PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #95 : Decembar 2003 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

SezamPro: godina rasta

Za Internet sistem SezamPro 2003. će ostati zapamćena kao godina velikog rasta: SezamPro je sada dostupan za sve korisnike u Srbiji, pa se fokus razvoja polako pomera prema sadržajima i servisima.

Sezam ima mnogo razloga da bude zadovoljan 14. godinom svog razvoja – posle „večitih“ problema sa brojem ulaznih linija koje su uvek bile nedovoljne za interesovanje korisnika, sredinom 2003. Telekom je konačno počeo da nudi resurse Internet provajderima. SezamPro je bitno proširio broj ulaznih linija u Beogradu, ali i uveo broj za pristup iz čitave Srbije (042/ 110-220) po ceni lokalnog razgovora. Sezam je već nekoliko godina pristupačan iz većih gradova Srbije (tačke prisustva u Novom Sadu, Čačku, Šapcu, Zrenjaninu, Smederevu...) ali je broj u SMIN mreži obezbedio daleko širu dostupnost kao i garanciju korisniku da će, ma gde se nalazio, moći lako da pristupa Internetu i proveri svoje elektronsko poštansko sanduče.

Non[S]top tarifa

Značajan faktor popularnosti SezamaPro svakako su [S] kartice, koje se još od decembra 2001. mogu kupiti u kioscima širom zemlje. Do dana kada kreditne kartice i plaćanje preko Interneta i kod nas ne steknu širu popularnost, [S] kartice ostaju najefikasniji način za plaćanje usluga Internet provajdera. Procedura je sasvim jednostavna: kupite karticu na kiosku (trenutno postoji preko 1.000 prodajnih mesta u svim većim gradovima Srbije), unesete broj na odgovarajućoj Web strani (za one koji se po prvi put prijavljuju na Sezam ili produžavaju isteklu pretplatu obezbeđeno je korisničko ime novi (lozinka novi) za besplatni pristup), izaberete usluge i odmah počinjete sa radom.

Proširenje broja ulaznih linija i Internet linka omogućilo je Sezamu da ponudi neograničeni pristup. Flat tarifa (plaćate fiksnu mesečnu sumu i pristupate Internetu koliko vam je potrebno) karakteriše razvijena Internet tržišta i usmerena je prema zahtevnijim korisnicima Interneta. Cena Sezamove Non[S]top tarife je 849 dinara mesečno i za taj novac ne dobijate samo neograničen pristup Internetu, već i (gotovo) neograničeno poštansko sanduče (možete razmeniti čak 2 GB e-mail-a mesečno), neograničeno korišćenje GetOrder servisa za naručivanje fajlova sa Interneta i razne druge Sezamove usluge.

Firmama SezamPro nudi povoljne cene pristupa pri povezivanju umreženih računara na Internet (cene za privatna lica i firme su jednake; sat pristupa košta 21-23 dinara) i postpaid pretplatu, u kojoj Internet koristite onoliko koliko vam je potrebno da biste na kraju meseca platili samo ono što ste potrošili. Ilink servis (iznajmljena linija) obezbeđuje 24-časovno prisustvo na Internetu uz tarifiranje prema brzini povezivanja ili ostvarenom saobraćaju.

[S]SMS servis

Smatrajući da je razvoj Interneta u Srbiji stigao do tačke kada najveći deo korisnika može brzo, kvalitetno i pod povoljnim uslovima pristupati globalnoj Mreži, SezamPro okreće fokus svog delovanja prema servisima i sadržajima. Tako je krajem oktobra predstavljen [S]SMS. Korisnicima se veoma svidela mogućnost da pošalju SMS poruku iz browser-a navodeći bilo kog primaoca u domaćim i stranim mrežama mobilne telefonije, ali je to tek deo [S]SMS servisa, koji je zamišljen kao veza između mobilnog telefona i Interneta.

Za korišćenje [S]SMS servisa treba Sezamu da saopštite svoj broj telefona. Sledeći korak je izbor situacije u kojoj vam Sezam automatski šalje SMS: možete se, recimo, odlučiti da dobijate SMS kad god vam stigne neki e-mail ili napraviti listu adresa, pa ćete biti upozoreni SMS-om samo kada stigne poruka od nekog od važnih sagovornika. Druga zanimljiva mogućnost je da poruku primite samo ako se u Subject-u nađe zadata reč; možete se dogovoriti sa saradnicima da u Subject-u važnih poruka uvek navedu neku šifru, kako biste bili obavešteni o njoj. Postoji i mogućnost da vam Sezam šalje SMS kad god neko bezuspešno pokuša da se prijavi na vaš račun, kako biste preduzeli potrebne akcije i zaštitili svoju lozinku. Što je najlepše, slanje SMS poruka u test periodu je potpuno besplatno.

Put do konferencija

Važna prednost SezamaPro su konferencije koje postoje već 14 godina i čine svojevrsni dokument o životu građana, koji su članovi naše on-line zajednice tokom prethodne decenije ispisali u preko milion poruka. Korisnici mogu da čitaju i pretražuju te sadržaje, ali i da uzmu aktivno učešće u diskusijama na različite teme, od politike i kulture, preko stručnih pitanja, do hobija i zabave. Do sada je konferencijama pristupano kroz konzolni interfejs, a njihovim izlaskom na Web sadržaji će postati pristupačni najširem krugu korisnika. Uključivanje novih sagovornika u rasprave svakako će doprineti raznovrsnosti diskusija i njihovom kvalitetu.