PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 200 :

Jun 2013PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Kažu da lift koji vodi do uspeha ne vredi čekati, pa smo krenuli stepenicama. Da li se, posle 18 spratova i 200 basamaka, cilj nazire ili smo se vrteli u krug? Nije ni važno, jer je putovanje bilo zanimljivije od stizanja - uživali smo u uzbudljivim prizorima koji bi nam promakli da smo (do)čekali lift i o onome što smo videli pisali na 30.965 stranica časopisa "PC". Osvrnimo se na pređeni put i onda krenimo dalje - uspeh je tamo negde...

Pošto sam razbacao godišnju zalihu metafora, vreme je za povratak u realni ili barem tehnološki svet. Da li je taj svet makar u nečemu sličan onome što sam zamišljao kada smo 1995. godine pripremali prvi broj "PC" ja ili, ako krenemo u dalju prošlost, kada smo 1983. završavali "Računare u vašoj kući"? Svakako sam očekivao da će kompjuteri biti brži i da će se na njima lakše raditi - kad se samo setim pravljenja naslovne strane za PC#3, uz trošenje po 20 minuta na svako pomeranje slike (simuliranog) mikroprocesora za nekoliko milimetara... Očekivao sam i da će komunikacija biti brža i da nećemo zauvek morati da snimamo sadržaj časopisa na 45 disketa kapaciteta 1,44 MB i nosimo te diskete na drugi kraj grada, radi osvetljavanja grafičkih filmova. Mogao sam lako da zamislim nešto nalik na mobilni telefon, kao što su mogli i svi koji su gledali komunikatore u "Zvezdanim stazama". Brži računari su mi izgledali kao nešto što nas čeka iza ćoška, dok mi je mobilni komunikator, priznajem, delovao jednako daleko kao i teleport iz iste serije.

Ono što niko nije mogao da predvidi, pa čak ni SF autori čiji je posao da maštaju o svetovima budućnosti, jeste Internet i njegov uticaj na svakodnevni život. Na jednostavnom protokolu koji omogućava da dva računara razmene paket od nekih 1.500 bajta izrasla je čitava civilizacija, samo zahvaljujući Web serverima i mogućnosti da svako gotovo besplatno stavi na svetsku Mrežu šta god hoće. Tačno ili netačno, lepo ili ružno, zanimljivo ili dosadno... Prave stvari su privukle pažnju i ostale, sve ono drugo je ostalo u zapećku i (što je lepa osobina Interneta) takođe ostalo. Oko Interneta se razvilo mnogo drugih tehnologija zahvaljujući kojima danas živimo lepše i lakše nego pre 18 godina, kada je naš časopis nastao. Srećni smo što smo tom napretku dali makar i skromni doprinos.

Nema zaustavljanja - tehnologija ide napred, jer svetu su i dalje potrebni roboti, leteći automobili, Mr. Fusion, veza mozga i računara, teleport, svemirski letovi i mnoge druge stvari koji je SF zamislio ili nije zamislio. Da bismo u tome učestvovali, treba i sami da budemo bolji, da se menjamo. Naša vizija promena ocrtana je na stranicama koje slede: pošto se podsetimo prošlosti, krećemo u budućnost, sa novim dizajnom, novim rubrikama i novim temama, a bez onoga što je vreme učinilo nepotrebnim; DVD smo preselili na Internet, pa "PC" možemo da vam ponudimo po povoljnijoj ceni. Novi izgled časopisa prilagođavaćemo vašim interesovanjima i sledećih meseci, u nadi da uvek postoji nešto što nije stalo u ovaj broj "PC" ja, ali će biti lepa osnova sledećeg. Prostor je možda ograničen, ali vreme (možda) nije!

 • Vremeplov: Naših 200 brojeva
 • PC Press ekipa
 • Samsung serija 8: TV centrala
 • Sony RX1: Full-frame u kompaktnom izdanju
 • Oppo Find 5: FullHD smartfon
 • EATON profesionalni UPS-ovi
 • Samsung NP900X3E: Tanak, lak, sa full opremom
 • Sony HDR-TD30: Moderna 3D kamera
 • 3D kartice za profesionalce
 • Asus Fonepad
 • Burne godine PC biznisa
 • Apple... i... Srbija
 • Oce: Od margarina do digitalne ere
 • Symantec platforma poverenja
 • Naučite Android programiranje
 • Adobe CC: Sav softver samo na rate
 • Pamet na popravnom: Televizor i eksterni Blu-ray plejer
 • Projekat: Infracrveno daljinsko upravljanje
 • Dodatak: Virtuelni PC-DVD #200

Izašao je 200, junski broj časopisa "PC". Za rođendan, naš časopis je dobio novi, atraktivniji izgled, veći, moderniji format, više strana, nove rubrike, virtuelni DVD i... nižu cenu!

Evo pregleda najznačajnijih tema:

Naših 200 brojeva

- PC Vremeplov

- PC Press ekipa

- -200, +100: Prognoze naših saradnika

Prvi pogled

- Samsung serija 8: TV centrala

- Sony RX1: Full-frame u kompaktnom izdanju

- Oppo Find 5: FullHD smartfon

- EATON profesionalni UPS-ovi

- Samsung NP900X3E: Tanak, lak, sa full opremom

- Sony HDR-TD30: Moderna 3D kamera

Test zona

- 3D kartice za profesionalce

- Asus Fonepad

PC.Biz

- Burne godine PC biznisa

- Apple... i... Srbija

- Oce: Od margarina do digitalne ere

- Srpski Internet - od .YU do .SRB

- Autodesk kroz istoriju

- Symantec platforma poverenja

- Naučite Android programiranje

Iz prakse

- Adobe CC: Sav softver samo na rate

- Pamet na popravnom: Televizor i eksterni Blu-ray plejer

- Projekat: Infracrveno daljinsko upravljanje

"PC #200" je u prodaji od 28. maja. Cena časopisa je 219 dinara.