PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #104 : Oktobar 2004

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Bubanja  

Povezane fotografije

Treba vam jednostavan program za organizovanje fotografija i osnovne operacije nad njima? Isprobajte PhotoSlide domaće firme Asterius.

(kliknite za veću sliku)

Beogradska firma Asterius već duže vreme proizvodi shareware softver i prodaje ga preko Interneta. Njihov PhotoSlide lokalizovan je za srpski jezik, a cena je prilagođena svačijem džepu. PhotoSlide je namenjen vlasnicima digitalnih fotoaparata, a njegova glavna namena je priprema digitalnih fotografija i njihova konverzija u video-zapis, odnosno slide show. Podržani su različiti izlazni formati, a posebno su interesantne varijante izvršnog programa (EXE), screen saver-a (SCR) i HTML albuma (HTML stranica sa pripremljenim fotografijama). Video-formati (VCD, SVCD i XSVCD, u PAL i NTSC varijantama) mogu se koristiti kako na računaru tako i na samostalnom DVD plejeru povezanom sa televizorom.

U četiri koraka

Interfejs programa je moderno dizajniran – PhotoSlide savršeno se uklapa u Windows okruženje. Finalni video-fajl nastaje u četiri koraka: startujte PhotoSlide i odaberite folder u kome se nalaze fotografije, prevucite (drag and drop metodom) odabrane slike na filmsku traku koja se nalazi u sredini radne površine, definišite tranzicije i snimite svoj slide show u formatu koji vam odgovara. Par minuta nakon startovanja programa, vaš prvi slide show je već gotov.

(kliknite za veću sliku)

Opišimo malo detaljnije proces izrade slide show-a. U ulaznoj sekciji postoji mogućnost izbora foldera iz koga pozivate fotografije, a one će biti automatski prikazane u programu. Ako kursor zadržite nekoliko trenutaka iznad određene fotografije, dobićete detaljne informacije o njenoj lokaciji na disku, rezoluciji i dužini (u kilobajtima). Filmska traka predstavlja radnu površinu na kojoj se priprema slide show. Redosled fotografija za prikaz možete menjati jednostavnim prevlačenjem na određeno mesto u filmskoj traci, a istovremeno se na filmskoj traci odvija i preview odabrane tranzicije.

Tranzicije mogu da budu globalne ili vezane za određenu fotografiju. Globalne tranzicije imaju niži prioritet i one će se odnositi samo na fotografije na kojima nije podešena pojedinačna tranzicija. U verziji programa koju smo testirali implementirano je pedesetak tranzicija, a njihov relativno mali broj gotovo je jedina zamerka koju možemo uputiti autorima. Inače, u pripremi je nova verzija programa koja bi, pored ostalih unapređenja, trebalo da ima i više od 200 tranzicija. Za svaku sliku moguće je podesiti vreme trajanja tranzicije i vreme prikaza same slike na ekranu.

Tekst uz slike

(kliknite za veću sliku)

Pored fotografija, u okviru slide show-a moguće je uneti i tekst. Tekstualne informacije se upisuju u posebne frejmove (recimo naslov prezentacije), a mogu da se koriste i kao potpisi za fotografije (titlovi). Naravno, veličina, stil i boja fonta, kao i njegova pozicija na ekranu potpuno su konfigurabilni. Svom slide show-u možete dodeliti i zvučne efekte, odnosno pozadinsku muziku – audio-fajlovi mogu da budu u WAV, MP3 ili OGG formatu.

Veoma nam se svidela mogućnost sinhronizacije muzike sa prikazom fotografija na ekranu. Korišćenjem ove opcije isključuju se sva prethodno definisanja setovanja vezana za dužinu prikaza fotografija. Njenim startovanjem, otvoriće se prozor i krenuće reprodukcija odabranog audio-fajla. U trenutku kada želite promenu slike na ekranu, treba samo da kliknete na jedini taster koji se pojavio u prozoru, a onda proces ponavljajte dok ne stignete do poslednje fotografije na spisku.

(kliknite za veću sliku)

Nakon završetka svih podešavanja, svoj slide show možete snimiti na disk ili direktno iz programa narezati na CD, odnosno DVD. Prilikom snimanja na CD, na raspolaganju su različita podešavanja, u zavisnosti od odabranog formata izlaznog fajla. Na primer, u slučaju HTML albuma možete odabrati optimizaciju prema rezoluciji ekrana, šablon koji će predstavljati osnovu HTML albuma...

Disk se isporučuje u DVD kutiji, sa više od 600 atraktivnih fotografija snimljenih na Novom Zelandu, u Africi i širom Evrope. Treba napomenuti da su sve fotografije originalni radovi i da se ne mogu naći ni na jednom drugom mestu na Internetu. Njihovim smeštanjem na disk zaokružen je ceo sistem, pa korisnik odmah ima dovoljno materijala za eksperimentisanje i kreiranje prvog slide show-a. Ako uzmemo u obzir da je cena paketa samo 599 dinara i da je program kompletno napisan na srpskom jeziku (uključujući i help), smatramo da će PhotoSlide naći puno korisnika na našem tržištu.

Korisne adrese:

Asterius
Bul. Mihaila Pupina 143, Beograd
tel: 011/3111-494