PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Test zona Test zona
PC #200 : Jun 2013

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Asus Fonepad

Naizgled običan 7-inčni Android tablet u sebi krije novost - Intel procesor. Da vidimo da li ovaj hibrid na testu opravdava svoje neobično ime.

Asus Fonepad. Ekran: 7” 1280×800 * Procesor: Intel Atom Z2420 1,2 GHz (single-core + HT) * Memorija: 1 GB RAM, 16 GB flash + microSD (do 32 GB) * Grafika: PowerVR SGX 540 @ 400 MHz * Komunikacija: HSDPA+ 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, BT 3.0 * GPS: A-GPS podrška, GLONASS * Kamera: 3,15 Mp, foto 2048×1536 piksela, video 720p, Web kamera 1,2 Mp * Operativni sistem: Android 4.1 * Dimenzije i masa: 196,4×120,1×10,4 mm; 340 g * Cena: 28.990 dinara.
(kliknite za veću sliku)

Zbog male rotacije reči u složenici koja predstavlja naziv uređaja, mnogi su se pitali „Gde se tu umeće telefon?“ Ipak nije reč o čuvenoj Asus‑ovoj kombinaciji tableta i telefona, već o prilično uobičajenom tabletu od 7“. „Prilično uobičajen“ kod Asus‑a znači vrlo finu završnu obradu s metaliziranom završnicom koja lepo leži u ruci i u dobroj meri podseća na Nexus 7. Dobro ležanje u ruci je i neophodno za telefoniranje, jer Fonepad je fablet (phablet), a izgleda da se taj naziv proširio na sve što ima ekran između 5" i 8“ i ležište za SIM karticu.

Priča o procesoru

Rezolucija od 1280×800 (aspekt 16:10) čini Fonepad nešto užim i pogodnijim za držanje prilikom telefoniranja, pa nećete odmah morati da jurite Bluetooth slušalicu. Ekran je IPS LCD, pa iako nije najsvetliji koji smo videli, ima veoma oštru sliku i odličan kolorit, koji dodatno možete korigovati najdetaljnijim kontrolama prikaza ekrana koje smo videli kod mobilnih uređaja.

Asus voli da eksperimentiše s raznim platformama, pa nije čudno da se Intel pojavio baš u Asus‑ovom tabletu, dopunjujući Android familiju proizvoda koju već čine Nexus 7 (NVIDIA Tegra 3) i Padfone Infinity (Qualcomm Snapdragon 600). Intel‑ova x86 arhitektura je veoma dobro poznata sa drugih platformi, a za uspešnu implementaciju Android‑a znamo već nekoliko godina. Ono što je sprečavalo pojavu uređaja na tržištu je verovatno Intel‑ova borba s nešto većom potrošnjom struje, a deluje da je u ovoj rundi napravljen značajan pomak.

Procesor je zasnovan na Saltwell arhitekturi i Penwell jezgru, u novoj generaciji Atom procesora. S ostalim Atom procesorima deli jedno jezgro, ali sa multithreading‑om, pa se prijavljuje kao dvojezgarni procesor. Uprkos tome, ne nedostaje mu snage, pa su brojke dosta dobre, a cena sistema ne mora da bude paprena. U domenu korišćenja van zahtevnih 3D igara bićete zadovoljni odzivom sistema i radom aplikacija.

Za nešto slabije 3D karakteristike i nije kriv Intel procesor, već grafički čip PowerVR SGX 540. Na polju mobilne grafike, Intel još nema svoja rešenja – HD grafike koje se primenjuju u desktop rešenjima jednostavno nisu primerene mobilnim ekranima, pre svega po pitanju potrošnje struje. Ostaje ipak pitanje zašto se Intel odlučio za „vremešno“ PowerVR rešenje (iz 2007. godine) koje nije ni preterano veliki štediša niti u bilo kom segmentu može da konkuriše savremenijim rešenjima kao što su Mali 400MP, Adreno 320 ili Tegra 3. Jedino razumno objašnjenje je da Intel Atom Intel Z2480 predstavlja rešenje za tablete opšte namene, a ne rešenje za brzinske entuzijaste.

(kliknite za veću sliku)

Dakle, ako volite igre (posebno one zahtevne 3D), vratite se razmišljanju o modelu Nexus 7“, ali za malu razliku u ceni, dobićete Fonepad koji ima veliku prednost kad je u pitanju komunikacija (telefoniranje i 3G modem), a ne zaostaje ni po pitanju multimedije. Iako je Atom Z2480 jednojezgarni multithreading procesor, ne treba potceniti dug razvoj x86 arhitekture i prisustvo obilja (SSE/SSE2/SSE3/SSSE3) instrukcija koje unapređuju baš multimedijalne karakteristike. Čak i u 3D primenama Intel ima šta da pokaže, ali stiče se utisak da je usko grlo baš pomenuta PowerVR grafika.

Štednja na tri frekvencije

Bez kamere uređaj ne bi bio potpun: 3 Mp glavna kamera i 1,2 Mp Web kamera mogu da snimaju 720p video. Tu je i GPS uz A‑GPS podršku i GLONASS satelite, a posebno nas je impresionirala izdržljivost 4.270 mAh baterije. Trend je da se kod ARM procesora uvodi što više radnih frekvencija, jer se prilagođavanjem (smanjenjem frekvencije) štedi struja. Iako Atom Z4280 ima „samo“ tri radne frekvencije, pokazao se kao dobar štediša, uz impresivno stand‑by vreme koje mu omogućava posebno deep sleep stanje u kome procesor troši neznatnu energiju, a ipak održava tablet u stanju pripravnosti.

Sve u svemu, uz telefoniranje i 3G modem dobićete tablet koji cilja na sasvim drugačiji tip korisnika od onih koji su zavoleli Nexus 7. A Asus zaslužuje sve pohvale za inženjering i dizajn ovog uređaja, te za trud da pokrije potrebe korisnika s različitim potrebama.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs