PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 84 :

Decembar 2002

TehnoGuru

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Periodični uporedni testovi PC konfiguracija predstavljaju najbolji način da sagledamo napredak računarske industrije. Pošto smo ovogodišnji veliki posao priveli kraju, možemo da kažemo da su računari za godinu dana porasli za gigaherc. Krajem 2001. većina procesora je radila na frekvenciji od 1 GHz, uz nekoliko "uzleta" do 1.7 GHz, dok je danas 2 GHz standardna frekvencija, mada je bilo i konfiguracija koje rade na 2.6 GHz.

Stalne smene generacija ploča, procesorskih podnožja i tipova memorije, dopunjene procedurom aktivacije softvera, uništile su ideju o upgrade-u - danas možete promeniti CD/ DVD pisač ili dodati neku karticu, ali zamena procesora ili memorije ima sve manje smisla. Računar kupujete kao celinu, koristite ga neko vreme i kupujete novi, trudeći se da stari "udomite" nekome ko je osetljiviji na cenu nego na tehnološke novitete. Zato je tržište polovnog hardvera sve aktivnije, a "domaćem" rabljenom hardveru snažno konkurišu uvozne brand name konfiguracije. Mnogima su performanse Pentium II sistema sasvim dovoljne, pa traže pouzdan rad i lako održavanje.

Na novim računarima se uglavnom "vrti" licencirani softver, ali legalizacija postojećeg "softverskog fonda" i dalje predstavlja ozbiljan zalogaj. Microsoft-ova kampanja je dobila dva vredna podsticaja. "Ulaznica" u OSL ugovor je, na globalnom nivou, snižena na pet računara, što će i manjim firmama omogućiti da kupe softver po povoljnim cenama. Što je još važnije, Skupština Srbije će osloboditi računare i softver poreza na promet - nadajmo se da će zakon biti precizan, kako se ne bi ponovila situacija iz 1985. kada je dozvoljen uvoz računara, dok je na pitanje "šta sa štampačem" svaki carinik imao svoj odgovor. Aplauz za odluku, ali zar ona nije mogla da bude donesena u avgustu? Firma koja je kupila softver na početku kampanje platiće 20% više od firme koja, po našem "lepom" običaju, sve radi u zadnji čas. Bilo kako bilo, iskoristite povoljne uslove da u novu godinu uđete sa legalnim Windows-om.

Ukoliko se odlučite za neki "materijalniji" novogodišnji poklon, setite se da više niste ograničeni na YU ponudu - u ovom broju videćete da domaće platne kartice, uz poneki problem, funkcionišu u globalnom supermarketu zvanom Internet. Pronađite nešto atraktivno i testirajte novi način kupovine, a mi ćemo pogledati e-commerce i sa druge strane - kako prodavati preko Interneta? Više o tome u januarskom broju "PC"-ja koji, po tradiciji, izlazi pred praznike.

 • Veliki test kućnih računara
 • AMD Thoroughbred (Athlon XP) 2200+
 • Šest notebook računara
 • HP, Epson, Canon, Microtek i Visioneer skeneri
 • Asus i Compaq/HP palmtop računari
 • HP LaserJet 4200 i 4300
 • Arhitektura smart kartica
 • Corel Ventura 10 detaljno
 • ArchiCAD 8
 • CATIA za mašince
 • Microsoft Project 2002
 • Legalizacija: softver na serverima
 • Macromedia Studio MX: Fireworks, FreeHand i ColdFusion
 • PartitionMagic 8
 • Britannica 2003
 • Domaće platne kartice i kupovima na Internetu - iskustva
 • Dodatak: Excel 2002 - Programiranje za početnike (2)

Izašao je osamdeset četvrti, decembarski broj časopisa "PC" na 184 strane! Evo pregleda najznačajnijih tema:

Hardver

- Veliki test kućnih računara

- AMD Thoroughbred (Athlon XP) 2200+

- Šest notebook računara

- HP, Epson, Canon, Microtek i Visioneer skeneri

- Asus i Compaq/HP palmtop računari

- HP LaserJet 4200 i 4300

- nForce 2 i 845PE matične ploče

- Arhitektura smart kartica

- Foveon - revolucija u svetu digitalnih fotoaparata

Softver

- Corel Ventura 10 detaljno

- ArchiCAD 8

- CATIA za mašince

- Microsoft Project 2002

- Legalizacija: softver na serverima

- Macromedia Studio MX: Fireworks, FreeHand i ColdFusion

- PartitionMagic 8

- Windows XP trikovi

- Britannica 2003

Komunikacije

- Domaće platne kartice i kupovima na Internetu - iskustva

Specijalni dodatak

- Excel 2002 - Programiranje za početnike

"PC #84" se od četvrtka, 5. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.