PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 73 :

Decembar 2001

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Kako se zovete na Internetu? U prethodnih desetak godina svako od nas se "prezivao" na razne načine. Počeli smo od adresa tipa @yubgef51.bitnet, onda smo "izbačeni iz sveta" i komunicirali "kroz odžak", sa adresa nalik na %ubbg.etf.uni-bg.yu@moumee.calstatela.edu. Svako je imao po nekoliko "identiteta" (ovde se elektronska pošta redovno razmenjuje, onde možda smete da naručite neki fajl od 50 KB...) i sanjao o jednoj adresi sa koje će koristiti sve servise Interneta. Dolaskom komercijalnih provajdera san je ispunjen, ali apetiti su brzo porasli - firmama su zatrebali domeni, a i mnogi korisnici su pomislili da bi bilo cool imati domen jednak prezimenu ili nadimku. SezamPro je odgovorio na tu tražnju ponudivši registraciju .COM domena uz plaćanje u Beogradu, ali...

Pokazalo se da smo "prekasno stigli na žurku" i da je većina imena koja dobro zvuče već rezervisana. Čak ni sa srpskim rečima nije išlo lako, pošto njih "delimo" sa komšijama, o čijoj agilnosti dovoljno govori činjenica da je domene jugoslavija.com i srbija.com dugo držao jedan Hrvat. Zato je važno da ne propustimo dobre karte u drugom deljenju: ICANN je odobrio nove internacionalne domene, .INFO i .BIZ su već aktivni, a .PRO i .NAME su u procesu pred-registracije imena. Ukoliko vam je promakao .COM domen, rezervišite ime svoje firme u novoj hijerarhiji. To, doduše, podrazumeva dodatne troškove, ali dobro ime domena itekako će se isplatiti u talasu Internet ekonomije koji će nas, nadam se, uskoro zapljusnuti.

Možda bi bilo prirodnije da svoje mesto tražimo u .YU domenu, ali tu su stvari nekako nedefinisane. Pre svega, ako ne bude Jugoslavije, neće biti ni .YU domena, a gotovo sva top-level imena koja počinju sa S su zauzeta. Da se kasnije ne bismo ponovo selili, trebalo bi pre promene domena znati da li smo republika ili kraljevina; nomenklatura Interneta neće nam pomoći da odlučimo, jer su i .RS i .KS slobodni. Osim toga, krajnje je vreme da se okonča period u kome je registracija u okviru .YU domena bila besplatna ali ograničena, a administriranje zavisilo od entuzijazma kolega sa Univerziteta. Savezni zavod za informatiku je poodavno oformio radnu grupu koja je osmislila moderan i fleksibilan pravilnik o upravljanju domenima u .YU hijerarhiji (pogledajte nic.szi.sv.gov.yu) ali bi, u našim uslovima nejasnih i dupliranih nadležnosti, realizacija tog plana mogla da potraje godinama. Zato je možda sigurnije da najavu našeg sledećeg broja, koji po tradiciji izlazi pred Novu godinu, pogledate na www.pcpress.biz...

 • Veliki test 35 PC konfiguracija
 • Veliki test kućnih inkjet štampača
 • nForce - nVidia čipset za matične ploče
 • Nove GeForce 3 grafičke kartice
 • Maxtor i WD diskovi, fluid dynamic bearings tehnologija
 • Digitalni foto-aparati za profesionalce
 • DesignJet 10ps između štampača i plotera
 • Ericsson T65 mobilni telefon
 • Windows XP - Home Edition
 • Adobe Illustrator 10
 • PowerBuilder 8
 • Macintosh emulatori
 • Sa DV trake na CD-R
 • Peering provajdera - strana i domaća iskustva
 • Internet vremeplov
 • Specijalni dodatak: Palm računari - vodič za kupovinu

Najznačajnija tema novog broja je test kompletnih konfiguracija koje se prodaju na našem tržištu. Stiglo nam je 35 računara koje smo podelili u tri kategorije: kancelariske mašine, kućni računari i radne stanice vrhunskih performansi. Ocenivši sastav, prilagođenost nameni, performanse i pouzdanost, proglasili smo pobednika u svakoj od kategorija a onda smo uzeli u obzir i cenu, dolazeći tako do faktora isplativosti za svaki od testiranih PC-ja. Znaćete, dakle, odakle krenuti u novogodišnju kupovinu!

Veliki prostor u hardverskom bloku posvetili smo i uporednom testu inkjet štampača prilagođenih kućnim primenama. Čitaćete i o novim GeForce 3 grafičkim karticama, nVidia čipu setova za matične ploče (!), novim Maxtor i Western Digital diskovima koji koriste fluid dynamic bearings tehnologiju, bežičnim mrežama, digitalnim foto-aparatima, multifunkcionalnoj mašini koja odštampa listu poslova koju može da obavi pa vi olovkom obeležite šta vam je potrebno i vratite papir uređaju (!!), skeneru smeštenom u olovku i mnogim drugim zanimljivim uređajima.

Softverski blok počinje detaljnom analizom Home edicije Windows-a XP - može li ona da zameni Windows 98/Me i u čemu je slabija od skuplje, Professional varijante? Testirali smo novi Adobe Illustrator 10, Macintosh emulatore za PC (sa posebnim osvrtom na njihove primene u oblasti DTP-a, gde je Mac tradicionalno najjači), PowerBuilder 8, novu verziju NetCaptor-a i niz uslužnih programa kao i multimedijalnih CD-ova. Zainteresovaće vas analiza softvera potrebnog za prebacivanje filma sa DV kasete na standardni CD, kao i savetnik za koncipiranje i realizaciju Office programa u poslovnom okruženju.

Blok "Komunikacije" počinje analizom dometa peering-a, povezivanja Internet provajdera radi razmene lokalnog saobraćaja - kakva su iskustva u svetu i da li su naši provajderi dobro povezani ili se u okviru YU Interneta deo saobraćaja razmenjuje preko stranih sistema? Čitaćete i o istoriji Interneta na Internetu kao i o sajtovima posvećenim Alfredu Hičkoku, neprevaziđenom gospodaru napetosti. Programeri će čitati završni nastavak serije tekstova o strukturnim elementima objektno-orijentisanog dizajna - ovoga puta bavimo se dvema bitnim komponentama objektno-orijentisanih sistema čija su imena Fasada i Flyweight.

Specijalni dodatak nosi naslov "Palm računari - Pregled tržišta i vodič za kupovinu". Ako želite da se uključite u trend poslovne primene malih računara, umetak će vam pomoći da se opredelite za koncepciju koja najviše odgovara vašim potrebama i materijalnim mogućnostima i izaberete jedan od 40 konkretnih modela.

"PC #73" se od srede, 5. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.