PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #74 : Januar 2002 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Boris Stanojević  

UPS vs. EPS

Iako ove zime nisu (bile) planirane restrikcije, UPS je uređaj o kome uvek treba razmišljati. Domaća ponuda je dobra, pa smo isprobali modele firmi APC, AROS i PowerCom.

Kada nam je UPS potreban? Prodavci ovih uređaja se "nezvanično" žale da kupci ne znaju šta traže i da prave pogrešan izbor, zbog koga kasnije obe strane imaju neprijatnosti. Zato ćemo test početi uputstvima o izboru UPS-a u skladu sa potrebama i mogućnostima, a zatim sledi pregled domaćeg tržišta.

Od čega se štititi

U napajnju električnom energijom mogu nastajati razni problemi, koji nisu specijalnost naše zemlje - da i drugi nemaju problema, ne bi na tržištu bilo toliko kvalitetnih i raznorodnih uređaja koji pomažu da se "podigne kvalitet struje". Nekada se išlo dotle da su se pravili posebni vodovi i postavljali posebni transformatori za napajanje računskih centara, što se još uvek može sresti u zgradama nekadašnjih giganata.

Ono što svima prvo padne na pamet to su nestanci struje, tj. prestanak napjanja električnom energijom. Tada kompjuter neće raditi što je naravno neprijatno, ali je mnogo veći problem ako je struje nestalo dok je kompjuter radio. Tada dolazi do nasilnog prestanka rada i neminovnog gubitaka podataka; u "najboljem" slučaju nestaju podaci koji nisu bili snimljeni, dok je najgori scenario gubitak čitavog sadržaja diska koji je u havariji oštećen. Ako se to desi na serveru koji drži važne podatke o vašem poslovanju, šteta je velika. Ako se tome pridoda aljkavo rađeni (ako je uopšte rađen) backup, eto veoma ozbiljne štete.

Da stvar bude još gora, do ovakve havarije može doći čak i bez nestanka struje. Zbog raznih manipulacija u mreži ili udara groma, može doći do kratkotrajnog nestanka napajanja (delić sekunde ili nekoliko sekundi - sijalica samo trepne), što je sasvim dovoljno da se računar resetuje i da usput "ode" i deo vaših podataka. Slične rezultate stvara i pojave prenapona kao i strujnih udara, koji mogu dovesti do fizičkog uništavanja kompjutera ili prateće opreme. Mnogi su se, na žalost, na ličnom primeru uverili da je scenario itekako moguć, a "lečenje" posledica skupo.

Zato na vreme treba preduzeti mere zaštite od ovakvih slučajeva (što je mnogo bolja varijanta od "Neće baš mene"). Osim toga, jedan od slogana poznate firme za proizvodnju UPS-ova i prateće opreme APC kaže da se korisnici dele na one koji su izgubili podatke zbog problema sa napajanjem i na one koji će ih tek izgubiti. Da se slogan ne bi ispunio "preko vaših leđa", razmislite o UPS-u!

Šta radi UPS

UPS je skraćenica od Uninterruptable Power Supply, neprekidno napajanje. Ime nije baš srećno izabrano, jer je UPS prvenstveno namenjen produžavanju rada kompjutera po nestanku napajanja i to najčešće za neki kraći vremenski period dovoljan da se snimi ono što se trenutno radi i bezbedno isključi računar. Mogući su i duži intervali rada preko UPS-a, ali to vrtoglavo povećava njegovu cenu, pa se postavlja pitanje isplativosti.

Princip rada UPS-a zasniva se na obezbeđivanju dodatne električne energije iz aukumulatora. Struja koju nam isporučuje elektrodistribucija je naizmenična, napona 220 V. Akumulatori daju jednosmernu struju, obično znatno manjeg napona. Zato je sastavni deo svakog UPS-a inverter, uređaj koji pretvara jednosmernu struju u naizmeničnu i podiže napon na odgovarajuću vrednost. Od posebne važnosti je i uređaj koji će na vreme detektovati da nestaje struje i prebaciti uređaj na baterijsko napajanje. Ako ova "sklopka" ne uradi posao kako treba, doći će do resetovanja računara i gubitka podataka pa je UPS izgubio smisao. No, to ne treba preterano da vas brine, jer su sigurni mehanizmi odavno razvijeni, pa će posao korektno odraditi ne samo fabrički UPS-ovi, već i inverteri "iz domaće radinosti".

Zaštita od loših naponskih prilika nije osnovna namena UPS-a, ali sve veći broj je ima, što je samo plus na korisničkoj strani. Naime, zbog raznih problema napon u mreži može biti van granica propisanog. Kada je zima i ima više uključenih potrošača (i manje struje) napon je obično niži. Ako se pri tome poklopi nekoliko stvari kao što je naponska redukcija (obaranje napona za 5-10% radi štednje), povećana potrošnja i udaljenost od trafo stanice, vaš napon izlazi iz propisane tolerancije. Obrnuti slučajevi pojave visokog napona su mnogo ređi, najčešće se mogu javiti kao posledica nekog kvara, ali je tada napon mnogo veći i UPS će reagovati prelaskom na baterijsko napajanje, što vam omogućava siguran i dugotrajan rad. Ova osobina se zove AVR (Automatic Voltage Regulation) i značajna je za one korisnike koji imaju problema sa naponom, kao što su prigradske sredine gde su velika rastojanja između trafostanice i korisnika.

UPS-u se mogu dodati još neke funkcije koje čine život lakšim i koje mogu biti presudne prilikom izbora modela. U te osobine pre svega spada mogućnost spajanja sa kompjuterom koja obezbeđuje niz prednosti. Osnovna namena ove komunikacije jeste javljanje računaru da je došlo do prekida napajanja te da se onda preduzmu odgovarajuće akcija, koje se najčešće svode na bezbedno obaranje sistema, ali su prisutne i opcije da se elektronskom poštom, preko pejdžera ili na neki drugi elektronski način prenese poruka odgovornoj osobi da je nestalo struje. Ali tu su i razne druge opcije vezane za samo podešavanje parametara UPS-a i njegovo ponašanje, kao što je mogućnost gašenja UPS-a po gašenju kompjutera da bi se štedele baterije.

Većina UPS-ova služi samo kao rezervno napajanje, tj. uređaj se napaja iz mreže dok ima struje, a preko baterija i invertera samo kada je nema. Postoji poseban tip UPS-ova koji stalno napajaju uređaj preko invertera, a prelaze na napajanje iz mreže samo ako inverter nije u redu; u normalnom stanjom strujom iz mreže se stalno pune baterije. To su tzv. on-line UPS-ovi, koji pružaju najveći stepen zaštite jer sami "prave struju". To zahteva veoma kvalitetan inverter, dimenzionisan tako da radi konstantno na punom opterećenju, što se obavezno odrazi na cenu uređaja. Zato se on-line UPS-ovi primenjuju samo tamo gde su zaista neophodni, recimo kod medicinskih uređaja.

Za detaljnu analizu parametara koje treba uzeti u obzir pri izboru UPS-a, uporedni test modela raspoloživih na našem tržištu i tabelu karakteristika pogledajte januarski broj časopisa "PC". Poseban segment teksta posvećen je uređajima i baterijama koji omogućavaju čitavoj računarskoj mreži da više časova radi bez struje iz javnog elektroenergetskog sistema.