PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
 

PC Softver za početnike

 
 Porudžbenica 

Dragan Grbić, Dejan Ristanović, Vlada Ćalić, Milan Bašić i Dragan Sretenović

Personalni računari su među nama već dvadesetak godina, ali njihova upotreba za mnoge i dalje predstavlja enigmu. PC Press je pripremio knjigu za računarske početnike u vašoj firmi: oni će na jednom mestu upoznati Windows, Word, Excel, PowerPoint, Access i osnove primene Interneta...


Knjiga "PC Softver za početnike" predstavlja pokušaj da se primena računara približi najširoj populaciji korisnika - to je izdanje za one koji čine prve računarske korake, ali i za one koji već rade koriste PC, ali osećaju da bi radili mnogo produktivnije kada bi sistematski upoznali najvažnije mogućnosti savremenih programa.

Priča uvek počinje od Windows-a, pa je prvo poglavlje knjige posvećeno ovom operativnom sistemu, tj. njegovim aktuelnim verzijama: Windows-u 2000 u poslovnoj sferi i Windows-u Me u kućno-multimedijalnoj; veći deo uputstva mogu da koriste i oni koji su ostali na prethodnim verzijama. Posle objašnjenja osnovnih stvari o hardveru savremenog računara, autor prelazi na opis Windows-a, upotrebu miša i tastature, elemente radnog okruženja, prozore i dijaloge, korišćenje alata na desktop-u, a zatim na jedan od najvažnijih elemenata korišćenja Windows-a, program Windows Explorer i njegove objekte. Pošto nauči da kopira i premešta fajlove, organizuje ih u foldere, arhivira i briše nepotrebne informacije, čitalac će upoznati i niz Windows alata i programa, kao i podešavanje radnog okruženja. Posebna poglavlja posvećena su saradnji među Windows programima, štampanju i instalaciji i korišćenju aplikacija. Biće to dobra osnova za ono pravo - rad u Office-u.

Microsoft Office 2000 je najpopularniji poslovni softver današnjice i zato mu je posvećeno centralno mesto u knjizi. Opis počinje zajedničkim uvodnim delom, pošto su principi i alati isti u svim programima. Nakon opisa komponenti i varijanti paketa, dato je detaljno uputstvo za instalaciju Office-a, gde se komentariše značaj raznih komponenti. Objašnjava se kako da Office prepozna srpski jezik, opisuje rekonstrukcija sistema nakon eventualne havarije i naglašena važnost primene servisnih paketa. Sledi analiza zajedničkih osobina Office programa, gde su opisani načini njihove precizne kontrole i prilagođavanja korisnika. Govori se i o primeni grafičkih objekata, važnosti upravljanja jezikom dokumenta i načinu interakcije Office programa sa Internetom. Elementarni opis tehnika rada donosi savete za ispravan unos teksta, principe kretanja po dokumentu, rad sa clipboard-om i primenu tehnike Undo/Redo. Uz priču o otvaranju i snimanju datoteka, dat je i komentar o principima zaštite. Uvodni deo se završava opisom osnovnih principa štampanja i kratkim komentarom o korišćenju makroa u programima.


Za neiskusnog korisnika je veoma važno da "prelomi" nelagodnost zbog nepoznavanja mogućnosti programa pred kojim se nađe. Zato poglavlja o Word-u i Excel-u počinju sekcijom "Za trideset minuta", gde početnik forsirano stiže do svog prvog dokumenta: prateći uputstvo, svako će brzo napraviti uredno službeno pismo i sasvim upotrebljiv obrazac fakture. Tokom te vežbe, čitalac će razumeti principe rada u Office-u.

U poglavlju o Microsoft Word-u detaljno su opisani načini upravljanja strukturama dokumenta (pasus, stranica, sekcija), uz stavljanje naglaska na primenu stilova i šablona kako bi se postigla visoka efikasnost u radu. Tehnike i strukture u prelomu su predstavljene opisima tabulacije, primene stubaca, lista nabrajanja, tabela, zaglavlja i fusnota u tekstu. U opisu pratećih alata govori se, između ostalog, o markerima teksta, opcijama automatskog formatiranja i korekture, kao i o proveri ispravnosti kucanja i prelomu reči. Sledeće poglavlje detaljno opisuje upravljanje slikama, text box-ovima i komentarima u dokumentu. Na uvodnu priču o štampi nadovezuju se detalji važni za Word, a u delu o zajedničkom radu govori se o sistemima praćenja promena sadržaja, primeni polja i tehnikama upravljanja hijerarhijom u dokumentu.

Optimalno korišćenje Microsoft Excel-a zahteva poznavanje strukture radnog lista i radne sveske, tipova podataka i načina njihove obrade. Zato je u poglavlju o Excel-u značajan prostor posvećen konceptima adresiranja i referenciranja ćelija i blokova, optimalnom uređenju liste i tabele, kao i oblicima formatiranja tih struktura. Govori se o uvozu i izvozu podataka, detaljno su objašnjene konstante i formule, što je prošireno i prikazom raznih klasa Excel-ovih funkcija. Objašnjen je niz tehnika rada u Excel-u, od markera popune i načina kopiranja blokova, do tipova referenci i vidova rekalkulacije. Deo o tehnikama izrade grafikona je podržan komentarom o optimalnim tipovima, kao i o naknadnim operacijama na grafikonu. Napredni principi rada su posebno naglašeni, gde se sreću opisi načina filtriranja liste, sažimanja i izvođenja zbirnih (pivot) tabela. Deo o ostalim tehnikama opisuje analizu greške, specijalno formatiranje, ograničavanje unosa i metode zaštite. Opisani su karakteristični detalji pri štampi, a poglavlje se završava delom o interakciji Excel-a na Internetu i komentarom posebnih podešavanja programa.


Microsoft Access i, uopšte, baze podataka često se smatraju nedostižnim za početnike, što ova knjiga pokušava da demantuje: čitalac će upoznati način da, uz samo nekoliko pokreta mišem, kreira bazu podataka i na odgovarajući način filtrira i prikaže informacije iz nje, odnosno da formira i odštampa izveštaje. Posebna pažnja posvećena je radu u poslovnom okruženju, kada se iz Access-a zapravo pristupa podacima u obližnjoj SQL bazi, a sve se završava napomenama o daljim mogućnostima Access-a koje zahtevaju i programiranje.

Microsoft PowerPoint je program koji se veoma jednostavno koristi, pa je odgovarajuće poglavlje knjige dopunjeno informacijama koje će pomoći pri pripremi prezentacija: kako organizovati materiju, podeliti je na slajdove, ostvariti konzistentan izgled prezentacije, zadržati pažnju slušalaca... Čitalac će upoznati i načine korišćenje ostalih Office programa za pripremu segmenata prezentacije.

Završno poglavlje se bavi Internetom: opisano je podešavanje Windows-a 9x/Me odnosno Windows-a 2000 za pristup Internetu, detaljno predstavljeno korišćenje programa Outlook 2000 i Internet Explorer, a poslednje strane knjige opisuju globalnu Mrežu, adresiranje i snalaženje na njoj, bezbednosne dileme, potragu za informacijama, interesantne sajtove...

Koncepcija knjige "PC Softver za početnika" izlazi iz uobičajenog klišea koji kaže da je za početnika dovoljno da otkuca pismo ili sabere niz brojeva: savremeni Office je toliko moćan i jednostavan za korišćenje da će i neko ko se po prvi put sreće sa njim obaviti poslove koji će i njega samog iznenaditi. Treba samo "zaplivati", a ova knjiga daje odličnu osnovu za to, pa predlažemo da je naručite...


Izdanje je kompletno rasprodato.