PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #89 : Maj 2003 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Bašić  

NEC nam se vraća

Veliko ime na svetskom tržištu polako se vraća u naše krajeve pa smo, posle dužeg vremena, imali priliku da se neposredno upoznamo sa dva notebook-a četvrtog po veličini svetskog proizvođača PC računara. Njihove oznake su Versa M300 i P440.

Već samo ime NEC budi poštovanje kod svih starijih korisnika računara. Japanska kompanija je tokom decenija zaslužila ovako visoku reputaciju, jer je uspela da prebrodi brojne krize i da u kontinuitetu na tržište plasira uređaje visokog kvaliteta. NEC je kod nas prepoznatljiva robna marka pre svega na tržištu monitora i optičkih diskova, a sada imamo priliku da upoznamo dva njihova notebook računara.

NEC je prisutan u Evropi preko svoje filijale NEC CI, koja spada među pet najvećih evropskih proizvođača PC računara, dok se u svetskim okvirima NEC nalazi na četvrtom mestu po prodaji informatičke opreme. Pošto je 1999. godine francuski Bull postao strateški partner NEC-a za tržišta Centralne i Istočne Evrope, domaći ogranak Bull NH Yugoslavia je ovdašnji zvanični distributer.

Versa M300

Ovaj tanki srebrni notebook napravljen je tako da zadovolji vaše potrebe dok ste za radnim stolom, a prednost u odnosu na klasični poslovni desktop PC je u tome što ga povremeno možete poneti na put ili kući, ako posao niste završili tokom radnog vremena. Očima prija odlična 2D slika na ekranu od 15 inča, a zasluga za tako žive boje i veliku oštrinu slova pripada novom ATI-jevom čipu sa oznakom RS 200M koji čini „severnu polovinu“ čipseta ovog računara. Na „jugu“ je dobro poznati ALI M 1535+, što u prevodu znači da je grafika integrisana i da od 256 MB raspoložive operativne memorije odvaja 32 MB za sebe. Ta količina može da se učetvorostruči, ali realne potrebe za tim nema jer se smanjuje prostor za rad operativnog sistema i programa, bez većeg dobitka. Performanse u 3D režimu su slabe, baš kao i kod drugih integrisanih grafičkih podsistema. Drugi pozitivni efekat koji donosi ATI-jev čip je manja potrošnja baterije.

U dobre osobine ovog notebook-a ubrajamo kvalitetno kućište, tri USB i jedan FireWire port. Mesta ima za dva Type II ili jedan Type III PC Card (PCMCIA) uređaj, a ugrađen je i flopi drajv. Da bi oprema bila potpuna nedostaju IR port i Wireless mrežni kontroler. Kombinovani DVD/CD-RW optički drajv postaje standardni deo opreme prenosnih računara i to je NEC dobro uvideo. Povoljan utisak o ovom računaru kvari nešto tvrđa tastatura sa neprecizno definisanim hodom tastera, što se naročito oseća na razmaknici za koju nikada niste sigurni da li je pritisnuta. S druge strane tasteri oko Touchpad-a, ne samo da su originalno dizajnirani već i dobro služe svrsi za koju su namenjeni. Nama se naročito svideo onaj u sredini koji omogućava kako vertikalno, tako i horizontalno skrolovanje sadržaja.

Versa P440

NEC Versa P440 je napravljena po ukusu konzervativnijeg dela populacije korisnika poslovnih prenosnih računara. Sklad i elegancija imaju svoje poklonike, a srebrna boja računara doprinosi i da on izgleda manji nego što realno jeste. Kao i u prethodnom modelu, procesor je Pentium 4-M na 1.8 GHz, ugrađeno je 256 MB RAM-a, hard disk od 30 GB i kombo DVD/CD-RW uređaj. Stiče se utisak da je najveća razlika u arhitekturi ova dva računara napravljena pri izboru čipseta – upotrebljen je ALI Alladin, a za kreiranje slike na sasvim solidnom 15-inčnom ekranu upotrebljen je nVidia GeForce 2 Go čip sa 32 MB sopstvene memorije. Zbog toga Versa P440 ima brži grafički podsistem, mada su performanse u 3D režimu tek nešto bolje od minimuma nepohodnog za udoban rad (tj. igru). Dobra odlika računara je tastatura sa preciznim i dobro odmerenim hodom, koju svrstavamo među bolje na kojima smo imali priliku da radimo.

Versa P440 je opremljena brojnim priključcima: paralelni, VGA, S-Video, audio ulaz i izlaz, FireWire, telefonski, mrežni, IR i specijalni džek preko kog se računar priključuje na port-replikator u slučaju da ugrađeni dodaci nisu dovoljni. Samo jedan PC Card Type II slot je u suštini dovoljan, ali nedostaje flopi disk; uz računar smo računar dobili USB flopi, što nije loše rešenje pod uslovom da za njega ne treba dodatno platiti.

Udobnom radu doprinosi precizni TouchPad. Njegovi tasteri su drugačije dizajnirani nego kod modela Versa M300, ali su zadržali jednak kvalitet i funkcionalnost. Slika na ekranu u 2D režimu je barem na nivou proseka za klasu, a primećujemo da je nešto slabija nego kod drugog NEC-ovog modela sa ATI čipom. Sve u svemu, dobro odmeren računar za poslovne korisnike u manjim i srednje velikim firmama.

Korisne adrese:

Bull HN Yugoslavia
Moravska 5, Beograd
tel: 011/3444-446