PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #172 : Decembar 2010

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Navigacija sa stilom

NDrive je portugalska firma koja proizvodi navigacioni softver za mobilne telefone i samostalne uređaje. Predstavljamo dva elegantna i funkcionalna modela za navigaciju u vožnji: Touch Light i Camal 430i.

Pored GPS čipa, koji obezbeđuje prijem signala, ključni faktor funkcionalnosti GPS navigacionih uređaja jeste njihov softver. NDrive proizvodi kvalitetan navigacioni softver za razne mobilne uređaje, ali i za sopstvene stand‑alone navigacije. Ovoga puta vam predstavljamo dva PND (Personal Navigation Device) uređaja iz serije NDrive Go.

U auto‑enterijeru

NDrive Touch Light je jedan od najmanjih i najtanjih navigacionih uređaja, ali je uprkos skromnom ekranu od 3,5“, nakrcan korisnim opcijama. Vrlo je elegantno dizajniran i neće ga se postideti enterijer nijednog automobila. Prednjom stranom dominira touchscreen interfejs – postoji samo jedan „fizički“ taster za uključivanje navigatora (možete ga i prebaciti u sleep režim, što je korisno ako rešite da ga ponesete na duže pešačenje i prepustite samo internoj bateriji).

NDrive Touch Light. Dimenzije, masa: 96,6×75×13 mm, 114 g • Interfejsi i funkcije: 3,5“, 320×240 touchscreen, USB 2.0, Micro SD, svetlosni senzor, zvučnik, ugrađena Li-Poly baterija 820 mAh • Dodatno: Torbica za nošenje. MP cena: 132 evra.

NDrive Touch Light se napaja posredstvom USB interfejsa, preko kojeg se povezuje na računar ili na priključak za upaljač u kolima. U kompletu se dobija i konzola za montažu na vetrobransko staklo, a uređaj je opremljen i Micro SD karticom kapaciteta 4 GB. Interesantno je da u kompletu nema stylus‑a – po ekranu kuckate prstima ili vrhovima noktiju. Ekran ima rezoluciju od 320×240 tačaka i automatsko podešavanje osvetljaja, koje je vrlo korisno u vožnji, a tu je i noćni režim rada u kome je osnovna boja mape na ekranu crna da svetlost ne bi smetala vozaču. Uređaj ima i integrisani zvučnik preko koga izdaje glasovna obaveštenja i upozorenja.

NDrive Camal 430i je nešto većih dimenzija i gotovo iste debljine kao NDrive Touch Light. Krasi ga ekran od 4,3“ osetljiv na dodir, rezolucije 480×272 tačaka, opremljen je stylus‑om i konektorom za slušalice, a ima i Bluetooth interfejs preko koga se može upariti sa telefonom i koristiti kao spikerfon.

NDrive Camal 430i. Dimenzije, masa: 118,6×78×13,8 mm; 145 g • Interfejsi i funkcije: 4,3“, 480×272 touchscreen, USB 2.0, Bluetooth, Micro SD, svetlosni senzor, zvučnik, 3,5 mm audio izlaz, ugrađena Li-Poly baterija 1100 mAh • Dodatno: Torbica za nošenje. Cena: 163 evra

Oba uređaja stižu s navigacionim softverom NDrive 10, prilagođenim našem tržištu, koji uključuje detaljne mape Srbije i interfejs na srpskom jeziku. Jedini kompromis je što nema slova naše latinice, ali softver to prihvata i uredno pronalazi naše nazive. Navigacija ima i glasovnu funkciju koja je takođe korektno prevedena, pa će vas, ako je uključite, tokom vožnje glas na našem jeziku upućivati kada i gde da skrenete i na šta da obratite pažnju.

Lokacija se bira unosom naselja i ulice (ili eventualno koordinata), a pronalazi čak i zabačena seoska naselja. Rutu do cilja možete da računate po kriterijumu najkraćeg ili najbržeg puta, a postoji i režim za pešačenje koji u obzir uzima i puteve dostupne samo pešacima. Poseban detalj je tzv. avanturistički režim, koji će vam predložiti i teško prohodne puteve ako to želite.

Nakon određivanja rute dobijate podatke o rastojanju i procenjenom vremenu do cilja, trenutnoj brzini i vremenu, a u uglu ekrana u svakom trenutku možete da odaberete šta od ovih podataka želite da vidite. Možete tražiti da se iz rute isključi određena deonica, ili da zadate blokadu puta u određenoj dužini, a NDrive će pronaći alternativu. Položajem mape i zumom se jednostavno upravlja povlačanjem prsta po ekranu, a softver obiluje korisnim opcijama, kao što su mogućnost zadavanja upozorenja na prekoračenje brzine, određene saobraćajne znake i položaj policijskih kamera i radara. Neke od ovih opcija zavise od regiona, a nama je najviše žao što ovo sa znakovima i kamerama nismo videli kod nas. Oba PND uređaja se mogu povezati na računar posredstvom USB veze i programa NDrive Agent, i tako ažurirati softver i mape koje se često dopunjavaju aktuelnim podacima, pa se nadamo da će se i ove opcije uskoro pojaviti.

Korisne adrese:

Sion Net
http://www.sionnet.rs