PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 72 :

Novembar 2001

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Dok se polako sleže zvezdana prašina koju je uzburkala velika promocija Windows-a XP, korisnici se suočavaju sa tradicionalnim pitanjem: instalirati ili sačekati još malo, do prvih izveštaja o problemima i njihovom otklanjanju, do prvog Service Pack-a, možda do sledećeg Windows-a... Prvi utisci su izrazito pozitivni, ali zar se za svaki Windows nije govorilo da je stabilan, a onda se nekako javljala potreba za sledećom, još stabilnijom verzijom? „Sveža“ instalacija operativnog sistema je, izgleda, uvek dobra, a pravi utisak stičete tek posle nekoliko meseci ili čak godina, nakon priključivanja mnoštva periferijskih uređaja, instalacije raznih programa, sitnih kvarova hardvera...

Drugi problem je u tome što nikad niste sigurni da novi operativni sistem nema mana preko kojih drugi lako prelaze, a koje su u vašem poslu bitne. Primera radi, nameravali smo da test Pentium 4 i Athlon XP procesora i ploča obavimo pod novim Windows-om, ali se pokazalo da je on preosetljiv na zamenu hardvera – ako pređete sa Intel na AMD okruženje, XP se tome neće prilagoditi, već ćete morati da krenete od „praznog diska“, što oduzima vreme. Problem ne pogađa većinu korisnika, jer će malo kome pasti na pamet da za jedan dan promeni deset ploča, ali je nama zasmetao pa smo, dok ne pronađemo lek, testove vršili pod „starim“ Windows-om Me. A tog „kućnog“ Windows-a, ispod koga se krije MS-DOS, trebalo bi se što pre otarasiti – nije uzalud Bil Gejts na promociji XP-a otkucao simbolično EXIT i tako poslao MS-DOS „u penziju“, ne obazirući se na metalni glas koji ga je upozorio na moguće posledice takve „eutanazije“. Ma koliko lepo mislili o njemu, MS-DOS je „dinosaurus“ u softverskom svetu i osuđen je na izumiranje, baš kao i dinosaurusi iz filma „Park iz doba jure III“, koji je Microsoft Jugoslavija (u osnivanju) prikazao na gala promociji Windows-a XP u Sava centru.

Izbor filma je po mnogo čemu simboličan. „Jurassic Park“ je proslavio ne samo Spilberga, nego i kompjutere, koji su još 1993. godine bili u stanju da dočaraju svet davno izumrlih reptila. To je, istovremeno, bio i veliki svetski hit koji kod nas nikada nije prikazan – mogli smo da ga gledamo samo na piratskim kasetama, baš kao što se i Windows koristio sa piratskih diskova. Sada smo konačno u prilici da filmske hitove gledamo na velikom platnu ili sa DVD-ova, ali i da pređemo na najnoviji softver, ako procenimo da on odgovara našim potrebama. Zato nastavljamo da analiziramo Windows XP o kome će se očito još mnogo pisati. Vidimo se 5. decembra!

 • Windows XP detaljno
 • XP u mreži
 • XP i YU slova
 • Lightwave 7
 • Visual FoxPro 7
 • WorkFlow Designer
 • Encarta 2002
 • Athlon XP - da li je brži od Pentium-a 4?
 • KT-266A matične ploče
 • Koji RAID - IDE ili SCSI?
 • Compaq i Acer notebook računari
 • HP DeskJet 9xx štampači
 • Epson Stylus C80
 • Test mastila za inkjet-ove
 • .NET servisi u Web okruženju
 • Oblakoderi na Web-u
 • Specijalni dodatak: Word 2002 - napredne tehnike

Veliki prostor u broju posvećen je upravo lansiranom Windows-u XP - uz izveštaj sa globalne i jugoslovenske promocije, detaljno smo analizirali Professional verziju, izložili iskustva stečena kada smo XP računar stavili u mrežu i analizirana problematika YU slova i drugih lokalnih podešavanja na novom Windows-u. Verujemo da će vas zainteresovati i ostale teme iz softverskog bloka: ekskluzivno predstavljamo Lightwave 7 i Visual FoxPro 7, testiramo Workflow Designer iz paketa Microsoft Office XP Developer, font editor FontLab 4 koji konačno podržava OpenType format, novu verziju Encarta enciklopedije za 2002. godinu i brojne uslužne programe.

U hardverskom bloku smo takođe u prilici da pišemo o proizvodima koji su upravo promovisani u svetu: Athlon XP u kombinaciji sa KT-266A setom čipova ponovo je uputio izazov Intel Pentium 4 sistemima koji, doduše, rade na višoj frekvenciji, ali su performanse i cena ponovo na strani AMD-a. Analizirali smo, zatim, funkcionisanje RAID kontrolera - ova tehnologija je sve popularnija, ali se treba opredeliti za SCSI ili IDE varijantu, procenjujući pouzdanost, performanse i, naravno, troškove. Detaljno smo analizirali Creative Audigy zvučnu karticu, uporedili kompatibilna mastila za HP, Epson, Canon i Lexmark inkjet štampače, isprobali dva nova notebook računara, nove Umax-ove skenere, CD-ROM-ove 52-brzince, tri digitalna foto-aparata, HP DeskJet 9xx štampače, Epson-ov Stylus C80, Sony JP mobilni telefon, mali mikroskop koji se povezuje na USB port PC-ja i mnoge druge uređaje.

Blok "Komunikacije" počinje analizom .NET servisa u Web okruženju - to bi trebalo da bude osnova Interneta budućnosti; dajemo i jednostavan primer Web servisa koji će ilustrovati opisane tehnike. Testirali smo video telefon SeeYou firme VisionTech - vlasnicima ISDN linija (i ponekom drugom) ovaj telefon obezbeđuje da glas sagovornika dopune njegovom pokretnom slikom. U Internet bloku bavimo se oblakoderima i njihovim Web stranama, kao i slavnim ljubavnim pričama koje su dobile svoj odjek i na globalnoj Mreži.

Specijalni dodatak nosi naslov "Microsoft Word 2002 - Napredne tehnike" i predstavlja nastavak teksta objavljenog u prethodnom broju "PC"-ja; ovoga puta bavimo se složenijim tehnikama koje će pomoći da primenite sve potrencijale tekst procesora iz paketa Microsoft Office XP.

"PC #72" se od ponedeljka, 5. novembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.