PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #97 : Februar 2004

 Naslovna  Sadržaj 
Dragan Grbić  

Obilje jednostavnosti

PowerPoint 2003, najpopularniji program za izradu interaktivnih prezentacija, donosi novine u domenu grupnog rada i multimedije, ali i rešenje za siguran put do sale za predavanja.

Efikasno prenošenje ideje od predavača ka slušaocu uglavnom je stvar talenta, a pomalo i veštine koja se može uvežbati. Didaktička sredstva su uvek bila poželjna na predavanjima: proveli smo godine u školskim klupama gledajući kako učitelji pišu kredom po tabli. Neki veštiji su koristili projektore i grafoskope sa folijama i to se već činilo mnogo atraktivnijim. Priznajte da ste u takvim prilikama uvek bili pažljiviji, čemu je doprineo samo jedan jednostavan uređaj. Tu prednost uočili su vešti marketinški stručnjaci, pa se vremenom razvila paleta pomagala za interaktivno izlaganje na poslovnim sastancima i javnim skupovima. Upotreba što atraktivnijeg sredstva koje će pratiti priču izlagača nije samo stvar mode i prestiža: aktivna pažnja slušaoca uvek vredi uloženog truda i novca.

U doba DOS platforme, bilo je mnogo programa za izradu prezentacija; najpopularniji među njima bio je Harvard Graphics, koji je postavio standarde na tom polju. Dolaskom Windows-a, stvari su se brzo promenile u korist Microsoft-ovog aduta: u skladu sa enormnim uspehom paketa Microsoft Office, PowerPoint je preuzeo tržišno vođstvo u svojoj klasi. Uz Word i Excel, bio je to jedini program spakovan u sve varijetete Office-a. PowerPoint je danas implicitni standard i uzor drugim programima za izradu slajd-prezentacija. Čak i vrlo neiskusni korisnici stekli su utisak da je to program kojim se vrlo lako dolazi do rezultata, što nije daleko od istine. Uz poštovanje nekih elementarnih pravila (koja nisu tehničke prirode), svako je mogao da napravi atraktivnu, grafički bogatu prezentaciju koju bi upotrebio kao podršku predavanju ili kao aktivni reklamni sadržaj koji se sam „vrti“ na sajamskom štandu ili u izlogu prodavnice.

Evolucija PowerPoint-a je tekla u skladu sa razvojem Office paketa. Iako Microsoft nikada nije marketinški promovisao nove ideje u tom programu onako glasno kao što je to činio, recimo, sa Word-om ili Outlook-om, PowerPoint je vremenom izrastao u moćan proizvod. Kada je oktobra 2003. objavljen Microsoft Office 2003, dobili smo najjaču i do sada najkompleksniju verziju ovog programa; sledeće stranice posvećujemo osobinama i samo nekim najvažnijim mogućnostima programa čije puno „ime i prezime“ glasi Microsoft Office PowerPoint 2003.

Prvi utisci

(kliknite za veću sliku)

Instalacija PowerPoint-a 2003, kao dela Office-a 2003, izvodljiva je samo na platformama Windows 2000 i Windows XP. Tok instalacije protiče uobičajeno: Windows Installer u grupi o PowerPoint-u sadrži uobičajene opcije za izbor predložaka za dizajn i sadržaj (po dve grupe sa osnovnim i proširenim izborom); uočavamo i jednu novu stavku, o kojoj ćemo kasnije detaljno govoriti. Uvidom u specifikaciju i proverom nakon instalacije, utvrđujemo da je osnovni format PPT/PPS datoteke ostao nepromenjen još od PowerPoint-a 97. Zadržavanjem kompatibilnosti korisnici su rasterećeni mnogih briga o migraciji postojećih sadržaja pri promeni verzije, mada kompatibilnost formata ne znači nužno i jednaku funkcionalnost sadržaja. Pri emitovanju prezentacije u starijoj verziji programa može se desiti da neki element na slajdu ne bude funkcionalan (npr. neka nova animacija ili tranzicija). Ako datoteka u tom času ne bude menjana, sporni element neće biti izgubljen, nego samo van funkcije.

Organizacija podrazumevanog oblika radne površine PowerPoint-a nije pretrpela suštinske izmene, ali je „likovni“ ugođaj drugačiji – dominiraju pastelni prelivi u trakama alatki (toolbars) i u oknima zadataka (Task Panes). Centralno mesto zauzima slajd; levo od njega nalazi se traka za pregled prezentacije u obliku umanjenih sličica slajda ili toka tekstualnog sadržaja. Ispod glavnog okna nalazi se okno za upisivanje beleški; desna strana rezervisana je za okno poslova, koje se ovde intenzivno koristi kao glavna paleta za izbor većine elemenata šema, dizajna, rasporeda i ponašanja slajdova. Već u prvim radnim koracima uočavaju se neki novi detalji, a kako budete ulazili u razne opcije, otkrivaćete ih sve više.

Modularnost je vrlo visoka, a optimizacija izvedena valjano, pa su performanse programa na računaru uobičajene snage otprilike na nivou prethodne verzije. Novi vid obezbeđenja integriteta u Office-u 2003 važi i u PowerPoint-u: ako program „padne“, doći će do momentalnog oporavka i restauracije sadržaja do poslednjeg automatski zabeleženog stanja (interval postavite na 1 minut). Vaš komentator veruje ovoj specifikaciji, jer je to viđeno još u beta-verzijama, koje su doista znale da „padnu“. Koristio sam zvaničnu finalnu i još jednu posebnu verziju programa više desetina sati, intenzivno maltretirajući dokumente svim raspoloživim sredstvima; „žao mi je“, ali čak ni namerno nisam uspeo da srušim finalni PowerPoint na svojoj instalaciji Windows-a XP, dok najzad nisam nasilno prekinuo rad aplikacije u Task Manager-u. Potom sam ručno ponovo pokrenuo program, a oporavak ogromne datoteke koju koristim za testiranje prošao je bez greške.

Mrežna orijentacija

(kliknite za veću sliku)

Office 2003 se intenzivno oslanja na koncepte grupnog rada u mreži i na Internetu, pa to nije zaobišlo ni PowerPoint. Recimo, ako zadržite podrazumevano podešavanje programa u kome se on-line resursi integrišu u izbor funkcija ili sadržaja, u toku izvođenja nekih uobičajenih operacija zateći ćete referencu ili link koji neku operaciju izvodi koristeći resurse na sajtu Microsoft-a. Jedna od prvih na koje ćete naići nalazi se u oknu zadatka i sadrži paletu predložaka dizajna: poslednji predložak je, zapravo, veza ka kolekciji šablona za PowerPoint na sajtu Microsoft-a. Njih tamo možete pregledati, preuzeti, pa čak i oceniti direktno iz programa nakon preuzimanja; preuzeti šablon odmah će postati deo vaše standardne kolekcije.

U oknu sa help-om uočićete grupu hiperlinkova ka sajtu Microsoft Office Online, koji vas vode ka dodatnim informacijama na mreži, materijalima za vežbanje, download zonama i diskusionim grupama. Ovako povezane, reference mogu povremeno menjati sadržaj, naglašavajući razne važne i interesantne teme. Nažalost, većina korisnika u našim uslovima radi bez stalne veze sa Internetom, pa takav pristup malo znači.

Kontekstna pomoć je proširena atributima jezika, pa postoje uslovi da se buduća lokalizovana verzija sistema Microsoft Office 2003 podrži i on-line sadržajima na srpskom jeziku. Kada je reč o PowerPoint-u, to verovatno znači više prevedenih predložaka, poput onih dvadesetak lokalnih koji već postoje kao podloga za rad čarobnjaka, koji će takođe biti prevedeni. Vremenom možda dobijemo i lokalizovane on-line kurseve, a bilo bi sjajno da sledećih godina u oknu Research dobijemo i podršku na srpskom jeziku.

Na nižem nivou povezivanja, ali sa izvesno ozbiljnijim posledicama u poslovnom okruženju, PowerPoint može da koristi deljeni radni prostor dokumenta (Shared Document Workspace). Microsoft Office je već u verziji XP postao prirodni klijent za Sharepoint servise; reč je o zajedničkom resursu u intranetu, usmerenom na kolektivnu organizaciju i koordinaciju u radu sa dokumentima. PowerPoint ima te mogućnosti ravnopravno sa Word-om i Excel-om. Novina u odnosu na prethodnu verziju je u tome što se sve aktivnosti u grupnom radu sprovode direktno uz dokument, u oknu zadataka Shared Workspace. Operacije u angažovanju više korisnika na dokumentu su podržane i poboljšanim osnovnim alatima, kao što je podsistem za praćenje promena i kontrolu revizija sadržaja.

Kontrolisanje prava pristupa i raznih drugih mera sigurnosti dokumenta u takvom okruženju mora da bude na primerenom nivou. Zbog toga je PowerPoint 2003 jedan od tri programa u Office-u 2003 (uz Word i Excel) koji sadrži modul bezbednosti po konceptu Information Rights Management (IRM). Verodostojnost polisa se objavljuje kroz servis Microsoft Passport. Da vas podsetimo: osim što obezbeđuje klasičnu dodelu prava pristupa, IRM nudi i dodatnu granulaciju prava nad sadržajem dokumenta. Na primer, moguće je dodeliti datum isticanja određenih prava za neke korisnike, a primalac može posredno zatražiti od autora ili moderatora zaštićenog dokumenta da mu dodeli neko dodatno pravo.

Isto, ali samo naizgled

(kliknite za veću sliku)

Brojne sitnice, poput novih efekata animacije, obezbeđuju udobnost u radu, ali kad malo „zaronite“ u izradu prezentacije, počnu da vas obasipaju bitnije novotarije. Pametne oznake (smart tags) su bolje razvijene; sada na slajdovima možete iskoristiti pametne oznake koje prepoznaju datume, referenciraju kontakte u vašem adresaru, kao i one koje koriste berzanske simbole da biste pristupili živim sadržajima na Internetu. Možete i dodavati druge, posebno napravljene tagove čijim dejstvom proširujete funkcionalnost programa.

Ako ste ljubitelj multimedije, jača integracija PowerPoint-a sa novim sistemskim jezgrom (pre svega programom Windows Media Player 8) obezbeđuje podršku mnogih novih formata: osim WAV, MID i AVI, sada su na spisku MP3, M3U, WMA, ASX, WMX... U slučaju da ne prepozna neki sadržaj, komponenta Windows Media Player-a zadužena za osvežavanje tog dela sistema stupiće u akciju i pokušati da preuzme sa Interneta potrebne kodeke. Vrlo zanimljiva novina u ponašanju multimedije je opcija koja se odnosi na pripremu da se film u trenutku ručnog pokretanja raširi na prostor celog ekrana, dok pre i posle emitovanja stoji kao manja slika na slajdu.

Kad pomerite miša nad slajdom, baš kao i u prethodnim verzijama programa, pojaviće se reljefna silueta tastera za dodatnu kontrolu. Umesto jednog tastera u donjem levom uglu, gde se na klik dobija isti kontekstni meni kao desnim klikom miša (što ga čini suvišnim), sada ih je četiri: po jedan za prethodni i sledeći slajd, jedan za otvaranje kontekstnog menija i jedan sa unapređenim opcijama za crtanje po slajdu tokom izvođenja prezentacije. Uvedena su tri oblika linija: tanka i debela olovka i pljosnati marker u transparentnim tonovima. Dodata su i dva oblika za brisanje linija i paleta za brzi izbor neke od 48 boja.

Posebno je zanimljiva mogućnost da po završetku emitovanja prezentacije sačuvate sve nacrtane linije kao grafičke objekte na površini „iškrabanih“ slajdova. Da biste tok izvođenja učinili dinamičnijim, možete crtati po slajdovima dok se preslišavate nad radnom verzijom prezentacije, a potom sačuvati linije i dati im neke atribute automatskog pojavljivanja. Suština ove nove funkcije je u podršci za Tablet PC.

Prezentacija putuje

Kada napravite prezentaciju, morate je preneti na mesto izvođenja i obezbediti njeno izvršavanje. Čak i ako ciljni računar ne bi imao instaliran PowerPoint, stvar se mogla lako rešiti instalacijom besplatnog programa PowerPoint Viewer 97. Sedam godina posle objavljivanja, bilo je krajnje vreme da se taj program osveži. U par poslednjih verzija bilo je i problema zbog nemogućnosti da se angažuju sve opcije na slajdovima u ovom browser-u; većina „mrdalica“ je bila van funkcije, a podrška napredne multimedije ostajala je samo u teoretskim okvirima. Konačno je napravljen PowerPoint Viewer 2003, koji je deo osnovnog paketa ili se može besplatno preuzeti sa Microsoft-ovog sajta. Ovaj program obezbeđuje punu funkcionalnost pripremljenog sadržaja prezentacije; nedostaje jedino opcija crtanja po slajdu. Program je na raspolaganju odmah, bez ikakve instalacije, pa nećete morati da ostavljate „talog“ na tuđem disku.

U „penziju“ je otišao i stari Pack and Go Wizard koga je zamenio Package for CD. Novi čarobnjak omogućava izbor potrebnih komponenti, ali i direktno snimanje potrebnog sadržaja na CD. Sadržaj obično čini jedna ili više PPT datoteka, PowerPoint Viewer i neophodni DLL-ovi, pa čak i sitnice kao što su definicija za automatsko pokretanje CD-a (autorun) i BAT datoteka za direktno ponovno pokretanje prisutnih prezentacija u redosledu definisanom u datoteci playlist.txt. Uz pretpostavku da većina novijih računara danas ima CD pisač, vreme je da kažemo zbogom flopiju; uostalom, već u osnovnom skupu datoteka koje treba da ponesete nalaze se barem dve koje ne bi stale na klasičnu disketu. Spakovana prezentacija radiće na svakom računaru koji sadrži Windows 98 ili noviji operativni sistem.

Ključevi uspešnog rada

(kliknite za veću sliku)

Kakvu god tehničku podršku imali u PowerPoint-u, suština efikasne upotrebe i dalje leži u veštini oblikovanja ideje u vidu teza, a potom i u sposobnosti da se ta ideja objasni usmenim putem uz grafičku podršku na projekcionom panelu. Mnogi su korisnici skloni preterivanju: veliki broj kombinacija raznih elemenata na slajdu utapa suštinu u gomili „veselih“ efekata. Još gore, nevešti predavač je sklon da prepuni slajd velikom količinom teksta, koja ne samo da je nepregledna, nego i nerazumljiva posmatraču; dogodi se da teksta ima previše da bi se lako pregledao, a premalo da bi se sve objasnilo. Manje vešt predavač je sklon da čita sa slajda umesto da objašnjava, pa se dobije „od svega po ništa“.

Reklo bi se da tu nema pomoći, osim da se u priručnicima o PowerPoint-u stalno skreće pažnja na to da sloboda izbora pri uređenju sadržaja ne znači i „obavezu“ da se upotrebe sve opcije odjednom. Ipak, na ovom polju sam očekivao više: ako ste bili u prilici da pročitate prikaz prethodne verzije Microsoft Project-a, shvatićete na šta mislim. Ovo je, nedvosmisleno, program Office familije koji je najteži za upotrebu, jer efikasni rezultati u njemu veoma zavise od dobrog predznanja suštine posla koji se opisuje. U programu su pripremljeni modifikovani čarobnjaci „maskirani“ u nenametljiva okna zadataka, gde je složen tok izvođenja projekta dekomponovan na dvadesetak (ili više) elementarnih grupa operacija. Svaka od njih je lakše razumljiva nego kad posmatrate celinu, a poštovanje preporuka da se izvedu svi nužni koraci čini dobar preduslov za visok kvalitet rada.

Voleo bih da vidim nešto slično u PowerPoint-u: pošto su i metodologija i tehnologija takve aktivne pomoći već u opticaju, verovao sam da će one biti angažovane i u procesu izrade prezentacija. Zašto je to bitno? Odavno sam uveren da tehničke mogućnosti PowerPoint-a daleko prevazilaze potrebe najvećeg broja korisnika; pošteno govoreći, dalji proboji na ovom polju mogu da se protumače i kao preterivanje. Bilo bi korisno da kompleksan softver koji se koristi lako poput PowerPoint-a sadrži i neke smernice za celishodnu upotrebu. Ovako, obilje jednostavnih alatki u ovom moćnom programu često vodi u krajnost; to sam video mnogo puta.

Krajnosti mogu biti razne: nedavno sam na Sezamu pročitao bizarnu vest prenetu iz lista New York Times, pod naslovom „PowerPoint vas zaglupljuje“. Članak počinje tezom da, kao jednog od krivaca za prošlogodišnju eksploziju šatla Columbia i pogibiju cele posade, treba imenovati upravo PowerPoint! Navodno, u nekim fazama analize vitalnih tehničkih informacija, rukovodioci projekta nisu bili u mogućnosti da, „u masi ugnježdenih teza uobličenih u kratke izjave razluče kritične informacije koje se odnose na situacije opasne po život“. Sledi teza izvesnog teoretičara na polju prezentacije informacija (šta god ova disciplina značila) da PowerPoint promoviše „lažnu analitičku tehniku“ koja, kako se kaže u tekstu, dozvoljava govorniku da izbegne odgovornost povezivanja informacija koje izlaže.

Uz sve poštovanje nečijeg intelektualnog napora, ali i bez ikakvog uvažavanja pokušaja da se krivica za tragediju astronauta prebaci sa ljudi na sredstva, vidim dve promašene teze. Za vitalne tehničke dokumente postoje drugi oblici, a za prenošenje detaljno elaboriranih ideja postoje stručne knjige (papirne ili elektronske, ne pravim pitanje). PowerPoint nije sredstvo za pripremu doktorskih disertacija; služi da se njihov sadržaj izlaže u vidu uopštenog predavanja koje ne traje duže od sat ili dva; takođe, taj program nije sredstvo koje narušava tehničke sisteme i ugrožava ljude. To je samo jedna dobro projektovana alatka koju će efikasno iskoristiti svako ko vlada makar osnovnim veštinama izlaganja ideja na sastancima i predavanjima.

Zato, ako imate potrebu da podržite neko predavanje tezama koje će pomoći slušaocima da vas lakše prate i bolje razumeju, isprobajte Microsoft Office PowerPoint 2003, jer to je program koji zaslužuje najvišu ocenu. Ako ste početnik u korišćenju programa, bićete oduševljeni lakoćom korišćenja i brojnim mogućnostima, ali ne preterujte u njihovoj primeni. Ukoliko ste iskusni, iskoristite mnoge nove pogodnosti koje aktuelna verzija sadrži. Na kraju krajeva, „boj ne bije svijetlo oružje“, već dobre ideje.

Korisne adrese:

Microsoft Software
Beograd
http://www.microsoft.co.yu