PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #91 : Jul/Avgust 2003 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Bubanja  

Koliko je sati?

U slučaju Casio časovnika, ovo pitanje postaje zastarelo i nedovoljno precizno - novi modeli ne predstavljaju samo sredstvo za orijentaciju u vremenu, već prerastaju u ručne organajzere.

Casio trenutno nudi nekoliko stotina (!) modela ručnih časovnika, pa je teško verovati da među njima ne postoji i nešto za vas. Bilo da volite klasične ili sportske modele, satove sa kazaljkama ili brojkama, da želite ozbiljan poslovni sat ili veseli tinejdžerski, dovoljno je da prelistate katalog. Do sada smo u više prilika predstavljali različite modele koji mogu da budu interesantni ljubiteljima tehnoloških noviteta, a ovoga puta pred nama su se našla tri zanimljiva časovnika: dva predstavljaju G-Shock seriju, dok je jedan pripadnik e-Databank porodice.

Za teške uslove

G-Shock ove godine slavi dvadeseti rođendan, a modeli koji pripadaju ovoj seriji časovnika napravljeni su tako da izdrže i najteže fizičke uslove – proizvođač ih sa pravom reklamira kao neuništive satove. Kod modela MTG-710-1VER akcenat je stavljen na otpornost (otuda debljina od 1 cm), ali nisu zapostavljene ni napredne funkcije. Sat je otporan na vodu do dubine od 200 metara, pa ga bez ikakvog problema mogu koristiti i ronioci. Zahvaljujući vešto skrivenim solarnim ćelijama (nalaze se u prstenu oko displeja), vek trajanja baterije je čitavih deset godina. Moguć je prikaz vremena u 27 gradova širom sveta. Pomenimo i Auto Iluminator, pozadinsko svetlo plave boje koje se automatski uključuje čim okrenete časovnik ka licu (pod uslovom da je odgovarajuća opcija aktivirana).

U satu je ugrađen višestruki alarm (do pet različitih setovanja) koji pored zvučnog signala može na ekranu da ispiše tekstualnu poruku dužine do osam karaktera. Najviše nas je zaintrigirala mogućnost čuvanja Web i e-mail adresa, kao i ostalih poruka. Ukupna raspoloživa memoorija za ovakve beleške je skromnih 315 karaktera, a dužina jednog zapisa ograničena je na 63 znaka; maksimalan broj zapisa koji se mogu čuvati u memoriji je 40; vrednosti su na nivou Casio časovnika koje smo ranije opisivali u našem časopisu. Osobenost ovog časovnika je zaštita snimljenih podataka šifrom. Šifra je četvorocifrena i preporučljivo je da je negde zapišete; zaboravljena šifra može se obrisati jedino u servisu, a u tom slučaju će biti obrisani i svi podaci uneti u časovnik.

Unos podataka u časovnik je mukotrpan jer se obavlja skrolovanjem kroz listu slova i brojeva dok se ne pronađe odgovarajući karakter. U odnosu na ovo, kuckanje SMS poruka na telefonu je prava pesma. Srećom, podaci se neće često menjati, pa vredi da se pomučite. Cena časovnika je 11.154 dinara.

SMS časovnik

Drugi model iz serije G-Shock namenjen je prvenstveno mlađem delu populacije – to je časovnik koji će oblikom i dizajnom privući tinejdžere. Čak je i ime cele serije prilagođeno, tako da ona nosi naziv Baby-G. Po karakteristikama je sličan prethodnom modelu, te ćemo predstaviti samo razlike i novitete koje on donosi.

Baby-G nema solarne ćelije, pa baterija traje „samo“ tri godine. Broj gradova sveta je povećan sa 27 na 40, a u data bank sekciji napravljene su najveće promene. Kao prvo, svi podaci se snimaju u EEPROM, što znači da neće doći do gubitka ukoliko izvadite bateriju. Memorija je nešto većeg kapaciteta, pa u nju može snimiti 60 kontakata koji mogu da sadrže ime (do 8 karaktera), telefon (12 karaktera), e-mail adresu (do 32 karaktera) i datum rođenja. Zaštita šifrom ne postoji, ali zato postoji mogućnost upisivanja podataka o vlasniku časovnika.

Specijalitet ovog modela je mogućnost slanja poruka vlasniku drugog časovnika iz iste serije. Nažalost, to nije prava zamena za SMS poruke, pošto se podaci prenose IR putem, ali kada je potrebno preneti nekoliko podataka, može da bude zgodno. Da bi satovi mogli da komuniciraju moraju se ručno prebaciti u odgovarajući mod (jedan u send, drugi u receive) i okrenuti „licem“ jedan ka drugom. Maksimalna razdaljina na kojoj se obavlja razmena je petnaestak centimetara, pa vam ovaj sat može poslužiti samo kao zamena za ručno pisanje informacija. U časovniku se može čuvati do pet poruka čije dužine ne smeju da prelaze 30 karaktera. Ostaje samo pitanje kako da pronađete još jednog vlasnika koji je za ovakav časovnik izdvojio 8.184 dinara.

Sat sa džojstikom

e-Databank serija Casio satova obuhvata nekoliko desetina modela, među kojima se po svom specifičnom dizajnu izdvaja EDB-201D-8AER. Prvo što ćete uočiti kada pogledate ovaj sat je minijaturni džojstik koji se nalazi ispod ekrana – mnoge funkcije koje su na nekim drugim modelima implementirane pomoću tastera sa strane ovde su vezane na džojstik. Možemo reći da nam se promena veoma sviđa. Džojstik je četvoropoložajni i može da se koristi i kao taster. Pomalo smeta njegova prevelika tvrdoća, ali uz mekši džojstik kratkog hoda ne bi bilo lako utvrditi da li je časovnik prihvatio komandu.

Karakteristike su slične modelima iz G-Shock serije. U ugrađenu memoriju može da se smesti dvadesetak kontakata, ali je upisivanje informacija lakše nego kod drugih modela, što možemo zahvaliti samo džojstiku. Model poseduje pet različitih alarma, štopericu, „zna“ vreme u 27 različitih gradova itd. Iluminator je plavkasto-zelenkaste boje, a kao i kod ostalih modela može se podesiti da se automatski uključuje. Vek trajanja baterija je tri godine, a časovnik je otporan na vodu do dubine od 50 metara. Cena je 6.732 dinara.

Korisne adrese:

Pintilla
YUBC, Bul. Lenjina 10d/112, Beograd
tel: 011/3116-293