PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #104 : Oktobar 2004 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Bašić  

ZyXEL WiFi oprema

ZyXEL je porodici uređaja za bežično umrežavanje podario svoje tradicionalne vrednosti: solidan kvalitet i prihvatljivu cenu. Kako rade njihove 802.11b i 802.11g kartice, Access Point ruteri i druge wireless "igračke"?

Mnogi i dalje kažu da je bežično umrežavanje inferiorno u odnosu na klasične UTP kablove, ali broj kompanija u kojima zaposleni svoje računare povezuju sa ostatkom sistema bez žice je svakim danom sve veći. Zahvaljujući performansama i niskoj ceni, moderna WiFi oprema je na velika vrata zakucala u svet lokalnih mreža. Proizvodi ZyXEL-a iz ove klase su od nedavno dostupni i u Srbiji, a mi smo iskoristili priliku da se sa nekima od njih bliže upoznamo i prva iskustva podelimo sa vama.

U Redakciju je stiglo pregršt uređaja za bežično umrežavanje i to po oba dominantna standarda – 802.11b i 802.11g. Uređaji rade na istoj frekvenciji pa ih možete koristiti u istom okruženju, ali je tada brzina prenosa podataka određena najslabijom karikom u lancu i, po svoj prilici, ne prelazi 11 Mbps. Pa i to je ambiciozno postavljena brzina, jer u praksi protok koji se ostvaruje teško da prevazilazi 4-5 Mbps. Ako vam brzine nije dosta, onda možete da se odlučite za brži 802.11g standard bez „mešanja“ sa starijom i sporijom „b“ varijantom. Opet je obećanih 54 Mbps u stvarnom svetu samo „marketing“, ali bez obzira na nužni gubitak u performansama itekako se oseća ubrzanje. Avaj, 802.11g se pokazao kao dosta osetljiv i često se događa da uređaji različitih proizvođača slabo „sarađuju“ a kao rezultat dobijaju se slabe performanse – ponekad se WiFi mrežna kartica zaustavi na „fantastičnih“ 2 Mbps, što je dovoljno za prenos pošte ili pretraživanje Interneta, ali ako poželite da na svoj PC presnimite nekoliko desetina megabajta poslovne dokumentacije, onda to uradite u vreme kada idete na pauzu za ručak.

Zato nije na odmet odlučiti se za nabavku WiFi opreme iz jednog izvora. Tada uređaji među sobom sarađuju bez većih problema, na radost korisnika i još veću radost ljudi iz IT sektora u preduzeću. ZyXEL ima nekoliko predloga u tom smoru. Počnimo od ZyAir B-500 odnosno G-500 uređaja – ova dva Access Point-a razlikuju se po standardu koji podržavaju, ali su namenjeni pre svega kućnim i SOHO mrežama gde lako opslužuju manji broj računara koji dele vezu sa Internetom, štampače i razmenjuju datoteke. Od opcija izdvajamo WPA i 64/128-bitni WEP, kao i filtriranje do 32 MAC adrese u domenu bezbednosti, ugrađeni server za autentifikaciju do 32 korisnika bez potrebe da se pristupa Radius serveru.

Za više komfora i bezbednosti, naročito u kompleksnijem okruženju, dobro će doći ZyAir B-1000 v.2 ili B-3000. Postoje i „g“ varijante ovih uređaja, ali mi smo imali priliku da se upoznamo samo sa sporijim modelima. Od slabijih „petstotki“ uređaji se razlikuju po kućištu sa dve antene. I tu tek počinju razlike, jer što više (kroz Web aplikaciju, naravno) istražujete opcije za konfiguraciju, otkrivate sve više opcija kojima se može fino da podesi ponašanje sistema. Već je ZyAir B-1000 opremljen praktično svime što je potrebno za primenu u kancelarijskim uslovima i objektivno teško da će iko brzo „potrošiti“ sve opcije. Ali, B-3000 u svakom pogledu donosi barem po jednu opciju više – nama su posebno skrenule pažnju one vezane za bezbednost i mogućnost napajanja preko Ethernet kabla, što slabiji B-1000 nema. Prve su uvek dobrodošle, a vrednost druge upoznaćete prvi put kada budete u prilici da „pristupnu tačku“ za vašu bežičnu mrežu ne postavite na optimalno mesto samo zato što vam je utikač za struju bio daleko.

U paketu su stigla i interesantna rešenja za „drugu stranu", odnosno WiFi kartice za računare i to u nekoliko izdanja. Pored klasične PCI kartice koja se ugrađuje u kućište desktop PC-ja poput ZyAir B-320 stigla su još tri, nama interesantnija modela koja se sa računarom povezuju preko USB porta. Ako koristite WiFi uz desktop ili notebook samo u svojoj kancelariji, onda je dobro rešenje ZyAir G-200. Sam uređaj je u posebnom kućištu i povezuje se preko USB 2.0 interfejsa, a kao i sve druge mrežne kartice ovog proizvođača radi i u ad-hoc i infrastrukturnom modu. Pored mogućnosti da se koristi na više računara bez otvaranja kućišta i premeštanja kartice, prednost je u prilično jakom signalu koji odašilje tako da omogućava kvalitetnu vezu i sa većih udaljenosti od Access Point-a.

Još interesantniji su ZyAir B-220, odnosno G-220. Tek malo veći od USB flash diska, ovi bežični mrežni kontroleri su kao stvoreni da uliju novi život vašem starom notebook-u koji je napravljen u vreme neprikosnovene vladavine Ethernet kabla za povezivanje u mrežu.

Performanse uređaja, bez obzira na male dimenzije, sasvim su solidne i tek u graničnim uslovima slabog signala je potrebno pažljivije birati mesto notebook-a da bi se ostvarila stabilna veza. Sporiji, namerno ne želimo da kažemo slabiji, ZyAir B-220 je po ceni od oko 30 evra sasvim pristupačan. Tačnije, kada se pogledaju cene svih uređaja (www.gs.co.yu ) stiče se utisak da više udobnosti i mobilnosti u radu manje kancelarije ili dela preduzeća danas košta praktično kao i klasična mreža sa kablovima. Sasvim dovoljno da počnete da razmišljate „bežično“.

Korisne adrese:

Geneko Systems
29. novembra 59a/I, Beograd
tel: 011/3224-847