PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 203 :

Oktobar 2013

TehnoGuru

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Tek što smo kupili full HD televizor i naučili da film u rezoluciji 1920×1080 sa DTS zvukom predstavlja vrhunac kućne multimedije, a već se otvara novi krug – na IFA sajmu potrošačke elektronike prikazana je gomila 4K televizora koji će narednih meseci stići i u naše radnje. Standardna TV slika je trajala pola veka a HD ni deceniju – kreću li se stvari prebrzo i možemo li uopšte da vidimo tolike tačke?

Povećanje rezolucije ekrana je najefikasniji način da se računarska industrija gurne unapred – sve komponente sistema treba unaprediti da bi se prikazala veća slika. Novi monitor / televizor se podrazumeva, ali je potreban i moćniji grafički podsistem, pa onda jači procesor koji tu sliku (de)komprimuje u fajlove koji će (uz svu kompresiju) porasti, što znači da ćemo morati da kupimo i veći disk. Video‑materijal treba distribuirati pa stiže naslednik Blu‑ray‑a, a onima koji sadržaje nabavljaju sa Interneta, kroz streaming ili možda u „neoficijelnim prodavnicama“, neophodna je brža konekcija. Najzad, da bi 4K video slobodno strujao kroz vaš dom nabavićete snažniji kućni ruter i switch, pojačati WiFi, možda razvući nove kablove. Ukratko, ako vas ubede na pređete na 4K televiziju, ubediće vas i da promenite kompletnu opremu. Ostaju samo dva pitanja: da li ćete zaista videti razliku? I da li ćete, posle svih tih troškova, imati šta da gledate u 4K režimu?

Kolika je zapravo 4K rezolucija? Termin 4K se odnosi na 4000 tačaka po horizontali (kod full HD‑a licitiralo se brojem tačaka po vertikali). 4K Ultra podrazumeva rezoluciju 3840×2160 (dobro, nije baš 4000 tačaka), a „prirodna“ 4K rezolucija je 4096×nešto. To nešto je, zavisno od aspekta slike, 1714 (2.39:1), 2160 (1.90:1) ili 3112 (1.32:1). Ukratko, rezolucija 4K televizije je 3840×2160... za sada. Na televizorima sa ekranom dijagonale 32 ili 40 inča razliku ćete videti samo u demoima koje proizvođači trenutno intenzivno prikazuju, ali ako u dnevnoj sobi imate prostora za ekran dijagonale 50 inča, 4K dobija smisao, naročito u programima koji obiluju detaljima (pokažu vam The Matrix i... uostalom, priznajte da ste tako kupili i prvi DVD). Problem je u tome što ćete ostale filmove sačekati par godina, taman dok i 4K ekrani pojeftine. Što se televizija (i to ne samo domaćih) tiče... za njih je i full HD pretežak zadatak.

Rezolucije preko full HD za sada imaju smisla samo kod monitora za vaš računar – već pola godine koristim Dell U2713 na čiju sam se rezoluciju 2560×1440 navikao u trenutku i rado bih je povećao na 4K. Matematika je prosta: više tačaka, više detalja, lakše se radi, naročito otkako je Windows 8.1 konačno sredio skaliranje svih elemenata okruženja. Čak ni monitor nije bio skup... dobro, bila je potrebna i jača grafička kartica, a mnogi notebook računari degradiraju ekran na full HD, ali srediće se i to vremenom. Vredi se potruditi, pošto će se nove ideje u narednim godinama očito pojavljivati pre svega u domenu multimedije, kao i u domenu mobilnosti... a naročito kao kombinacija te dve oblasti. Uostalom, pogledajte našu naslovnu stranu kroz Layar aplikaciju na telefonu ili tabletu i biće vam odmah jasno šta je Augmented Reality – transformacija klasičnih medija u nešto novo i još zanimljivije!

 • Konfiguracija - bez misterija: Kako do savršenog PC-ja
 • Vrh grafičkog sveta
 • Core i7 4820K: Za ekstremne zahteve
 • Vraćaju se kući: Gde su hostovani najveći domaći sajtovi
 • OwnCloud: Vaš lični oblak
 • Nex(t)us 7
 • Samsung Galaxy S4 Active
 • NEC MultiSync V801: Prozor od dva metra
 • HP U160: Monitor u torbi
 • Qnap TS-1270U-RP: Veliko skladište podataka
 • Gramin Nuvi 3597 LMT i prateći servisi
 • Nikon 1 AW1
 • 3D Coat: Četvrto dugme na vajarskom kaputu
 • Gadzeti sa IFA 2013
 • Nije sve u glavi, ima nešto i u CRM-u
 • Nova lica PC-ja
 • Fleksibilni 3D štampači
 • Telenor: Slušamo korisnike

Izašao je 203, oktobarski broj časopisa "PC".

Evo pregleda najznačajnijih tema:

Iz prakse

- Konfiguracija - bez misterija: Kako do savrsenog PC-ja

Prvi pogled

- Nex(t)us 7

- Samsung Galaxy S4 Active

- Samsung Ativ 9 Lite

- NEC MultiSync V801: Prozor od dva metra

- HP Pavilion 27xi monitor

- HP U160: Monitor u torbi

- Qnap TS-1270U-RP: Veliko skladište podataka

- Gramin Nuvi 3597 LMT i prateći servisi

- Nikon 1 AW1

- SketchUp: Četiri cifre za 11 novosti

- 3D Coat: Četvrto dugme na vajarskom kaputu

- Gadzeti sa IFA 2013

Test zona

- Vrh grafičkog sveta

- Core i7 4820K: Za ekstremne zahteve

Komunikacije

- Vraćaju se kući: Gde su hostovani najveći domaći sajtovi

- OwnCloud: Vaš lični oblak

PC.Biz

- Nije sve u glavi, ima nešto i u CRM-u

Tehnovizija

- Nova lica PC-ja

- Fleksibilni 3D štampači

- Dokoni konstruktor

"PC #203" je u prodaji od 1. oktobra. Cena časopisa je 219 dinara.