PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #168 : Jul/Avgust 2010 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Orion: Novi put do telefona

Početkom juna novi domaći operater fiksne telefonije, Orion Telekom, predstavio je svoju ponudu i počeo sa radom. Kako izgleda bežično fiksno telefoniranje i kakav ga Internet prati?

Sezamov CDMA ruter povezujete sa Gigaset bazom i sa računarom – Internet stiže iz etra!

Orion Telekom, nastao kao holding kompanija Media Works, SezamPro i Neobee, drugi je operater fiksne telefonije u Srbiji. Ovakva teza, ponovljena više puta u medijima, izazvala je priličnu konfuziju, naročito posle vesti da je drugu licencu za fiksnu telefoniju nedavno izborila kompanija Telenor. A ipak, rečenica je sasvim tačna, uz dodatak da danas postoje razne vrste fiksne telefonije...

Fiksna, a bežična?

Već decenijama koristimo fiksnu telefoniju zasnovanu na kablovima, pa ta dva pojma nekako smatramo sinonimima. Međutim, razvlačenje kablova je komplikovano i skupo (pitajte one koji su, na pragu druge decenije XXI veka, i dalje dvojnici), naročito u krajevima gde treba instalirati razmerno malo telefona (e, sad, zašto su kod nas dvojnici ostali u najstrožijem gradskom jezgru...), pa vredi razmišljati o bežičnim tehnologijama. CDMA (Code Division Multiple Access) protokol se razvija od kasnih osamdesetih godina, a kod nas ga je u skorije vreme primenjivao Telekom Srbija (koji takođe ima CDMA licencu), mada ta primena nije intenzivna, pošto je Telekom orijentisan na žičanu i mobilnu telefoniju.

I tako pomenusmo mobilnu telefoniju... U čemu je, zapravo, razlika između mobilne i CDMA tehnologije? Sa tehničke strane, razlike su brojne i svakako zaslužuju poseban tekst u našem časopisu; sa korisničke strane, to je slično – podaci i glas putuju kroz etar i stižu do vašeg uređaja, kome je za rad potrebna jedino električna struja. Mobilna telefonija je namenjena komunikaciji „u pokretu“, sa telefona ili modema koji ćete nositi sa sobom, dok je CDMA namenjena realizaciji fiksnog telefona tamo gde je teško dovesti žice. No, inicijalna namena ne obavezuje korisnika – kao što mobilni telefon možete stalno držati kod kuće (što i rade neki korisnici koji nemaju fiksni telefon), tako i CDMA uređaj možete da ponesete sa sobom i koristite ga tamo gde ste se našli, kako za razgovore glasom, tako i za pristup Internetu.

Činjenica da je u pitanju fiksna telefonija najviše se vidi u numeraciji – kao Orionov pretplatnik dobijate sedmocifreni broj telefona koji počinje četvorkom i kome prethodi prefiks grada u kome se nalazite, dakle za Beograd 011. Od numeracije zavise i cene, pa su tako najjeftiniji razgovori u okviru vaše mrežne grupe, dakle sa drugim Orionovim pretplatnicima, korisnicima Telekomove fiksne mreže u Beogradu („obični telefoni“) i (verovatno) budućim korisnicima Telenor-ove fiksne mreže. Nešto su skuplji pozivi fiksnih telefona u drugim gradovima Srbije, a najskuplje je zvanje 06x mobilnih telefona. Zvanje inostranih brojeva se oslanja na VoIP, pa je vrlo povoljno – pogledajte Sezamovu [S]iT ponudu.

Paket i montaža

Analizu ponude počinjemo od osnovnog paketa RING u kome dobijate AnyDATA ruter i bežični telefon Gigaset A580IP. Zašrafite antene na ruter, povežete ga sa napajanjem, a onda priloženim UTP kablom i sa Gigaset bazom; za to koristite jedan od dva LAN porta rutera. Ostaje da ubacite puneće baterije u Gigaset slušalicu i stavite je u njeno postolje – ako je sve uključeno, trebalo bi da na ekranu slušalice ugledate tekst ORION. Kad pogledate pažljivije, videćete da ispod tog natpisa skroluje tekst, u kome osim datuma i vremena figuriše i aktuelna vremenska prognoza – eto sitne koristi od telefona sa direktnim pristupom Internetu.

O telefoniranju nema mnogo toga da se kaže – otkucate broj (sa sve prefiksom 063, 065, 00 za međunarodne pozive itd.) veza se trenutno uspostavi i... razgovarate. A580IP (odnosno A58H slušalica) spada u osnovne Gigaset modele, ne može se podičiti dizajnom i kolor ekranom nekih skupljih telefona, ali omogućava komforan rad uz korišćenje imenika, identifikaciju poziva, izbor zvona i melodija... Baza omogućava i priključenje analogne linije, pa recimo kraćim pritiskom na zelenu slušalicu zovete preko Orionove, a dužim pritiskom preko Telekomove fiksne mreže.

Pristup Internetu realizujete priključenjem računara (ili, po želji, sviča) u drugi LAN port AnyDATA rutera (WAN port ostaje prazan). U okviru paketa RING, koji košta 599 dinara+PDV mesečno, brzina prenosa je 64 kbps simetrično, što približno odgovara ISDN priključcima – nije dovoljno za download filmova, ali će poslužiti za e‑mail i osnovno surfovanje, a ovakva fiksna veza je uvek mnogo zgodnija od dial‑up‑a. Ako se opredelite za paket RING PLUS, za 1.500 dinara+PDV mesečno, dobijate flat pristup Internetu brzinom od 750 kilobita u sekundi (komunikacija je asimetrična, uz uplink od oko 200 kbps), što je već sasvim solidno. Testovi su pokazali da je brzina prenosa u skladu sa deklarisanom i da je stabilna, bez skokova i padova na koje su nas navikle mobilne mreže.

Paketi RING i RING PLUS se razlikuju samo u brzini pristupa Internetu: u obe varijante za cenu mesečne pretplate od 599 odnosno 1.500 dinara dobijate 100 minuta razgovora u okviru 011 mreže, kao i ka fiksnim mrežama u SAD, Kanadi, Nemačkoj, Austriji, Britaniji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Italiji i Grčkoj. Dalje lokalne pozive (Orion mreža i 011 brojevi) plaćate 0,4 dinara po minutu, međugradske 2 dinara po minutu, domaće mobilne korisnike zovete za 9 dinara po minutu a međunarodne pozive plaćate prema [S]iT cenovniku. Na sve ove cene treba dodati PDV, kao i troškove inicijalnog povezivanja i opreme, što za RING pakete iznose 7.000 dinara.

Internet za poneti

„Internet za poneti“ se zasniva na malom USB dodatku kojim se računar povezuje na CDMA mrežu

Ako vam je potreban samo pristup Mreži, isprobajte Sezamov „Internet za poneti“. Dobijate mali AnyDATA uređaj sa antenom koji priključujete u USB port notebook ili desktop računara. Sa internog USB diska koji se pojavljuje u sistemu instalirate drajvere i drugi potreban softver, zatim kliknete na ikonu, unesete korisničko ime i lozinku i... na Internetu ste. Brzina download‑a je oko 700 kbps, upload teče brzinom od oko 200 kbps, a količina prenetih podataka se ne tarifira – za 1.500 dinara mesečno (plus PDV) imate flat pristup Internetu. Modem je kompatibilan sa Windows-om XP, Vistom i Windows‑om 7, a prvi testovi su pokazali slične rezultate kao i sa AnyDATA ruterom: brzina prenosa podataka je stabilna a pokrivenost dobra na svim mestima koja smo testirali.

Orionovom CDMA mrežom za sada je pokriven Beograd, uz planove da do kraja godine usluga bude raspoloživa u većem delu Srbije. Najpre će, kao što to uvek biva, biti instalirane bazne stanice u većim gradovima, a onda će se mreža širiti i u manja mesta. Tako će korisnici dobiti kvalitetnu alternativu Telekomu i priliku da biraju servis koji više odgovara njihovim potrebama, a čija je cena pristupačnija. Uz najavljeni ulazak Telenor-a na tržište fiksne telefonije očekuju nas uzbudljivi meseci u kojima će se provajderi takmičiti kako na ekonomskom, tako i na tehnološkom planu, što će rezultirati poboljšanjem i modernizacijom domaće komunikacione infrastrukture, ali i ponudom servisa koji će učiniti da telefon prestane da se koristi samo za telefoniranje.

Korisne adrese:

SezamPro
http://www.sezampro.rs