PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
 

O nama: "PC" neformalno

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 "PC" neformalno index 

Olympus C-2000Z na delu

Vrednost digitalne kamere najbolje se vidi kada uređaj stavite u realne uslove. U savršenim uslovima, uz kvalitetno osvetljenje i dobrog fotografa iza objektiva, slike će biti izvanredne, ali u životu često nije ispunjen ni jedan od ovih uslova. Obično se nalazimo u umereno osvetljenim prostorijama i, ruku na srce, nemamo svi baš previše fotografskih znanja. Dobra kamera treba da bude u stanju da se izbori sa svim ovim (i mnogim drugim) problemima.

Fotografije na ovoj strani predstavljaju nešto što ćete, sasvim sigurno, i vi moći da proizvedete: napravljene su bez ikakvih priprema, bez eksternog svetla, bez podešavanja foto-aparata (u "idiot" modu) i kasnije nisu obrađivane u Photoshop-u. Dakle, donesete kameru na žurku i slikate, ne misleći mnogo. Planiranjem, podešavanjima i naknadnom obradom mogle bi se dobiti još bolje fotografije, ali verujemo i ovi primeri govore dovoljno o mogućnostima Olympus-a C2000Z.

Što se tematike fotografija tiče, želeli smo da vam pružimo priliku da ljude koje poznajete po tekstovima u časopisu "PC" upoznate i u neformalnijoj atmosferi, na novogodišnjoj proslavi. Prijatno :)


Redakcijski sto za sastanke ovoga puta je okupiran sadržajem zanimljivijim od računara, kartica i štampača...


Saradnici se polako skupljaju... U prvom redu su Miljan Jovanović i Ana Mijušković, u pozadini ćete primetiti Ladislava Struharika i Stevana Josimovića. Probajte da zumirate fotografije na najudaljenijem zidu - gotovo da se mogu prepoznati.


Verovali ili ne, ova fotografija nije "nameštena". Voja Gašić (levo) i Milan Bašić su samo razgovarali o nekom novom hardveru... Probajte da zumirate Mišu Veselinovića, dizajnera "PC"-ja, koji je potpuno van fokusa fotografije, a opet ga jasno vidite.


Da, "PC" je ozbiljan časopis i ima ozbiljne saradnike... ne znamo samo šta im bi (Voja Gašić i Kristijan Lazić su "oni sa ušima", dok Miloš Nikolić provajduje uši).


Branka Jevtović i Marijana Anastasijević razgovaraju... Zumirajte maslinku pre nego što je Brankica pojede.


Milan Bašić i Miodrag Veselinović, uz Anđelku Petrović u pozadini. Nije bio uključen mod za eliminisanje crvenih očiju, tako da Anđa deluje baš zloslutno, a ni oči Miše Bašića ne izgledaju kao da su "sa ovoga sveta"...


MJova (Miljan Jovanović) je omiljena zvezda svih fotografa Sezamovih i PC Press-ovih žurki... Ovoga puta blic ga je pogodio dok je bio u društvu sa Anom Mijušković i Vesnom Jeremić. Zum će vam pomoći da vidite Miljanov sat, ali nećete pogoditi za šta služe one "trake".


Dragan Grbić samuje i razmišlja o Office-u 2000... kažu da ono u ruci nije svežanj maraka. Grbina poza je opravdanje za fotografiju koja je kompoziciono ispod svake kritike, jer se na njoj vidi samo nos Bojana Stojanovića, uvo Miloša Nikolića i... hm... zadnji deo Igora Pifata.


Na ovoj fotografiji verovatno ćete posmatrati samo osmeh Andrijane Todorović, ali ako vas baš zanima i tehnička strana, zumirajte četvrtastu kontrolnu tablu alarmnog sistema koja se nalazi pored vrata. Zapravo gore tri crvene LED diode, a iz nekog razloga se to vidi kao dve poduže pruge. Ipak, rezolucija je dovoljna da prepoznate i Radeta Radulovića, tehničkog saradnika PC Press-a, koji ulazi iz mraka.


Branko Nikitović je samo svratio da uzme broj i da "otme" jedno napajanje, jer je njegovo crklo... Dobro, kad je već tu, morao je nešto i pojesti... U pozadini su Sonja Gašić i Milan Bašić, devojčica na udaljenom zidu je ljubimica Darka Staničića, a iza Brankonija je mali foto-strip, urađen pomoću jednog od starijih i mnogo slabijih digitalnih foto-aparata.


Kristijan Lazić (sedi) i Miloš Nikolić su upravo završili ručak... Na ekranu se lepo vidi WinAmp (ili nešto vrlo slično njemu).


Muzika nije bila takva da bi se prisutni(e) penjali na sto, ali je naš DTP ekspert Vojislav Simić ipak poželeo da napravi i jednu fotografiju iz ptičje perspektive. Vidi se toliko ljudi da ni mi ne bismo umeli sve da ih imenujemo - možda je svratio i neko iz parka?


Dobra prilika za malo poređenja - još jedna fotografija sličnog ambijenta i sa istog mesta, ali slikana korišćenjem godinu ipo dana stare digitalne kamere Olympus C-1400L - rezolucija je 1280*1024 a blic je znatno slabiji. Ako vas zanima "softver" na fotografiji, u prvom planu su (sleva nadesno) Danko Jevtović, Aleksandar Veljković i Branko Nikitović


Još jedna fotografija sa Olympus-a C-1400L - primetićete slabije "pogođene" boje i, uopšte, lošiju osvetljenost. A ako vas zanima šta Voja Antonić, Kristijan Lazić i Nenad Veljković vide na tavanici, moraćete njih da pitate.


A long time ago, in the galaxy far, far, away... zapravo, u isto vreme i u susednom prostoru nije se slavilo - tog dana je stigao deo tiraža januarskog "PC"-ja, pa su se intenzivno pakovali paketi... Vidite Nenada Veljkovića i Marijanu Anastasijević, a onaj što (kao) lepi R brojeve je Rade Radulović.


Trebalo je i odgovarati na pitanja pretplatnika... Anđelka Petrović i Andrijana Todorović za svojim stolom.


Rezultati napada saradnika "PC"-ja na sto sa opremom (hranom) za testiranje... Ako malo zumirate, primetićete da lampice na jelci više ne svetle... Razlog nije u apelima EPS-a za štednjom struje, već u tome što su sijaličice kupljene na Kalenić pijaci i plaćete 20 dinara. Zato su svetlele tačno 20 minuta.

Post Scriptum


Da ne biste mislili da Olympus C-2000Z može da pravi čuda... evo i jedne fotografije koja nije uspela. Slikana je u kasnim večernjim satima, u Knez Mihailovoj ulici. Blic, ma kako bio moćan, ne može da osvetli čitavu ulicu, a rezultate bilo kakvog zumiranja okarakterisaćete samo sa "mutno".


Evo i jednog prijatnog iznenađenja. Dok sam pisao tekst o Olympus-u za "PC #53", poželeo sam da vidim ponašanje u situacijama kada se (naivno sam mislio) ne može napraviti dobra fotografija. Ugasio sam svetlo u sobi, otvorio prozor i slikao mrak - bilo je to u 3 noću, uz minimum svetla koji dopire sa okolnih prozora. Na nemalo iznenađenje, dobio sam sasvim pristojnu fotografiju zimske idile.