PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Aktuelnosti Aktuelnosti
PC #89 : Maj 2003

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Iz bečke šume...

Da li zbog sve boljeg stanja na tržištu ili zbog lepog vremena koje je zamenilo prošlogodišnju kišu, peti after CeBIT koji je firma Allied Telesyn organizovala u Beču protekao je u optimističkoj, opuštenoj atmosferi. Prikazana je zanimljiva oprema i mrežna rešenja...

Podsetimo se da je prošle godine firma Allied Telesyn najavila prodor među najveće isporučioce mrežnih rešenja. To i ne mora da zvuči tako dramatično ako se izostave činjenice da se pod pojmom „najveći“ podrazumevaju rešenja za komunikacione (telekom), finansijske, vojne, policijske i zdravstvene službe – dakle, upravo mesta gde je neophodna najviša pouzdanost i tajnost podataka odnosno transakcija.

Ove godine u Beču su nas dočekala nasmejana lica: Miodrag Jovanović, predsednik novootvorene beogradske kancelarije, koji nas je uredno sproveo Intercity-jem od Beograda do Beča i Šenbrun Parkhotela, tradicionalni domaćin, Miodrag Šundić, stariji potpredsednik (Senior Vicepresident) evropske prodaje i Francesco Stramezzi, predsednika kompanije i CEO (Chief Executive Officer), koji nam se pridružio tek za večerom, nakon desetočasovnog puta iz Japana. Razloga za radost svakako ima – ono što je prošle godine najavljeno, ove godine je ostvareno – Allied Telesyn se ubraja među retke kompanije kojima možete da poverite i najkomplikovanije zadatke kada je mreža u pitanju.

Mreža za mrežu

Iako očigledno umoran, Francesko Stramezzi nam se rado pridružio u razgovoru i rešavanju „tekućih“ pitanja. Malo je reći da je gospodin Stramezzi zanimljiv sagovornik. Po znanju inženjer, a po zvanju financial guy kako, pomalo podsmešljivo, voli za sebe da kaže, spada u osobe koje rado govore i ništa ne kriju, što uvek predstavlja radost za novinare.

Mreža Allied Telesyn-a se, naime, sastoji od tri velike kompanije koje pokrivaju različite regione, čija je struktura veoma zanimljiva. Mnogo se ulaže u razvoj za koji su zadužena tri istraživačka centra u Americi, Italiji i Japanu. Otvoreni su i novi pogoni za proizvodnju u Kini, a gospodin Stramezzi vrlo elokventno objašnjava da su to Telesyn-ove fabrike, jer je jedna od osnovnih premisa japanskog načina poslovanja da se stvari drže pod kontrolom, što isključuje iznajmljivanje proizvodnih pogona sa neproverenom opremom i nedovoljno obučenim radnicima.

„Pravilno i pravovremeno ulaganje je od ključnog značaja kada veličina kompanije pređe kritičnu granicu“, naglašava gospodin Stramezzi. „Stekli smo dovoljno veliki kapital da bez straha ulažemo u sopstveni razvoj i proizvodnju. Kada imate sopstveni razvoj, sami možete da procenjujete šta će tržištu biti potrebno u narednom periodu. S druge strane, morate da imate i proizvodnju koja će realizovati to što zamislite, bez obzira na to što se to njima, u tom trenutku, ne mora činiti atraktivnim.“

Zaista, kada pogledate Switch Blade ili čitavu seriju multi-layer switch-eva, teško da biste mogli da napravite tako nešto bez sopstvenog razvoja i proizvodnje. Da ne idemo tako daleko, ovogodišnja produkcija Residental Gateway uređaja koji omogućavaju protok „svega kroz sve“ (podaci, glas ili video kroz bilo kakav medij) svakako je vesnik koncepcije koja će nas ubrzo zapljusnuti novim uređajima.

Zaokruženje koncepcije

Gospodin Miodrag Šundić je diplomatski uzdržan kad je u pitanju iskazivanje zadovoljstva rezultatima. Evropa je prepoznala Allied Telesyn kao pouzdano rešenje, ubrzano se pripremaju novi projekti, pojačan je fokus na sigurnosti velikih mreža, otvaraju se veliki centri za podršku, obuku i servis i pristupa Metropolitan Area Network-u sa sopstvenim rešenjima, ali isključivo onim koja su već prepoznata kao dobra, bez namere da se specijalizovanim rešenjima onemoguće drugi.

„Uspeh koji smo postigli nije mali, a značajna je i pozicija koju smo zauzeli“ kaže gospodin Šundić. „Međutim, to je i veliki izazov i obaveza. Poziciju treba zadržati, što je nekada teži zadatak nego doći do nje. Region u kome živite je zato veoma značajan za Allied Telesyn, jer postoji veliki prostor i velika potreba za ulaganjem. Zato spremamo sveobuhvatno rešenje koje će krajnjem korisniku, bio on veliki ili mali, u zemljama Centralne i Istočne Evrope ponuditi broadband data, voice i video-on-demmand servise na bazi naših rešenja. Pored toga što moraju da budu kvalitetniji, ovi servisi biće i jeftiniji od dosadašnje ponude.“

Do kraja drugog kvartala 2003. godine treba očekivati seriju roadshow manifestacija u celom regionu, na kojima će Allied Telesyn uživo predstaviti svoja rešenja. Što se tiče ćerka-firme Correga, koju je Telesyn predstavio na prethodnom After CeBIT-u, u ovom periodu očekuje se i njeno značajnije aktiviranje. Pomeranje Allied Telesyn-a prema velikim korisnicima učinilo ga je pomalo preskupim za tržište ovog regiona koja su, po oceni menadžmenta firme, veoma price-sensitive. Zato je Correga tu za one kojima nije neophodna 24-časovna podrška i odziv u granicama od dva sata. Kao što nam je poznato, takvo je gotovo celokupno naše tržište malih i srednjih preduzeća, pa će Correga na našem tržištu verovatno biti dobro prihvaćena sa konceptom vrhunske tehnologije, niske cene i „snađi se“ podrške.

Šenbrunski dvorac i par višečasovnih šetnji su sve što smo od Beča uspeli da vidimo, ali smo zauzvrat dobili mnogo od Allied Telesyn-a – uključujući i čvrsto uverenje da će i sledećih godina moći da nas vodi u Beč na After CeBIT...