PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #84 : Decembar 2002

 Naslovna  Sadržaj 
Vladimir Cerić  

Par gigaherca za po kući

Pošto smo u prošlom broju upoznali ponudu domaćih konfiguracija namenjenih poslovnim korisnicima, vreme je da se okrenemo ka malo zabavnijim stvarima - PC računarima namenjenim kućnoj upotrebi. Predstavljamo 15 konfiguracija domaćih firmi koje su se potrudile da sklope brze, svestrane i udobne mašine

Beskrajna trka za brzinom između dva glavna proizvođača procesora doprinela je da su danas konfiguracije skoro duplo brže nego prošle godine. Procesori radne frekvencije preko 2 GHz, koji su na prošlogodišnjem testu predstavljali tehnološki vrh i bili nestvarno skupi, danas su sasvim normalna pojava. Najpre je za to zaslužan Intel, koji je Northwood generacijom Pentium 4 procesora prosto preplavio tržište omogućivši kupcima da lako dođu do modela visokog takta, koji se može dodatno ubrzati. Problemi sa nedovoljnim količinama najnovijih modela Athlon-a XP su ljubitelje AMD-a ograničli na brzinu od "svega" 2 GHz. Nezavisno od toga, AMD i dalje drži važan deo tržišta, najpre zbog izuzetno niske cene.

Trenutno se veći sukob vodi na polju buke koja neminovno prati ovako visoke frekvencije. Dok je kod Intel-a to rešeno na najbolji mogući način, upotrebom kvalitetnih i tihih fabričkih kulera, kod AMD-a hlađenje predstavlja čitavu nauku. Nova imena poput Spire-a prete da po popularnosti preuzmu primat, pa tako za malo novca možete uspešno ohladiti i vaš novi Athlon XP bez rizika od pregrevanja ili hronične glavobolje koju izazivaju neki kuleri.

Stalno stižu nove matične ploče, pa je čak i nama ponekad naporno da ispratimo sve nove modele koji su izašli na tržište. Najbitniji je ipak potpuni prelazak na DDR memoriju - u radnjama se teško mogu naći ploče za SDRAM, dok je DDRAM, uprkos visokoj ceni, u velikoj ekspanziji. RAM od 256 MB je sa Windows-om XP postao standard, a ambiciozniji korisnici kupuju čak i 512 MB, što predstavlja pozamašan (i često nepotreban) finansijski zalogaj. I dalje važi zlatno pravilo: ako hoćete vrhunske rezultate i besprekornu stabilnost, nemojte kupovati module nepoznatih proizvođača.

Kolega Aleksandar Veljković je u nekoliko prethodnih brojeva opisao glavni problem firme nVidia - ATI-jev Radeon 9700. Ta kartica, zbog visoke cene, nije našla mesto u ovom testu, a ATI nešto veću zastupljenost može da zahvali odličnom modelu 9000 koji po osetno nižoj ceni prestiže GeForce4 MX440 kartice, pa su čak i konzervativne firme upotrebile kartice sa Radeon 9000 čipovima. Na tržištu na kojem kupci cene svaki uloženi dinar to je svakako mudar potez, a oni koji posebno vode računa o svojim očima posegnuće malo dublje u novčanik za nekim kvalitetnim TFT monitorom - cene su osetno pale.

Na polju hard diskova sve je jasno: Maxtor suvereno vlada tržištem novim serijama koje smo vam predstavili u "PC #83". CD pisači i dalje zaokupljaju pažnju većine kućnih korisnika, a nisu retki ni kombinovani CD-RW/DVD uređaji nove generacije, znatno brži od onih koje smo videli prošle godine. Posle nekoliko loših serija, poljuljane je poverenje u modeme sa Lucent čipovima, pa sada viđamo više Conexant i poneki 3Com i Intel; u odsustvu bržih načina pristupa Internetu, softverski PCI modemi ostaju standard.

Chieftec-ova kućišta su rezervisana za najjače konfiguracije, dok se ostali snalaze kako znaju i umeju u moru anonimnih proizvođača sa Dalekog Istoka. Ako budžet nije sasvim skroman, nemojte mnogo štedeti na ovoj komponenti: jeftino (i loše) napajanje u nekom no-name kućištu kasnije vam može doneti vrlo neobične probleme, koje nećete lako rešiti.

Kako smo testirali

Za razliku od prošlogodišnjeg velikog testa koji je u sebi sadržao sve kategorije konfiguracija, ovoga puta testiranje je podeljeno na dva segmenta. Prvi deo, posvećen poslovnim konfiguracijama, čitali ste u "PC #83", pa ćemo kod kućnih PC-jeva više pažnje posvetiti brzini i multimedijalnim karakteristikama. Baterije testova su podeljene na dve grupe, koje formiraju PC i 3D indeks. Prvu grupu čine već legendarna SiSoft Sandra (verzija 2002) i novouspostavljeni standard - PC Mark 2002.

Za referentni nivo izabrali smo vodeći računar sa prošlogodišnjeg testa, koji je imao procesor koji radi na frekvenciji 1 GHz, 128 MB SDRAM-a i hard disk koji se okreće 5.400 puta u minutu. U odnosu na tu konfiguraciju odredili smo zbirni indeks, kombinovan sa težinskim faktorima. Sličan postupak korišćen je i kod druge grupe testova, koju čine 3D Mark 2001 SE, Quake III Arena i Unreal Tournament 2003, a ukupni indeksi koje vidite u tabeli predstavljaju artimetičku sredinom dobijenih rezultata po stavkama, rezolucijama i nivoima detalja.

Raspon ocena u tabeli je od 1 do 10, a raspon indeksa ne postoji - jednostavno, veće je bolje. Ocena kojom bi se vrednovala mogućnost nadogradnje je izostavljena, jer su sve prikazane mašine dovoljno nove i napredne da je taj nivo jako sličan. Jedna od specifičnosti je i cena upisana u tabele, koja je zbog preciznije slike i kod firmi koje nam nisu isporučile licence za operativni sistem podrazumevala dodatnih 100 evra, koliko otprilike košta Windows XP Home Edition u OEM verziji.

Za detaljan opis testiranih računara, ocene i tabele performansi pogledajte decembarski broj časopisa "PC"

Ada Computers
Boox Computers
Computer Dream
Cores
Desk
EuProsoft
Jugodata
List Computers
MB Soft
MD&Profy
Pakom
PC Centar
Pin Computers
Sampro
Tehnicom