PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #97 : Februar 2004 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Maksimović  

FX5700 ili nešto novo?

Prvi GeForce FX5700 Ultra modeli su nas prijatno iznenadili, ali naziru se i nove zvezde na tržištu grafičkih kartica: XGI gradi koncepciju na ideji koja je proslavila 3dfx Voodoo...

Odluka kompanije nVidia da svoju CineFX familiju video-akceleratora podmladi i obogati sprovedena je u delo brže nego što smo očekivali. Motiv za takvu reakciju svakako su ATi Radeon 9800XT i 9600XT, koji su pridobili neke velike proizvođače. Naravno, izmene nisu spektakularne – kao što su Radeon 9800XT i 9600XT obogaćeni sa nekoliko sitnica realizovanih uglavnom u softveru, tako i GeForce FX 5950 Ultra predstavlja tek ubrzanu verziju prethodnika, na šta ukazuje i brojna oznaka, viša za „samo“ pedeset.

Akcelerator srednje klase, koji bi trebalo da zameni uspešne modele FX5600 i 5600 Ultra bazirane na nV31 video-procesoru, nosi oznaku nV36. Osnova FX5700 i FX5950 je nastala modifikovanjem čipa iz modela FX5900. Kada je GeForce FX 5700/Ultra u pitanju, oznaka modela ukazuje na to da je reč o kartici koja koristi nešto drugačiji grafički akcelerator.

Važan je, naravno, i malo širi pogled na čitavo tržište. Kombinovanjem radnih frekvencija, količine memorije, kvaliteta hladnjaka, overklokerskih mogućnosti i propratne opreme u nekoj meri razbijaju sve očigledniju monotoniju. PowerVR je Tile Based pristupom u razvoju grafičkih procesora delimično kompenzovao nedostatak T&L jedinice, ali ovakvo rešenje ne može opstati u Direct X 9 eri. Realizacija Direct X akceleratora predstavljala je „nemoguću misiju“ za većinu kompanija – pogledajte samo Trident XP4, SiS Xabre i Matrox Parhelia 512 video-procesore. Pokušaji se nastavljaju, a koliko su uspešni videćemo u drugom delu ovog teksta. Za sada idemo redom, od mainstream-a...

FX za svakoga

Zajedničke karakteristike čipova FX5600 i FX5700 su CineFX arhitektura i prisustvo četiri programabilna floating point procesora sa po jednom jedinicom za upravljanje teksturama. CineFX 2.0 je eliminisao deo pipeline-a za rad sa celim brojevima, a onda „višak“ tranzistora iskoristio za unapređenje Floating Point jedinice. Rezultat je veća efikasnost pri radu sa složenim Pixel Shader programima. Test u okviru 3D Mark03 benchmark paketa, koji posebno analizira brzinu izvršavanja Pixel i Vertex Shader-a, pokazuje 35-60% bolje performanse nove kartice. Ako u sve umešamo i evidentan napredak koji su doneli ForceWare 53.03 drajveri, dobijamo akcelerator vredan pažnje, pre svega zbog drastičnog poboljšanja performansi u segmentu na koji su korisnici ranije imali primedbe.

Referentna GeForce FX5700 Ultra kartica podseća na „ozloglašeni“ FX5800, barem po nacrtu štampane ploče. Ovoga puta nema potrebe za bučnim hlađenjem, bez obzira na to što GPU, sastavljen od približno 82 miliona tranzistora, radi na visokih 475 MHz. Ventilator je veliki ali prilično tih, a DDRII memorijski moduli imaju latenciju od 2.2 ns.

Prva kartica ovog tipa koju smo testirali stigla je direktno iz štaba kompanije Albatron, poznate po kvalitetnim i pedantno izrađenim pločama. Njihov FX5700 Ultra je nešto drugačiji od referentnog. Ugrađeno je 128 MB brze Samsung memorije sa vremenom pristupa od 2.2 ns, koja je u startu podešena na 900 MHz DDR. Ako to uporedimo sa direktnim konkurentom, primetićemo da i najbrži Radeon 9800XT modeli imaju memoriju deklarisanu na 2.5 ns i kraći PCB, dok se na 9600XT ugrađuje memorija od 2.8 ili čak 3.3 ns. Nije teško izračunati da je prosečan FX5700 Ultra i do 30% skuplji u proizvodnji – nVidia je smanjila zaradu u cilju podizanja rejtinga u mainstream klasi.

Od Leadtek-a je stigla neobična GeForce FX5950 Ultra kartica čije je puno ime A380 Ultra. Kartica ovoga puta nije zapakovana u bakarno kućište sa ugraviranim logotipom – izgleda prilično klasično, ali može da se pohvali ViVo podrškom kao i posebnim kulerom čije su dimenzije (za jedan Leadtek) prilično skromne. Pošto smo FX5950 karticama posvetili posebnu pažnju u „PC #96“, podsetićemo na odlične overkloking sposobnosti Leadtek-a modela, koji je sa standardnih 475 / 950 MHz postigao čak 540 / 1060 MHz uz besprekorno funkcionisanje. Ubrzanje od 13% za jezgro i 12 za memoriju donelo je porast performansi za od 8 do 12%, što je odlično za već veoma brz akcelerator.

XGI Volari familija

Sećate li se veterana na ovom tržištu, firme Trident? Deo ove dalekoistočne firme zadužen za razvoj grafičkih procesora postao je ćerka-kompanija zvanično nazvana XGI, kojoj je ubrzo pridružena i intelektualna svojina Trident-a. Jedan od najvećih proizvođača mikroprocesora, tajvanski UMC, strateški je partner kompanije XGI.

Njihova trenutna ponuda GPU-ova sastoji se od jednog Direct X 8 i dva Direct X 9 akceleratora. Najslabiji od njih nosi oznaku V3 – procesor nam je već poznat sa modela Trident XP4. Kartice izrađene oko njega biće podešene na 300 MHz za jezgro i memoriju, a performanse su u rangu sa GeForce FX5200 modelima, ako računamo i na realni napredak u odnosu na bagovite drajvere od sredine prošle godine. Ove kartice su namenjene Office upotrebi i jeftinim konfiguracijama, a njihov veliki protivnik može biti i integrisani Radeon 9200 na ATI 9100IGP matičnim pločama.

Volari V5 je moćniji video-procesor koji je počeo da razvija SiS, pa mu je Trident priskočio u pomoć. Reč je o Direct X 9 grafičkom čipu koji integriše četiri programabilna pipeline-a sposobna za rad sa floating point brojevima. Svaki pipeline ima po jednu jedinicu za upravljanje teksturama (TMU), pa je ova arhitektura, koja se označava kao 4×1, slična Radeon 9600 Pro / XT (RV350 / RV260) odnosno GeForce FX 5700 Ultra (nV36) GPU-ovima. V5 ima dve Pixel Shader 2.0 jedinice i jedan Vertex Shader 2.0 kompatibilan koprocesor. Da bi popunili svaki segment cenovnih kategorija, V5 će biti pogon za čak tri različite kartice. Volari V5 je model sa jezgrom podešenim na takt od 300 MHz i memorijom na 325 MHz, a XGI pominje i DDR2 verziju kartice na 450 MHz. Volari V5 Ultra će ponuditi više performanse zahvaljujući 50 MHz bržem jezgru i DDR memoriji od 375 MHz (500 MHz u DDR2 verziji). Za ljubitelje nestandardnih rešenja planiran je Volari Duo V5 Ultra sa uparenim V5 procesorima. U jezgru se nalazi osam pipeline-ova sa po jednom jedinicom za upravljanje teksturama, četiri PS 2.0 i dva Vertex Shader potprocesora (arhitektura se označava sa „8×1“).

Volari Duo V8 Ultra

Legendardni 3dfx Voodoo 2 bio je prva kartica koja je ideju o jednostavnom dupliranju moći procesiranja sprovela u delo. Ako dodate još jednu V2 karticu u susedni PCI slot pa je SLI kablom povežete sa prvom karticom, video-procesori će udružiti snage. Ideja zvuči jednostavno, ali je se ispostavio da je realizacija komplikovana. Naime, AGP magistrala može da komunicira samo sa jednim procesorom, pa je kod Voodoo 5 akceleratora, a kasnije i kod ATI Rage Fury MAXX kartice bilo primenjeno posebno rešenje, svojevrstan AGP to PCI bridge, kako bi PCI bio praktično emuliran.

Ovakva „prevara“ za AGP magistralu funkcioniše pod uslovom da se AGP teksturisanje potpuno zaboravi, s tim što kartica radi maksimalno u AGP 2X režimu. AGP 3 magistralu ne možete „prevariti“ na ovaj način, pa je XGI za Volari Duo kartice napravio BitFluent magistralu kojom prvi V8 (Master) komunicira sa drugim V8 (Slave) video-čipom, koji je „sakriven“ od AGP-a. Tako prvi čip prosleđuje svaki drugi frejm animacije pomoćniku, čime je dobijeno 16 pipeline-ova, osam PS 2.0 i četiri VS 2.0 jedinice na istoj kartici. Nažalost, svih 256 MB video-memorije ne može biti iskorišćeno, jer su informacije (teksture, Z-podaci, geometrija) duplirane – svaki V8 komunicira sa 128 MB preko 128-bitne magistrale. Sve to treba imati u vidu pri kupovini Dual akceleratora – marketing često odudara od realnosti.

V8 je, kao i svi moderni video-čipovi, izrađen u 130 nm procesu i ima oko 80 miliona tranzistora. V8 i V5 podržavaju DDR i DDR2 memoriju, a memorijska magistrala je crossbar tipa, ukupne širine 128 bita.

Club3D

Holandska kompanija Club3D je prva ponudila XGI karticu, a kao partneri pominju se i CP Technologies, ECS, Gigabyte... Volari Duo V8 Ultra kartica je masivna i dobro izgleda. Zbog dužine pločice možda ćete je teško smestiti u kućište.

Na gornjem delu kartice nalazi se naponska jedinica kakvu samo moderne matične ploče poseduju. Čitava šuma elektrolitskih i MOS FET-ova, kondenzatora i otpornika samo doprinose vizuelnom utisku. XGI navodi da je napajanje od 400 W neophodno, jer se na karticu priključuju čak dva standardna molex kabla (12V) – po jedan za svaki GPU, a hlađenje obezbeđuju dva ventilatora. Ovakvo hlađenje je bilo neophodno za dva V8 procesora koji se poprilično greju u radu, kao i za DDR2 memoriju (Samsung, 2 ns), poznatu po visokoj disipaciji toplote.

XGI je svoje drajvere nazvao Reactor, što bi trebalo da „nadmaši“ imena Detonator i Catalyst. Verzije su 1.nešto, pa će proći još vremena dok softver ne bude izvukao maksimum iz V8 i V5. 3D performanse odgovaraju pre Radeon 9600 XT ili GeForce FX5700 Ultra nego konkurentima iz istog cenovnog ranga. U nekim testovima (High Polygon Count, Quake III, Unreal Tournament 2003), V8 Duo Ultra može da dostigne i prestigne FX5950 ili Radeon-a 9800XT, ali se to retko ostvaruje u realnom radu.

Sada ili kasnije?

Ukoliko ste se opredelili za klasične tehnologije i cena vam ne predstavlja (preveliku) prepreku, verovatno ćete biti skloni nekom od Radeon 9800XT modela. Ipak, GeForce FX5700 Ultra predstavlja veliko iznenađenje u mainstream klasi, pa je preporučujemo čak i ljubiteljima kanadskog proizvođača – kartica nas je performansama gotovo oduševila, pogotovo kada smo instalirali nove drajvere (53.03). Model koji smo testirali je prvi u nizu, a njegov finalni adut je mogućnost overklokinga, koja u Albatron-ovom slučaju iznosi 540 MHz za jezgro i čak 995 MHz za memoriju. Još kad cene padnu...

Mnoge naše čitaoce interesuju i nove, sveže ideje, a tu XGI ima šta da ponudi. Ako nastave sa razvojem drajvera i proizvodnog procesa, Volari bi mogao da postane ozbiljan konkurent Radeon i GeForce familijama. Novi procesori se moraju pojaviti tokom proleća, jer se tada očekuju ATI R420 i nVidia nV40 – zato firmi XGI sat otkucava i ona će se ili ustaliti na tržištu ili izgubiti trku sa moćnijim konkurentima.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

Cores
Makenzijeva 31, Beograd
tel: 011/4443-331