PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #89 : Maj 2003 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Bubanja  

DVD arena

Svaka poseta prodavnicama tehničkih proizvoda otkrije nekoliko modela DVD plejera koji su upravo pristigli. Proizvođači očito ističu nove adute za aktuelnu sezonu, pa smo testirali Xwave 7300 i 7400, Samsung DVD-S225, Philips DVD-634, Panasonic DVD-RV32 i DVD-XV10.

Iako je cenovni raspon ovih plejera prilično velik, utvrdili smo da viša cena ne mora uvek da znači funkcionalniji proizvod. Zato smo sakupili čak šest modela samostalnih plejera koji će, verujemo, biti interesantni najširem krugu potencijalnih kupaca.

Xwave 7300/7400

DVD plejeri marke Xwave dobro su nam poznati. Pored trenutno aktuelnog uređaja koji nosi oznaku 7200, u našu Redakciju su stigla još dva nova modela: 7300 i 7400. U toku testiranja utvrdili smo da je funkcionalnost oba modela identična i da se oni (po svoj prilici) razlikuju isključivo po dizajnu. Oba plejera su napravljena u slim varijanti, s tim što je 7300 napravljen u srebrnoj boji i prednja maska je većim delom od refleksionog materijala, što znači da se displej ne vidi dok ne uključite uređaj. Dimenzije plejera su smanjene i za razliku od ostalih Xwave modela, kompletne kontrole i karaoke mod su smešteni skroz na desnoj strani prednje maske. Naravno, tu su i dva priključka za mikrofone za karaoke mod. Model 7400 je kompletno crn pa i pored izmenjenog dizajna podseća na Xwave 7200; čak je i raspored kontrola isti, a dimenzije nešto veće u odnosu na prethodni model. Gledani otpozadi, oba plejera isto izgledaju: na raspolaganju su praktično svi potrebni priljučci osim SCART-a. Tu su S-video, video i komponentni video izlazi, stereo i 5.1 analogni audio izlazi, kao i koaksijalni i optički digitalni audio izlazi.

Funkcionalnost plejera je na (očekivano) visokom nivou – samo smo na Xwave uređajima uspeli da pročitamo sve diskove koje smo sakupili za test. Pored DVD video formata, podržani su i VCD, audio CD-ovi, MP3 i JPEG formati, CD-R/RW mediji koji ne moraju biti finalizovani, kao i DVD-R/RW i DVD+R/RW diskovi. Za razliku od „firmiranih” modela, ova dva plejera su regionalno otključana, što im svakako ide u prilog. Pregledni meniji dozvoljavaju fino podešavanje svih parametara. Zumiranje sadržaja je moguće u opsegu od 1/4x do 4x, ubrzanje se kreće do 16x, a usporenje do 1/16x.

Kod MP3 diskova prikazuje se prvih 11 karaktera u imenima pesama. Korisnik može da bira nekoliko unapred definisanih vrednosti osvetljenja i kontrasta slike, a dozvoljeno mu je i da sam zada vrednosti ovih parametara. Na softveru su izvršene samo sitne promene u odnosu na prethodne verzije plejera, mada za neke veće nije ni bilo potrebe. Jedino nam je zasmetalo što plejer ne pamti poziciju prekida reprodukcije.

Samsung DVD-S225

Ovim modelom Samsung kao da pokušava da nas vrati u prošlost – u vreme kada se firme takmiče ko će proizvesti tanji plejer, Samsung se odlučio za uređaj pune visine. Da ovaj model nije izuzetak govori činjenica da se u istoj seriji nalazi čak 12 plejera sličnih dimenzija. I prednja maska je napravljena u retro stilu i sadrži samo neophodne tastere. Zadržane su karakteristične oborene ivice, a završna obrada je mogla biti i bolja. Isto se može reći za displej i tray mehanizam. Sa zadnje strane se, osim SCART priključka, nalaze S-Video i video izlazi, stereo analogni audio izlazi i koaksijalni i optički digitalni audio izlazi. Tu je postavljen i prekidač preko koga se ručno bira aktivni video izlaz, što odavno nismo videli na DVD plejerima.

Da ipak nije reč o starom modelu koji je „zalutao” do nas govori nova verzija softvera. Iako poseduje interesantne mogućnosti, opcije su pomalo haotično urađene. Ako tome dodamo prilično komplikovane funkcije na daljinskom upravljaču, smatramo da su u Samsung-u ovog puta napravili pogrešnu procenu potreba tržišta. Kao ilustraciju lošeg rasporeda komandi uzećemo primer usporenja reprodukcije: da bi se ova funkcija uključila, treba pritisnuti pauzu, pa onda dugme za ubrzanje (kome bi samo to palo na pamet?). Autor ovog teksta je kroz svoje ruke propustio na desetine modela plejera, ali nikad nije naišao na ovakav zbunjujući pristup. Do načina aktiviranja nekih funkcija moguće je doći samo pažljivim čitanjem (srećom dovoljno opširnog) uputstva.

Što se same reprodukcije tiče, S225 prepoznaje DVD video format, audio CD, MP3 i VCD formate i regionalno je zaključan na evropsku zonu. Lepo se snalazi sa CD-R/RW medijima čak i ako nisu zatvorene sesije. Ubrzanje reprodukcije je moguće do 128x, a usporenje do 1/8x u odnosu na standardnu brzinu. Zumiranje je jedna od stvari koja nam se veoma svidela – pre zumiranja moguće je (grubo) odrediti koji deo ekrana treba da se uveća, a stepen uvećanja kreće se do 4x. Posebno je izdvojena opcija Screen Fit, koja zumira prikaz toliko da se izgube crne linije kada se na običnom TV-u prikazuju filmovi u formatu 16×9. Tu je i digest funkcija koja prikazuje po devet umanjenih početnih kadrova poglavlja DVD filma. Nažalost, nije implementirana vrlo korisna funkcija pamćenja pozicije prilikom prekida reprodukcije. U MP3 modu prikazuje se samo prvih osam karaktera u imenima fajlova, što je jedva dovoljno za prepoznavanje pesama.

Softver podržava regulaciju jačine zvuka, ali se to ne vidi na daljinskom upravljaču, već treba aktivirati odgovarajuću opciju na ekranskim menijima. Kako smo već navikli, kad god na plejeru ne postoji 5.1 dekoder, u softver je ugrađena neka vrsta emulacije 3D zvuka, a Samsung se tradicionalno odlučio za poznati Spatializer metod.

Philips DVD-634

Nakon uspele serije 7xx, Philips je na tržište izašao sa serijom koja započinje cifrom 6. Kao i svi Philips DVD plejeri, model DVD-634 odlikuje se punom dubinom, dok po visini spada u modele između pune visine i slim varijante. Što se dizajna tiče, Philips je krenuo Panasonic-ovim stopama ugrađujući ogledalska stakla na prednjoj maski. Dizajn plejera je vrlo jednostavan, pa se uz tray mehanizam spreda nalaze samo najosnovniji tasteri za kontrolu reprodukcije. Jedini dodatak je dugme pod imenom Smart Picture, o kome će biti kasnije reči. Zadnja strana je još siromašnija od Samsung-ovog modela: pored SCART-a tu su samo običan video izlaz, analogni stereo audio izlazi i koaksijalni digitalni audio izlaz.

Interesantno je da se Philips na ovom modelu odlučio da iskoristi softver koji je, po svemu sudeći, licenciran od istog proizvođača kao u slučaju Xwave modela što smatramo pametnom odlukom – taj softver je vrlo kvalitetan i dobro organizovan. Naravno, napravljena je mala revizija softvera kako bi se prilagodio hardverskim potencijalima ovog plejera – izbačena su podešavanja za 5.1 zvučne sisteme, ubačena softverska 3D emulacija, a tu je i napredno podešavanje slike. Pomenuti Smart Picture taster služi za izbor odgovarajućeg moda prikaza slike što je korisno jer ne morate da šetate po menijima samog televizora.

DVD-634 može da reprodukuje DVD, VCD, audio CD i MP3 formate. Regionalno je zaključan, a može da zasmeta i činjenica da ne pamti mesto prekida reprodukcije. Kod DVD formata, ubrzanje reprodukcije je moguće do 8x, usporenje do 1/8x, a zumiranje do 4x. Nigde u uputstvu se ne pominje koji sistem emulacije 3D zvuka koristi – uopšte, uputstvo je napisano na elementarnijem nivou nego što očekujemo od jednog ovako renomiranog proizvođača. Recimo, nigde u uputstvu, ni na samom plejeru ne pominje se mogućnost reprodukcije MP3 formata, ali je disk koji smo ubacili regularno prepoznat, sa skoro svim funkcijama koje ovaj softver nudi – prikazuje se 11 karaktera u imenima pesama i foldera. Doduše, na kutiji plejera sitnim slovima ispisano je da čita MP3 diskove...

Panasonic DVD-RV32

Iako je Panasonic naš „stari znanac”, ovaj model nas je pomalo iznenadio izgledom. Umesto uobičajenih ogledalskih površina sa minimalnim brojem tastera, DVD-RV32 je otišao u drugu krajnost: dominiraju oštre ivice sa jasno izdvojenim displejom i tray mehanizmom, koje daju utisak velike čvrstine. Takođe, čak sedamnaest tastera i jedan točkić pokazuju da su na ovom modelu mnoge opcije pristupačne i bez daljinskog upravljača. Sa leve strane su smešteni tasteri koji služe za regulaciju kvaliteta zvuka. Tu su implementirani „pojačivači” basa i dijaloga, uključivanje emulacije surround zvuka itd.

Zadnja strana nije prebogata priključcima, ali i ono što postoji je bolje nego na Philips-ovom ili Samsung-ovom modelu. Pored neizostavnog SCART-a, tu su video i S-Video izlazi, kao i 2.1 analogni i optički digitalni audio izlazi. Sama činjenica da plejer dozvoljava priključivanje subwoofer-a, pa makar samo u 2.1 analognoj varijanti, znači bolji zvuk od uobičajenog stereo sistema.

Plejer prepoznaje DVD, VCD, CD-R/RW i MP3 medije i zaključan je na evropsku zonu. Ugrađeni softver je vrhunski: vizuelno je lep i, što je mnogo bitnije, izuzetno funkcionalan. Zumiranje sadržaja na ekranu je moguće samo do nivoa Pan & Scan (kada se film gleda u letterbox formatu), što po gruboj proceni iznosi oko 1.5x. Po starom (lošem) običaju, Panasonic ne daje podatke o ubrzanju i usporenju reprodukcije, pa vam samo možemo reći da to postoji, ali ne i kolike su egzaktne vrednosti. S druge strane u ovaj model su implementirane neke funkcije koje se retko sreću na DVD plejerima iz ekonomske i srednje klase. Kao prvo, tu je sleep taster, zatim mogućnost ručnog memorisanja do pet pozicija na disku kao i odličan prikaz informacija na MP3 diskovima. Iako ne prepoznaje ID3 tagove, softver ispisuje celo ime foldera ili pesme, bez obzira na dužinu.

Panasonic DVD-XV10

Još jednom se pokazalo da su dizajneri DVD plejera u Panasonic-u neprevaziđeni majstori svog zanata – XV10 predstavlja pravo malo remek-delo dizajna. Tanji je čak i od standardnih slim varijanti plejera, tako da bismo ga mogli prozvati ultraslim uređajem. Za razliku od prethodnog modela, ovde su iskorišćene ogledalske površine, a u cilju postizanja visokog sjaja uz plejer se dobija i mikrofiber krpica. Zbog male prednje površine, tasteri su izmešteni na gornju stranu, a spreda je ostavljen samo mehanizam za ubacivanje diskova i displej. Audio i video izlazi su identični kao na prethodnom modelu.

Podržani su DVD, VCD, CD-R/RW i MP3 diskovi. Nažalost, ostalo je i ograničenje na reprodukciju filmova iz evropske zone. Ugrađeni softver je vrlo sličan onom na modelu RV32, a izmene se svode na bolji raspored opcija. Čini nam se da su najveće izmene napravljene kod reprodukcije MP3 formata. Preglednost pesama je sada na znatno višem nivou jer se sadržaj diska prikazuje u obliku stabla sa folderima. Reprodukcija DVD filmova je standardno odlična uz zanimljiv dodatak koji obezbeđuje da se pri najnižem stepenu ubrzanja čuje (takođe ubrzan) zvuk.

Za koji se odlučiti?

Najniža cena Xwave modela (9.685 dinara) uz najveću funkcionalnost, zaslužuje našu preporuku. Cena Samsung-ovog modela je 14.680 dinara, što je skupo za ono što se nudi, ali i ime firme nešto znači. Stekli smo utisak kao da su u Samsung-u hteli da uštede na nekim sitnicama (smanjenje tastera na daljinskom upravljaču), ali mislimo da su time sebi napravili medveđu uslugu. Philips-ov model je samo malo skuplji (15.090 dinara), ali za tu razliku u ceni dobija bolji proizvod i „pride” SCART kabl. Panasonic je definitivno najbolji izbor za pasionirane ljubitelje MP3 zvuka – DVD-RV32 košta 18.680 dinara, ali je to u skladu sa onim što nudi i renomeom proizvođača. Model XV10 je značajno skuplji, 25.810 dinara, ali je najlepši na čitavom testu – ako želite moderan dizajn, morate ga i platiti...

Korisne adrese:

NT Soft
Makedonska 24, Beograd
tel: 011/3224-040

Tehnomarket
Pariske komune 18, Beograd
tel: 011/603-122