PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #170 : Oktobar 2010 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

WD TV Live

Kada smo u PC #153 testirali WD TV media plejer, zamerili smo mu nepostojanje mrežne podrške i nemogućnost emulacije DTS zvuka. Western Digital nas je čuo: WD TV Live ispravlja oba velika nedostatka i donosi poneki dodatak...

(kliknite za veću sliku)

Nove filmove i serije sve ređe gledamo sa DVD diskova – uglavnom se radi o materijalu koji skladištimo na hard disk, zajedno sa muzikom, fotografijama i ostalom multimedijom. Kasnija reprodukcija na ekranu monitora ne predstavlja problem, ali zašto filmove ne bismo gledali na ekranu pravog televizora? Možemo u dnevnoj sobi postaviti računar ili se opredeliti za jednostavnije i jeftinije rešenje – multimedijalni plejer kao što je WD TV Live.

Malu crnu kutiju sa televizorom povezujemo HDMI kablom kroz koji teku slika i zvuk; ukoliko imamo neki ozbiljniji zvučni sistem, WD TV Live povezujemo sa AV risiverom optičkim (S/PDIF) kablom, koji ujedno predstavlja osnovni način za reprodukciju DTS zvuka. Za razliku od prethodnog modela WD TV, sada takva veza nije neophodna – ukoliko ste na WD TV pokušavali reprodukciju filma koji ima samo DTS zvuk, a niste imali AV risiver, slušali ste tišinu; WD TV Live može da emulira DTS na stereo zvučnicima vašeg televizora, čime ne dobijate baš punu prostornu dimenziju, ali sasvim lepo možete da gledate film; nema više potrebe da ga prethodno obrađujete na računaru konvertujući DTS u Dolby Stereo.

(kliknite za veću sliku)

Druga važna prednost WD TV Live nad WD TV je Ethernet priključak (u jedan od USB priključaka možete uključiti i WiFi adapter, ali preporučujemo kabl kad god je to moguće) – plejer se automatski uključuje u kućnu mrežu, pronalazi medija servere (obično su to računari sa nekom od novih verzija Windows‑a) i omogućava gledanje filmova i slušanje muzike uskladištene na njihovim diskovima. Sve funkcioniše veoma glatko, bilo da koristite neki od protokola za streaming multimedijalnih sadržaja ili da prosto šetate kroz deljene diskove oslanjajući se na Windows Sharing mehanizme. Razlog zbog koga smo se najčešće oslanjali na ovu drugu varijantu jeste to što Windows 7 ne stream‑uje titlove, tako da WD TV Live ne vidi da titlovi postoje, osim ako su oni ugrađeni u MKV kontejner koji se reprodukuje; kod klasičnog sharing‑a vide se svi fajlovi, pa i titlovi. Windows se sigurno može podesiti da stream‑uje i titlove, ali za kratko vreme nismo uspeli da pronađemo način za to.

Za upravljanje reprodukcijom koristi se minijaturni, ali prilično robusni daljinac pomoću kojeg šetate po grafičkim menijima WD shell‑a. Interfejs je sličan prethodnom modelu, ali je dodato nekoliko opcija povezanih s mrežom, kao i minimalni set komandi za manipulaciju fajlovima – možete neku datoteku preimenovati ili obrisati, dok je kopiranje moguće samo u smeru od mreže ka lokalnom disku priključenom na neki od dva USB porta. Dobro bi došle moćnije komande za upravljanje reprodukcijom – možete premotavati unapred i unazad raznim brzinama, a skokovi za 10 minuta unapred/unazad se obavljaju pomoću trikova o kojima se dosta priča u širokoj WD TV online zajednici. Postoje i raznorazne custom verzije firmvera koje donose dodatne opcije, mada smo stekli utisak da je ono što je ugrađeno u uređaj sasvim dovoljno.

(kliknite za veću sliku)

WD TV Live reprodukuje sadržaje u svim bitnim HD formatima, u standardnoj i HD rezoluciji, s tim što je reprodukcija klasičnih DVD‑ova prenesenih na hard disk ograničena na osnovni film – ne vidite menije DVD‑a. Ovaj nedostatak će biti ispravljen u sledećoj verziji oficijelnog firmvera, koja već nekoliko meseci postoji u beta verziji koja odlično radi. Jedina zamerka je insistiranje softvera da, čim ugleda neki lokalni ili mrežni disk, napravi katalog multimedije na njemu, što kod pretrpanih diskova zna da potraje, a na kraju dobijate galimatijas raznih godišta TV serija u istoj listi; mnogo je zgodnije šetati po folderima i tražiti ono što vam je potrebno. WD TV Live omogućava i takav pristup, ali svejedno morate sačekati da se najpre napravi katalog svega; tek posle toga ste slobodni da pretražujete na način koji vam odgovara i tako uživate u multimediji iz čitave kućne mreže na velikom televizoru.