PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #89 : Maj 2003 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Intel na dva kanala

Intel je upravo načinio nekoliko značajnih koraka kojima ponovo preuzima sam vrh performasi u desktop segmentu. Što je još važnije, Intel napokon osluškuje zahteve tržišta. Šta su nam to novo spremili?

Rat memorijskih tehnologija je očigledno završen: Intel je plasirao novi referentni čipset, najavljivan pod imenom Canterwood, čija je oznaka 875P. Njime je 850E napokon poslat u istoriju, zajedno sa RDRAM (Rambus) memorijom a Intel je poslušao zahteve tržišta i suočio se sa realnošću, odnosno činjenicom da je DDR memorija danas postala de facto standard. Intel ne samo da je prihvatio DDR kao soluciju za dostizanje vrhunskih performansi, već je odustao od strategije "otkrivanja tople vode" i preuzeo rešenja koja su prvobitno razvili drugi proizvođači, podižući ta rešenja do novog stadijuma perfekcije. Reč je o implementaciji dvokanalnog memorijskog kontrolera u čipset, što je rešenje koje je prva primenila nVidia u nForce familiji čipiva za AMD procesore. Time je omogućena 128-bitna komunikacija između procesora i memorije, što je u slučaju Pentium-a 4 potpuno eliminisalo uska grla u komunikaciji, odnosno omogućilo da saobraćaj teče brzinom koja je sasvim bliska teorijskom maksimumu propusne moći procesora (6.4 GB/s).

Novo tehnološko rešenje samo za sebe donosi primetan porast performansi (preko 10%), ali kada se udruži sa preostala dva noviteta koja je Intel nedavno plasirao, rezultat je uistinu fascinantan; ploče sa podrškom za dvokanalni memorijski rad svoj maksimum daju kada se udruže sa procesorom koji podržava HyperThreading (ubuduće ćemo ga zvati HT, što je i uobičajeni skraćeni naziv), a pri tom i radi na FSB frekvenciji od 200 MHz (efektivnih 800 MHz, gledano interno). Takva kombinacija trenutno predstavlja sam vrh Pentium 4 ponude i PC desktop platformi uopšte, a njena cena je danas upola povoljnija od RDRAM rešenja baziranih na i850E čipsetu koja su doskora zauzimala odgovarajuću poziciju.

Slične solucije drugih firmi, recimo SiS 655 čipset, imaju kraći spisak mogućnosti, pa eventualno mogu konkurisati samo u ekonomskoj klasi. SiS 658, koji je po prvi put od strane nekog čipseta koji nije proizveo Intel doneo podršku za Rambus, verovatno je na tržište stigao prekasno da bi animirao bitan segment korisničke populacije. Dakle, naredni meseci će po svemu sudeći proteći u znaku ploča baziranih na Intel 875P čipsetu, kao i na nešto oslabljenoj varijanti zvanoj Springdale, čija je oznaka 865P/PE. Šta sve možemo očekivati od njih?

Za analizu prvih i865 ploča, procenu performansi Springdale tehnologije i poređenje Canterwood/Springdale pogledajte majski broj časopisa "PC".