PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #97 : Februar 2004 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Vladana Rašić  

Budi moja Valentina

Krstareći Internetom pročitaćete razne ljubavne izjave, koje mogu poslužiti kao inspiracija uoči predstojećeg 14. februara, Dana zaljubljenih.

Moderne Valentine će, umesto prozora, pokucati na vrata svojih mladića, mada je običaj da se na taj dan uputi pismena poruka. Ako ste zaboravili kako se pismo ubacuje u poštansko sanduče, Internet je vaš saveznik, jer za svega nekoliko sekundi možete poslati najlepšu ljubavnu poruku onome ko je zaslužuje (www.valentinenet.com ; www.mydearvalentine.com ). Pored ljubavne poruke koja je namenjena „samo za nečije oči“, slatkiši, cveće i sitni pokloni takođe se razmenjuju svakog 14. februara (www.1-valentine-gifts.com ;www.lakechamplainchocolates.com ; www.nameastar.com/valentine_index.html ). Ukoliko je to izvodljivo, nežnu poruku možete ostaviti ispod jastuka ili u knjizi na noćnom stočiću, kao što je nekada uradio i sam Valentin, po kome se ovaj praznik i slavi.

Ko je bio Sveti Valentin?

Dan zaljubljenih je najpre slavljen na Zapadu, a poslednjih godina je postao popularan i na našim prostorima. Pre nego što se ovaj praznik ustanovio, Rimljani su sredinom februara praktikovali pagansku proslavu, neku vrstu lutrije u kojoj mladi muškarci izvlače iz kutije imena devojaka koje će im biti partnerke tokom godine. U pokušaju da se prekine sa paganskim običajem, tadašnji papa je naredio da se umesto imena devojaka u kutiju ubace imena svetaca – muškarci i žene bi izvlačili ime sveca na koga će se ugledati tokom godine. Mladi Rimljani nisu baš bili oduševljeni takvim izmenama, ali je umesto paganskog boga Luperkusa, u čiju čast se održavala lutrija, crkva tragala za prigodnim svecem koji će zauzeti njegovo mesto. Našli su ga u Valentinu, kome je 14. februara 270. godine imperator Klaudije II odsekao glavu (pogledajte wilstar.com/holidays/valentn.htm ).

Klaudije II je smatrao da su oženjeni muškarci loši vojnici, pa je zabranio venčanja u čitavom carstvu. Uprkos tome, biskup Valentin tajno je venčao jedan zaljubljeni par zbog koga ga je imperator zatvorio u tamnicu. Legenda kaže da je Valentin pre smrti poslao oproštajnu poruku slepoj tamničarovoj ćerki – u pismu je bio žuti šafran sa potpisom „od tvog Valentina u znak zahvalnosti za toplini koju je pokazala prema njemu“. Dogodilo se čudo i devojka je progledala. Iako je lutrija posle ovog događaja bila zabranjena za žene, sredinom februara se i dalje slavio praznik, ali sada u slavu svetog Valentina koji je bio zaštitnik zaljubljenih. Od tada potiče poznata tradicija da muškarci pišu ženama slatke poruke koje sadrže njeno ime (www.historychannel.com/exhibits/valentine ).

Drugi simbol ljubavi koji se često pominje je Kupidon, nestašno dete sa krilima koje odapinje strelu pravo u srce „žrtve“ ljubavi. U staroj Grčkoj bio je poznat kao Eros, Afroditin sin, a u Rimu kao Kupidon, Venerin sin. Uprkos majčinom protivljenju, Kupidon se zaljubio u običnu smrtnicu, prelepu devojku Psihu, kojom se i oženio, a šta je posle bilo pročitaćete na stranici www.holidays.net/amore .

Uz po koji cvet...

Ruže, simbol rata i mira, ljubavi i opraštanja, takođe se vezuju za Dan zaljubljenih. Bele se poklanjaju kao dokaz istinske, nežne ljubavi dok su crvene odraz velike strasti. Žute ruže se poklanjaju prijateljima a (retkim) crnim ružama možete se oprostiti od nekoga.

Početkom XIX veka praznik je počeo da biva komercijalizovan, pa su pošte od tada imale pune ruke posla zbog ljubavnih čestitki koje su se slale. Stotinama godina unazad, deca u Engleskoj imala su običaj da se na taj dan obuku kao odrasli i pevaju od kuće do kuće. U Velsu je bio običaj da se u drvene kašike ureže srce i ključevi koji su prenosili poruku da bi nečije srce moglo da se „otključa“. U nekim zemljama, mlada žena mogla je da primi i neki odevni predmet od muškarca – ako ga prihvati, znači da želi da se uda za njega. Postoje i verovanja da će se žena udati za mornara ako na Dan zaljubljenih ugleda crvendaća kako leti. A ako ugleda vrapca, udaće se za siromašnog čoveka sa kojim će ipak biti srećna.

Iako zaljubljeni ne bi trebalo da oskudevaju u inspiraciji kada su romantične poruke i pokloni u pitanju, ako vam baš negde „zaškripi“ Internet je tu da vam pomogne. Na sajtu holidays.lovingyou.com dobićete ideje kako da provedete ovaj najromantičniji praznik, na koja interesantna mesta da odvedete devojku, da se poljubite na čak 52 različita načina ili da obradujete voljenu osobu sa nekim romantičnim i jedinstvenim poklonom koji, naravno, ne mora da bude skup, jer su pažnja i originalnost oduvek „na ceni“. Ako želite da budete i šaljivi, pročitajte „Valentinove“ šale na www.valentinesdayjokes.com . Romantična šetnja po mesečini, kutija sa slatkišima, ruža na jastuku mogu itekako da „osveže“ vašu vezu (www.stvalentines.net ).

Što se dama tiče, poznato je da put do muškarčevog srca vodi preko stomaka, pa svom voljenom možete za taj dan napraviti picu u obliku srca, Kupidonov ljubavni kolačić, čaj ili sladoled koji će imati neobične i jedinstvene dekoracije. Setite se da ljubav ne traži ništa, bitno je želeti je. Jer, voleti znači primati i davati, prevazići sebe u sitnim, sebičnim prohtevima. Na kraju se, makar i na Dan ljubavi, upitajmo da li smo sposobni za ovu veličanstvenu emociju ili smo je zaturili negde na kraj duše...