PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 205 :

Decembar 2013

TehnoGuru

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Da li će u januaru iko primiti platu? Ne (samo) zbog nedostatka novca i prazničnih dana kada sve staje, već zbog novog sistema komunikacije sa Poreskom upravom i prijavljivanja svih poreza i doprinosa kroz jedinstveni elektronski formular. Svi kažu da su spremni za ovaj veliki informatički korak napred, a nama ostaje da se nadamo da je tako, iako ranija iskustva ne ostavljaju previše mesta za optimizam

Svi se dobro sećamo kilometarskih redova za biometrijske pasoše i nove lične karte, markica za zdravstvene knjižice, obilaženja pet stanica MUP-a da bi se produžila registracija kola jer je "pao novi sistem"... Veliki informatički projekti u javnom sektoru (barem u početku) ne donesu efikasnost, nego frustracije. I to ne samo kod nas - pošto je u Obamacare softver uloženo pola milijarde dolara, on se već prvog dana primene totalno srušio i biće potrebni meseci da se dovede u red. U čemu je problem? Pre svega u tome što je objektivno teško projektovati, realizovati i, naročito, testirati hardver i softver koji treba da rade pod takvim pritiskom korisnika, ali i u tome što je u javnom sektoru stavljen toliki akcenat na nisku cenu (a na kraju sve ispadne mnogo skuplje). To je lepo opisao Alan Shepard, prvi Amerikanac koji je putovao u svemir: na pitanje o čemu je razmišljao u trenucima pre lansiranja, odgovorio je "O tome da sedim na raketi koja se sastoji od par miliona delova, a svaki od njih je proizveo onaj ko je ponudio najnižu cenu".

Nadam se da će novi elektronski formular ipak uspešno "poleteti" - ideja je dobra, dala je rezultate u drugim zemljama, realizacija je (u globalu) jednostavna i uštedeće mnogo vremena i mnogo novca svima koji posluju, a da i ne govorim o samoj Poreskoj upravi. Ima, doduše, i potencijalnih problema - Udruženje proizvođača softvera Srbije (www.upss.rs) je ukazalo na situacije koje se javljaju u praksi, a za koje nije jasno kako ih "provući" kroz jedinstveni formular - recimo, firma isplati prvi deo plate, a onda u drugom delu treba da prijavi činjenicu da je službenik bio na bolovanju. Po sadašnjem sistemu ispada da treba menjati obračun za sve službenike da bi se ispravila jedna greška, koja zapravo i nije greška.

Stiče se utisak da je država spremna da primeni informatička rešenja koja će doneti bolju naplatu poreza, dok sa projektima koji bi rešili administrativne probleme građana i firmi nikad nema žurbe. Recimo, da li će nas ova elektronska prijava osloboditi M4 obrasca? Svi podaci će biti u bazi Poreske uprave, ali je na sastanku sa proizvođačima softvera predstavnik PIO fonda izjavio da će tražiti prelazni period od 3-5 godina. Ili, dokle će nam tražiti ličnu kartu, izvod iz matične knjige rođenih, prijavu boravišta i još gomilu drugih dokumenata, kad je sve to sadržano u ličnoj karti? Dokle će nas SMS-om zvati u Katastar po rešenje, onda nas pustiti da čekamo u nekom dvorištu dva sata, pa tražiti to rešenje u starostavnim knjižurinama? Važno je da smo pozvani SMS-om, dakle nova tehnologija je primenjena. Koliko bi samo problema rešio jedan opšti sistem kretanja elektronskih dokumenata kroz državnu upravu - eto posla za ko zna koliko narednih godina. To jest, ako bude plata u sledećoj.

 • Jedan (račun) za sve: Elektronska komunikacija sa Poreskom upravom
 • Čekajući više rezolucije: Veliki pregled tržišta televizora
 • Na većem igralištu: Xbox One vs. PlayStation 4
 • Budućnost televizora: Isprobali smo Samsung 4K i LG OLED
 • Surface 2: Drugi pokušaj
 • Dell Venue Pro 8: Veliki Windows na malom tabletu
 • Prestigio Multiscreen PMD1: Pretvorite WiFi u HDMI
 • NEC P-serija: Suštinski različita
 • Peable: Pametni sat pod punom kontrolom
 • BPM: Proces za optimizaciju procesa
 • Virtuelizacija mreže
 • Zabavno fotografisanje
 • Ultrazvučna haptika: Dodir virtuelne ruke

Izašao je 205, decembarski broj časopisa "PC".

Evo pregleda najznačajnijih tema:

Aktuelno

- Jedan (račun) za sve: Elektronska komunikacija sa Poreskom upravom

Test zona

- Čekajući više rezolucije: Veliki pregled tržišta televizora

- Surface 2: Drugi pokušaj

- Gigabyte Z87X-OC: Overklokerski san

Prvi pogled

- Dell Venue Pro 8: Veliki Windows na malom tabletu

- Budućnost televizora: Isprobali smo Samsung 4K i LG OLED

- Prestigio Multiscreen PMD1: Pretvorite WiFi u HDMI

- Nokia Lumia 1020

- Qnap TS-420: Tiho skladište

- NEC P-serija: Suštinski različita

- Virb: Garmin u video-akciji

- Sony Alpha 7/7R kamera

- ESET Smart Security

- Peable: Pametni sat pod punom kontrolom

- Zimski gadžeti

PC.Biz

- BPM: Proces za optimizaciju procesa

- U susret ICT regulativi

Komunikacije

- Virtuelizacija mreže

- Temelj najvećih sajtova

Iz prakse

- Zabavno fotografisanje

Tehnovizija

- Na većem igralištu: Xbox One vs. PlayStation 4

- Ultrazvučna haptika: Dodir virtuelne ruke

"PC #205" je u prodaji od 2. decembra. Cena časopisa je 219 dinara.