PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #104 : Oktobar 2004 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Akšić  

Ploče po Intel-u

Među četiri LGA775 ploče pristigle tokom ovog meseca, dve je potpisao Intel lično, a čak tri su bazirane na naprednijoj verziji seta čipova i925. Dobra prilika za prelazak na novu generaciju opreme ili prvi mačići koje treba baciti?

Gigant poput Intel-a oduvek je imao u ponudi matične ploče, ali ih on ne proizvodi već to za njega rade druge firme poput Foxconn-a, FIC-a itd. Kako su oznake ovih matičnih prilično komplikovane (sličnu politiku ima i sam Foxconn), morali smo da potražimo potpune informacije na Intel-ovom sajtu. Pred nama su se našle D915GUXL i D925XCV – prva je tipični predstavnik 915G čipseta, dok je druga po svemu sudeći top-model. No, krenimo redom.

Dva Intel-a

Mogućnosti čipsetova su već poznate, pošto su sve ploče koje smo do sada probali postizale slične rezultate u testovima – toliko slične da se razlike svode u 1%, što je na nivou eksperimentalne greške, i to nezavisno od tipa memorije (DDR ili DDR2). Takvo približavanje performansi znači da je Intel bio striktan u naredbama ostalim proizvođačima o poštovanju metodologije proizvodnje, kao i propisanih normi kada je u pitanju layout modela.

Obe ploče su odudarale od modela ostalih firmi koje smo do sada videli – one očito ne idu na retail tržište, već završavaju u OEM mašinama velikih kompanija, tako da stižu u jednostavnim kartonskim kutijama, sa drajverima i mnogo promotivnog materijala. Slabiji model, D915GUXL, je u microATX formatu, sa integrisanom grafikom i pravo je rešenje za corporate desktop platforme, pošto poseduje čak dva mrežna adaptera – gigabitni i 100 Mbps. Neobično je postojanje četiri slota za DDR2 memoriju, jer najčešće rešenje predstavljaju samo dva slota. Ostatak opreme čini ICH6 čip (USB, FireWire, integrisani zvuk itd.), a od specifičnosti pomenućemo postojanje kartice sa DVI portom. Kako je jedini slot koji joj odgovara PCI Express x16, shvatili smo da je reč o prilično neobičnom načinu da se dobije DVI izlaz. Intel-ova računica je tu prosta – ili ćete imati dodatnu PEG karticu (sa DVI priključkom) ili ćete ovaj interfejs koristiti na opisani način. Za nas navikle na ploče pretrpane opremom, ovo je zaista retka pojava.

Na modelu D925XCV ostalo je poprilično neiskorišćenog prostora na PCB-u, što ćete retko videti kod drugih firmi. Kako je Intel-u izgled OEM ploča malo bitan, ova pojava je sasvim regularna – nemojte pomisliti da je reč o nedovršenom proizvodu. Oprema na ploči je standardna – ICH6R „južni most“ donosi USB, FireWire, 8-kanalni Azalia audio kodek, gigabitni LAN i interfejse za IDE podsistem. Četiri podnožja za DDR2 su takođe prisutna (da podsetimo, 925 serija ne podržava DDR1 memoriju). Ploča je donela samo jedno iznenađenje: pored standardnog PCI Express x16 porta, odnos klasičnih PCI i PCI Express x1 slotova je 2:1. Dok ostali proizvođači uglavnom forsiraju novi standard, Intel to ne radi, iako ga je sam izmislio. U opštem nedostatku kartica za nove standarde, ovakav raspored ima smisla.

Performanse obe ploče su sasvim slične, pri čemu druga malo odskače u memorijskom protoku. Za novu Intel-ovu platformu zagrevanje je sasvim normalna pojava, tako da se i ove dve ploče prilično greju. O stabilnosti ne treba trošiti ni reči – obe rade perfektno, a primetili smo postojanje overclocking sekcije, koja dozvoljava povećanje takta od 4%. Test procesor je bio LGA 775 Prescott koji je stigao uz ploče iz CT Computers-a, a Imtel je obezbedio Corsair DDR2 memoriju i WD disk od 80 GB. Grafika je morala biti univerzalna, pa smo se odlučili za Leadtek GeForce 5900 kartu sa PCI Express x16 interfejsom. Ceo ovaj komplet je dobro radio, a na nama je samo da damo preporuku za dve testirane ploče – nisu za entuzijaste, ali će profesionalcima sigurno odraditi posao.

ABIT vs. Gigabyte

Vidljivo kašnjenje Intel-ovog i925 čipseta za nešto slabijim 915-icama treba objasniti kompleksnom izradom ovih matičnih ploča i manjkom DDR2 memorije. To objašnjava i slabu ponudu u čitavom svetu. Kada pogledate da smo se do sada sreli samo sa ASUS-ovim modelom, a da sada imamo samo još dve ploče (od jedno 20-ak proizvođača za koje znamo), uvidećete da stanje sa najjačim Intel-ovim adutom za borbu protiv AMD-a nije sjajno. Ploče koje smo testirali mogle bi da pomere situaciju sa mrtve tačke, barem kada je SCG tržište u pitanju.

Prva od njih je deo Gigabyte Press Kit-a, koji se sastoji od GA-8ANXP-D ploče, Intel Pentium 4 procesora (Prescott, LGA775) na 3.2 GHz, dva modula od po 256 MB Samsung DDR2 memorije i GeForce FX 5750 grafičkog akceleratora, takođe u Gigabyte-ovoj izvedbi. Procesor, memoriju i grafičku kartu iskoristili smo i za testiranje druge ploče – ABIT-ovog AA8 modela, dok je IDE podsistem poveren proverenom Maxtor-ovom ATA disku od 80 GB (2 MB keša) – želeli smo da obe ploče stavimo u jednake uslove.

Gigabyte-ova ploča je vrhunski urađena, poput prethodnika (GA- 8GPNXP Duo) sa kojim smo se sreli u PC #102. Osmofazno napajanje CPU-a, dodatna WiFi 802.11b kartica, čak šest slotova za DDR2 memoriju i pregršt interfejsa koje donosi ICH6R south bridge (gigabitni LAN, Azalia audio itd.) obećavaju zaista dobru ploču. Šest slotova za memoriju ne omogućavaju 6 GB RAM-a, pa će vam dodatna dva slota samo omogućiti da koristite i manje module, pošto ćete teško naći osobu koja će odmah kupiti 4×1 GB DDR2; obično se ide na upgrade. Na GA-8ANXP-D naći ćete čak osam portova za SATA diskove, gde je drugi kontroler poveren Silicon Image Sil3114 čipu. Primetno je da je u ovom slučaju napuštena opcija dodatnog ATA kontrolera, što potencijalni kupci treba da znaju ako imaju nešto stariju generaciju diskova. Oprema je standardno bogata – opširno uputstvo, veći broj kablova, i WiFi dodatak čine ovaj model konkuretnim na tržištu.

ABIT je ovoga puta nastupio nešto konzervativnije – ploča nema ekstra opremu, osim onoga što donosi ICH6R „južni most“. Jedino što bi vredelo dodatno istaći je ABIT-ova µGuru tehnologija za kontrolu rada ploče, i čak tri FireWire konektora. Nije nam se svidela „krađa“ (viđeno i kod AG8) koja osnovnu magistralu diže na 204 MHz, čime dolazi u prednost nad ostalim modelima. Mi ovo nismo hteli da tolerišemo, pa je pala odluka da ručno podesimo takt procesora na 16×200 MHz, što je oborilo performanse, ali i dovelo kandidate pod jednake uslove.

Obe ploče su prilično brze, pri čemu je odskakao Gigabyte. Nakon testiranja otkrili smo da je magistrala u stvari 201 MHz prema 200 ABIT-ovih, tako da je taj 1 MHz odlučio da GA-8ANXP-D bude u minimalnoj prednosti. O stabilnosti ne treba ni pričati – oba modela rade besprekorno. Overkloking je vrlo sličan – AA8 je postigao magistralu od 217 MHz, dok je drugi model stigao do 215 MHz FSB-a. ABIT je inače poznat kao proizvođač koji omogućava promene nominalnih vrednosti frekvencije FSB-a, ali izgleda da se ta „fama" menja.

O cenama trenutno ne možemo govoriti, jer je Gigabyte-ov model uzorak. Za očekivati je da će ovaj sample biti daleko skuplji od AA8, jer je njegova oprema daleko bogatija. Kako se ovde koristi DDR2 memorija, moramo dovesti u pitanje isplativost prelaska na 925 čipset, jer će cena (kada se doda i procesor) biti poprilična. Ipak, ako volite nove Intel-ove tehnologije, ništa nije preskupo...

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

Bel Computers
Požeška 67a, Beograd
tel: 011/3544-007

Gigabyte
http://www.gigabyte.rs