PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #170 : Oktobar 2010

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Stanojević  

Zaista elitni računari

Kako treba da izgleda beskompromisni prenosivi računar? HP je na ovo pitanje odgovorio serijom EliteBook, čije smo neke modele nedavno predstavili. Slede još dva lepa primera, manji 8440p i veći 8540p.

HP je prenosive računare serije EliteBook podelio u dve grupe: prva obuhvata mobilne radne stanice, a druga vrhunske računare namenjene poslovnim ljudima; najlakše ćete ih prepoznati po sufiksu u oznaci: w u slučaju radne stanice i p kada je reč o „običnom“ računaru. Modeli 8440p i 8540p na prvi pogled zaista deluju obično – srebrnastosiv poklopac i sivo‑crna kombinacija ispod poklopca, bez izraženih detalja, slični su kao kod mnogih drugih računara. Ipak, kad malo zagrebete ispod površine, naći ćete mnogo ne tako običnog...

Robustnost i fleksibilnost

HP EliteBook 8440p. Ekran: 14”, 1600×900 LED • Procesor: Intel Core i7 M620, 2,67 GHz • Memorija: 4 GB • Disk: 160 GB SSD • Grafika: Intel GMA HD • Operativni sistem: Windows 7 Professional 32-bitni. Preporučena cena: 2.089 evra

Da biste podigli poklopac, morate da pritisnete dugme koje će osloboditi bravicu. Posle toga nećete čuti nikakvo krckanje niti će doći do savijanja kućišta, jer je osnova od magnezijuma, a poklopac od aluminijuma. Slično je i sa tastaturom: ma koliko pritiskali tastere, neće se ugibati. Oni imaju prijatno dug hod i jasan tihi klik; površina je ravna i pažljivo obrađena, tako da prsti ne klize. Unutar tastature je PointStick koji predstavlja alternativu relativno malom touchpad‑u i ima sopstvene tastere.

U okolini ćete naći i (za poslovnu klasu) uobičajen čitač otisaka prstiju, a iznad ekrana, odmah pored kamere, i malu LED lampu – za rad na EliteBook‑u ni mrkli mrak nije prepreka. Ova lampica nije jedini svetleći element: svetleće oznake iznad tastature nisu samo oznake, već su istovremeno i senzorski tasteri, kojima možete da podesite jačinu zvuka, uključite ili isključite WiFi i touchpad, pokrenete Internet Explorer a na većem modelu i kalkulator.

Priča o robustnosti ne završava se na čvrstom kućištu – računari serije EliteBook zadovoljavaju stroge vojne standarde MIL‑STD 810, koji se odnose na rad u ekstremnim uslovima: neće im smetati vlaga, prašina, jake vibracije i visoke temperature; s prosipanjem tečnosti po tastaturi i mnogo skromniji računari mogu da se izbore. Ipak, sve to ima svoju cenu: ovi računari su teži od proseka.

Malo hardvera, malo softvera

HP EliteBook 8540p. Ekran: 15,6”, 1600×900 LED • Procesor: Intel Core i7 M620, 2,67 GHz • Memorija: 4 GB • Disk: 320 GB • Grafika: NVIDIA NVS 5100M • Operativni sistem: Windows 7 Professional 32-bitni. Preporučena cena: 1.799 evra

Gigabitni Ethernet, Bluetooth i WiFi tipa n su već neko vreme standard za iole ozbiljnije računare, ali EliteBook se tu ne zaustavlja. Pored klasičnog modema, deo standardne opreme je mobile broadband modem, a uz njega i čitač Smart kartica, tako da je pristup Internetu moguć „sa svih strana“. Isti čipset koji brine o mobilnom Internetu zadužen je i za GPS, kojim su testirani računari bili opremljeni.

A gde je tu softver? Podaci sa GPS‑a mogu se automatski prosleđivati na zadatu adresu, što je samo jedna od mnogobrojnih sigurnosnih metoda, a podržane su i mnoge druge, od enkripcije sadržaja diska, do kompletnog paketa HP Protection Tools. Nešto ćete morati da potražite i instalirate samostalno; primera radi, ni na jednom računaru nismo našli softver za navigaciju.

Oba testirana modela bila su opremljena Intel‑ovim procesorom Core i7 Vpro M620, sa 4 GB memorije i DVD snimačem. U ponudi su i druge kombinacije, a optički uređaj može da se ukloni i umesto njega da se postavi još jedan hard disk. Veći kapacitet? Da, ali ne samo to – s drugim diskom moguće su RAID kombinacije 0 i 1 (mirror i stripe). Računari su opremljeni standardnim baterijama (veći model nešto većom, uz srazmerno bolji rezultat u programu Battery Eater). Treba vam duža autonomija? U ponudi je i Ultra Capacity baterija, koja može da obezbedi do 24 sata rada...

U čemu se razlikuju?

Kao što oznake sugerišu, 8440p je 14“ model, a 8540p 15“; u oba slučaja, površina ekrana je mat, ali i ovde važi primedba iz prošlog broja: u ovoj klasi očekivali smo nešto više od običnog TN panela. Iako se dijagonale razlikuju, rezolucija je ista – to znači da ćete na manjem modelu gledati sitnije (prilično sitne) detalje. Ekranima upravljaju različiti čipovi: 8440p koristi Intel‑ovu integrisanu grafiku, dok se u modelu 8540p nalazi NVIDIA NVS 5100M, tako da je veći računar za korak bliži radnim stanicama. Grafički čip je optimizovan za poslovne aplikacije, ali ima mnogo toga zajedničkog sa serijom GeForce, tako da se na većem računaru možete i poigrati, ili iskoristiti prednosti tehnologije CUDA.

Veće kućište modela 8540p HP je iskoristio za ugradnju numeričke tastature i pomenutog senzorskog „tastera“ iznad nje, ali i za smeštaj većeg broja spoljnih priključaka, pa tako na njemu nalazimo čak pet USB utičnica; još lepše od tok pukog broja je to što su dve od njih kompatibilne sa USB 3.0 standardom. Najzad, manji model je bio opremljen SSD diskom od 160 GB, dok je u većem bio standardni, hard disk dvostruko većeg kapaciteta. Moguće su i druge konfiguracije.

Nadamo se da smo uspeli da vam dočaramo sve dobre osobine ovih izuzetnih računara i prednosti koje oni donose, a na vama ostaje da izaberete koji vam najviše odgovara – u igri su i modeli iz prethodnih brojeva. Naravno, pod uslovom da ste spremni da izdvojite traženu sumu...

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs