PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
 

PC 97

 
 Kompletan prvi broj u PDF formatu 

Knjiga

Knjiga "PC 97", na preko 300 strana, obuhvata detaljna uputstva za upotrebu operativnog sistema Windows 95 / NT, osnovnih komponenti paketa Office 97 (Word, Excel i PowerPoint), programa CorelDRAW 7 kao i kompletno uputstvo za priključenje na Internet i vodič kroz njegove sadržaje.

Prvi deo, Windows 95/NT (autori: Zoran Milosavljević i Dejan Ristanović), predstavlja uputstvo za instalaciju, korišćenje i podešavanje Windows-a, sa posebnim osvrtom na njegove funkcije potrebne u svakodnevnom radu. Nivo izlaganja je prilagođen pre svega početnicima, mada će i iskusniji korisnici naći vredne informacije o podešavanju radnog okruženja. Posebno je ukazano na razlike između originalnog Windows-a 95, verzije OSR2 i NT 4, uz kratke napomene vezane za sledeću verziju, Windows 98.

PC 97

Drugi deo je posvećen programu Microsoft Word 97 (autor: Ana Mijušković). Uputstvo će vam pomoći da kreativno koristite najvažniji tekst procesor današnjice, predstavljajući mnoge njegove napredne opcije i ukazujući na razlike u odnosu na prethodne verzije. U Word-u se danas može pripremiti sve, od poslovnog pisma do Web prezentacije. Ovaj tekst će vam pomoći da to i uradite.

Treći deo je uputstvo za upotrebu programa za unakrsna izračunavanja Excel 97 (autor: Branko Nikitović). Čitajući ga, naučićete ne samo da automatizujete obradu velikih količina podataka kroz tabelu i njene formule, već i da koristite objekte, kreirate grafikone, geografske mape sa podacima, uvozite i izvozite informacije...

Četvrti deo nosi naslov PowerPoint (autor: Dragan Sretenović) i bavi se izradom efektnih prezentacija u istoimenom programu. Tekst je podeljen na deo namenjen početnicima, koji treba da naprave prve korake u PowerPoint-u, i deo za iskusnije korisnike, koji će poželeti da upoznaju naprednije opcije ovog programa.

Peti deo je posvećen programu CorelDRAW 7 (autor: Branko Nikitović) - naučićete da koristite osnovne alate, formirate figure, dodate tekst slikama, postignete specijalne efekte... Posebna pažnja posvećena je prenosu crteža u Office aplikacije.

Šesti, poslednji deo knjige "PC 97" posvećen je Internetu (autor: Dejan Ristanović). To je vodič za povezivanje na Mrežu, uz precizan opis svih faza podešavanja operativnog sistema Windows 95 i Windows NT. Tu je i uputstvo za konfigurisanje i upotrebu Internet Explorer-a 4.0, pratećih programa (posebno mail klijenta) kao i vodič kroz Internet mrežu, koji će vam pomoći da lakše nađete traženu informaciju.

Uz knjigu dobijate i CD-ROM na kome je kompletan tekst i ilustracije iz prvih 25 brojeva časopisa "PC", u PDF formatu, kao i sav softver potreban za pristup Internetu (uključujući i kompletan Internet Explorer 4.0) i prilagođavanje Office aplikacija YU uslovima.

CD-ROM

Koliko puta ste prelistavali gomilu časopisa da biste našli neku informaciju koja vam je potrebna? Što se "PC"-ja tiče, takva iskustva polako mogu da se zaboravljaju - prvih 25 brojeva časopisa objavljeno je na CD-ROM-u!

CD

Za dve ipo godine izlaženja časopis "PC" je objavio 28 brojeva, 3586 strana, 1200 opširnijih priloga, mnogo vesti i drugih kratkih notica... Ako više volite kompjuterske mere, to je 18 megabajta teksta, dopunjenog sa 38 gigabajta slika, ilustracija i komercijalnih sadržaja. Ponosni smo na činjenicu da mnoge stvari o kojima pišemo imaju trajnu vrednost, ali njihovo pronalaženje iz meseca u mesec postaje sve teži zadatak. Tako se i začela ideja da kompletan sadržaj "PC"-ja objavimo na jednom CD-ROM-u; odlučili smo da taj CD-ROM prati knjigu "PC 97", u kojoj objavljujemo uputstva za upotrebu Windows-a 95 i NT, Word-a, Excel-a, PowerPoint-a i Corel-a 7.0.

Kompletan prvi broj časopisa "PC" možete pregledati on-line.

Tekst i slike

Zadatak da se 13.5 kilograma papira prenese na jedan kompakt disk pokazao se daleko složenijim nego što smo prvobitno procenili, pre svega zato što su apetiti porasli. Pošto se "PC" u potpunosti kompjuterski priprema i pošto uredno čuvamo backup starih brojeva, izgledalo je da samo treba učitati dokumente i izdvojiti tekstove iz njih. Što smo više "prelistavali" tekstove, konvertujući ih u HTML, to nam je bilo očiglednije da mnogi od njih nemaju smisla bez pratećih dijagrama i drugih ilustracija. I tako se pojavila ideja da elektronsko izdanje bude verna kopija papirnog: stranice časopisa na ekranu bi trebalo da izgledaju potpuno isto kao na papiru, dakle da uključe kompletan tekst i priloge, slike, tabele, listinge... Uz sve to, zar ne bi bilo zgodno da postoji i mogućnost štampanja stranice na crno-belom ili kolor štampaču?

Odgovor na sva ova pitanja dao je PDF format, de-facto standard za razmenu elektronskih dokumenata koji promoviše firma Adobe. Obzirom da QuarkXPress, koji koristimo za prelom "PC"-ja, ne omogućava direktnu štampu u PDF formatu, odlučili smo se za posredan postupak, tj. štampu (preusmerenu u fajl) u pogodan PostScript format i njegovu transformaciju u PDF primenom Adobe Distiller-a. Da bi slike izgledale dobro u PDF-u, a ipak ne bi zauzele previše prostora, trebalo je prilagoditi njihovu rezoluciju - videćete da slike izgledaju dobro ne samo na ekranu, već i na papiru. To je, uzgred, bila prilika da neke slike koje su u časopisu objavljene na crno-belim stranama budu "vraćene" u svoj osnovni, kolor oblik, što znači da elektrnsko izdanje nosi i dodatne informacije u odnosu na papirno.

Pošto su materijali pripremljeni, trebalo je obezbediti i njihovo što efikasnije pretraživanje, za šta je korišćen HTML. Osnovna prezentacija na CD-ROM-u sadrži linkove na svako od godišta i brojeva časopisa. Klikom na željeni broj, dobija se njegov detaljan sadržaj, sa opisima svih objavljenih tekstova; klik na bilo koji naslov otvara odgovarajući PDF dokument, koji zauzima najveći deo ekrana i može se po potrebi pomerati, zumirati i štampati.

Tri indeksa

Osim osnovnog pregleda, formirana su i tri detaljna indeksa tekstova: po brojevima i stranama, po autorima i po ključnim rečima. Klikom na naziv bilo kog od tih indeksa dobijate, na jednoj strani, spisak svih tekstova objavljenih u prvih 25 brojeva časopisa "PC", sortiran na odgovarajući način. Pošto, koristeći Find opciju, pronađete tekst koji vas zanima, možete ga pregledati u PDF ili, što je u poslednji čas ubačeno, HTML formi.

U fazi "beta testiranje" CD-a se, naime, pokazalo se da onima koji bi samo čitali tekst, bez koncentrisanja na ilustracije i druge priloge, više odgovara da on bude ispisan krupnijim slovima, u širim redovima koji su uravnati na način na koji smo navikli dok gledamo u monitor. Zato smo tekstove konvertovali najpre u čist ASCII, a onda i u HTML format, ističući naslove, međunaslove i ostale osnovne elemente, ali se istovremeno trudeći da u takvom tekstu bude što manje formatiranja. Naravno, i dalje postoji mogućnost da, pošto pročitate tekst, kliknete na link i pogledate ga (ili odštampate) u PDF obliku, dakle tačno onako kako je izgledao u časopisu, ili da preuzmete priloge uz tekst koje smo čitaocima stavljali na raspolaganje posredstvom SezamaPro.

Pošto je posao završen, pokazalo se da na CD-u ima još mesta: PDF i HTML fajlovi, kao i prateće prezentacije, zauzeli su oko 400 megabajta. Pošto CD prati knjigu "PC 97", odlučili smo da na njemu objavimo i uslužne programe u javnom vlasništvu koji olakšavaju prilagođenje Windows-a 95 i NT YU uslovima, kao i sve što vam je potrebno za pun pristup Internetu - tu se našao čak i upravo objavljeni Microsoft Internet Explorer 4, u verzijama za Windows 95 i Windows NT. Svemu tome smo dodali nešto multimedijalnih sadržaja i desktop tema za časove dokolice, pa verujemo da ovaj gotovo do poslednjeg bajta popunjen CD neće tako lako napuštati vaš čitač.