PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 74 :

Januar 2002Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Za koji dan na zid radne sobe okačićete novi kalendar, možda jedan od poslednjih štampanih na papiru - uz malo sreće, sledećih godina na zidu će visiti "večiti" TFT kalendar, koji će automatski preuzimati sa Interneta slike živopisnih predela, automobila, računara ili ostalih lepota koje rado gledate. Ukoliko, poput gospođe Oliver, čuvate stare kalendare sa beleškama, slobodno napišite da je 2001. bila "godina koju su pojeli avioni". Septembarski teroristički napadi su već "rovitu" svetsku privredu oterali u recesiju, stotine hiljada ljudi je otpušteno, a čitave grane industrije našle su se pred bankrotstvom.

Računarska industrija je itekako osetljiva na poremećaje u globalnom biznisu, jer se njen rast ne temelji samo na realnim prihodima, već i na očekivanjima budućeg rasta, koja rezultiraju investicijama u akcije IT firmi. Zato je i u IT svetu bilo otpuštanja i bankrotstava, ali se stanje polako konsoliduje. Kada stavimo na papir ono što je postignuto, reklo bi se da je 2001. bila veoma uspešna: promovisani su 64-bitni PC procesori, Pentium 4 i Athlon XP računari su značajno pojeftinili, na tržištu su Windows XP i Office XP, aktivirani su novi top-level domeni... Većina toga, ipak, predstavlja tek "hvatanje zaleta" za neku bolju godinu: Itanium postoji više na papiru nego u serverima, prelazak na Windows XP očekuje se tek kada korporacije budu zamenjivale opremu, što im u ovim uslovima nije prvi prioritet, a i Office XP su mnogi preskočili zbog kontroverzne aktivacione procedure i (pre)sporog Outlook-a. Jedino Pentium 4 generacija procesora nezadrživo napreduje, kako u inostranim tako i u našim prodavnicama.

I tako dolazimo do jugoslovenskog tržišta na kome je 2001. iskorišćena kao i u svetu, premda iz različitih razloga: zauzimane su pozicije za bolje dane. Trgovina se vratila u legalne okvire, mnogo stranih firmi našlo je zastupnike ili ojačalo svoj nastup, naziru se obrisi budućeg softverskog tržišta... da je još bilo napretka u oblasti Internet infrastrukture i elektronskog poslovanja odnosno plaćanja, rekao bih da je sve spremno za rast. IT industriji nije potrebno mnogo: prema analizi koju smo čuli na prezentaciji jedne naše velike firme, 10% rasta naše privrede povuklo bi 30% rasta prodaje hardvera i čak 50% rasta IT tržišta u celini. Poželimo, dakle, tih "sitnih" 10% rasta privrede u 2002. godini, pa ćemo sledeći TFT kalendar kupiti preko Interneta i platiti karticom. U međuvremenu, provedite prijatne praznike uz ovaj broj "PC"-ja.

Srećan Božić i Nova godina!

 • Pentium 4 i DDR memorija
 • Veliki test UPS-ova
 • Eagle - jeftine grafičke kartice odličnih performansi
 • Uporedni test CD pisača
 • HP Color Inkjet Printer 1160
 • Epson Stylus Photo 810 štampač i Photo PC 2100Z kamera
 • Cisco Catalyst 2950 svičevi
 • Novogodišnji pokloni za vaš PC
 • Uporedni test DTP programa
 • Microsoft Exchange
 • Flight Simulator 2002
 • Aura 2
 • OnTrack SystemSuite
 • Izbor 50 najboljih sajtova na YU Web-u
 • Ekskluzivni pogled na ASP.NET
 • Novogodišnji specijalni dodatak: Priče sa Sezama

Najznačajnija tema novog broja je izbor 50 najboljih sajtova na domaćem Web-u - pregledali smo gomilu predloga čitalaca, konsultovali naše urednike i u listu izdvojili sajtove koji se ističu sadržajem, dizajnom i redovnim ažuriranjem. Kategorije u koje su sajtovi podeljeni su novine i časopisi, vesti i informacije, računari i Internet, kupovina, kultura i umetnost, sport i zabava. U bloku posvećenom komunikacijama čitaćete i ekskluzivan tekst o ASP.NET-u koji, po rečima Microsoft-a, donosi revolucionarne promene u načinu izrade Web stranica.

Značajan prostor u hardverskom bloku posvetili smo testu UPS uređaja - uz novitete iz APC-a, AROS-a i PowerCom-a, razmotrili smo i dva interesantna rešenja koja omogućavaju dugotrajni rad računara i druge opreme bez napajanja iz mreže. Zainteresovaće vas i test Pentium 4 ploča koje podržavaju DDR memoriju, veoma interesantnu alternativu i dalje znatno skupljem Rambus-u. Testirali smo i Eagle grafičke kartice koje predstavljaju jeftinu "prečicu" do GeForce 3 generacije čipova, nove CD pisače koji, uz 24x brzinu, uvode i posebne medije na koje staje čak 1.3 GB podataka, Cisco Catalyst 2950 svičeve, HP štampače iz nove Color Inkjet Printer porodice, Epson-ove štampače i digitalne foto-aparate koji su savršeno prilagođeni kućnim primenama, veoma ekonomičan Kyocera laserski štampač i mnoge druge uređaje. Po tradiciji, tu je i tekst o računarskim sitnicama koje možete kupiti u domaćim prodavnicama i pokloniti nekome (ili možda sebi?) za Novu godinu.

Softverski blok počinje velikim testom DTP paketa - suočili smo adute najpoznatijih proizvoda u ovoj oblasti i izabrali najbolji program prilagođen prelomu novina i časopisa, prelomu knjiga i tehničke dokumentacije odnosno poslovnim primenama. Zainteresovaće vas i detaljan prikaz Microsoft Exchange-a, koga mnogi smatraju e-mail serverom ali koji u firmi može da preuzme i razne druge uloge, kao i prikazi paketa Aura 2, Flight Simulator 2002, OnTrack System Suite, WGL... Programeri će čitati o zanimljivom načinu da se podaci iz Clipper baze ažurno prenose na Web - potrebno je samo nekoliko procedura pisanih u Delphi-ju.

Specijalni dodatak je, po tradiciji, štivo koje će vas razonoditi tokom predstojećih prazničnih dana. Kroz 12 priča raznih autora, zavirićete iza kulisa Sezama, nekada najvećeg YU BBS-a a danas velikog on-line sistema i Internet provajdera. Pročitaćete kako su se i gde Sezamovci družili i upoznavali, kakve su informacije razmenjivali, koji su ih problemi mučili i kako se ko od njih snašao, u zemlji ili inostranstvu.

"PC #74" se od petka, 28. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.