PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Test zona Test zona
PC #205 : Decembar 2013

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić
Bojan Stanojević
 

Čekajući više rezolucije

Nije lako izabrati novi televizor: u igri je niz parametara, a svaki od njih utiče na cenu. Srećom, ponuda na domaćem tržištu je odlična, iz godine u godinu sve preciznije segmentirana prema potrebama korisnika. U prodavnicama nisu samo stari ekrani sa smart funkcionalnostima - ima i pravih noviteta, kao što su UHD televizori. Zato krenimo u novogodišnji TV šoping...

(kliknite za veću sliku)

Budući da već nekoliko godina u ponudi prevlađuju Full HD televizori (rezolucija 720p prisutna je samo kod modela manjih dijagonala), možemo reći da je tržište sazrelo, a sazreo je i koncept smart televizora: proizvođači su preležali dečje bolesti, uspostavili saradnju sa svim relevantnim firmama koje pružaju Web usluge i razvili zanimljive aplikacije. Tako je televizor postao mnogo više od sprave za gledanje TV programa.

Pošto se stanje na tržištu stabilizovalo, proizvođači su mogli da se posvete popravljanju kvaliteta televizora i snižavanju cena, ali takođe i finom prilagođavanju zahtevima korisnika. Pokazalo se da nisu svi zainteresovani za smart funkcije ali mnogi jesu za velike ekrane, pa sada ima više jednostavnijih modela s većim dijagonalama. Takođe, ponuda je raznovrsnija, što znači da ne ide sve u paketu - lakše nego ikada ćete naći model koji tačno odgovara vašim potrebama i ne sadrži tehnologije koje vas ne zanimaju.

(kliknite za veću sliku)

Jedno od prvih pitanja s kojim se kupac suočava, LCD ili plazma, polako gubi na značaju. Primetna je manja ponuda televizora s plazmom, neki proizvođači su najavili prestanak proizvodnje, a kod drugih se taj prestanak nazire. Iako plazma ima neke prednosti nad LCD-om, veća potrošnja električne energije i viša proizvodna cena doveli su do slabljenja ovog segmenta tržišta. To ipak nije razlog da izbegavate televizore s plazmom - ako zaključite da su vam brži odziv i bolji uglovi gledanja važni, u ponudi još uvek ima zanimljivih modela. Alternativa za bolju sliku je OLED tehnologija, ali uz cene koje su daleko od pristupačnih.

Kao i ranije, preporučujemo da izaberete najveći ekran koji se uklapa u previđeni prostor - iako su cene televizora približno proporcionalne veličini ekrana, one su sada primetno niže nego pre godinu dana, pa probajte da uštedite na drugom mestu: primera radi, ako niste sigurni da su vam potrebne smart funkcije, njih možete kasnije da dodate kupovinom jednog od sve brojnijih (i prilično jeftinih) uređaja za "opamećivanje" televizora. Razmislite i da li želite 3D prikaz: njega nećete moći naknadno da dodate, a praktično svi današnji televizori podržavaju prikaz multimedije preko USB-a; neki omogućavaju i snimanje TV programa na USB disk, pa potražite odgovarajući ako vam je to važno. Najzad, neki imaju i twin tjuner, pa dozvoljavaju gledanje jednog, a snimanje drugog programa.

(kliknite za veću sliku)

U ovogodišnjoj ponudi postoje i noviteti.Gotovo sve A-brend kompanije ponudile su Ultra HD ili 4K televizore rezolucije četiri puta više od Full HD. O toj temi smo pripremili poseban članak, a ovde ćemo samo primetiti da ti televizori imaju vrlo velike ekrane i da su prilično skupi. Slično važi i za OLED modele koji su ušli u komercijalnu ponudu-cene su još uvek previsoke, a na raspolaganju su samo velike dijagonale. Ovi modeli, dakle, traže veliku sobu i predstavljaju investiciju u budućnost.

Za pregled karakterističnih LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony i Toshiba televizora koji se mogu naći u domaćim radnjama, tabele karakteristika, izbor i preporuke urednika pogledajte PC#205.