PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #183 : Decembar 2011 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Blještavo nevidljivo svetlo

Kažemo da moderne kamere za video-nadzor vide i u mraku, ali je za uspešno snimanje ipak neophodna neka minimalna svetlost. Kada ni nje nema, tu je infracrveno osvetljenje. Da vidimo šta mogu proizvodi firme Tirex, a pre svega IC iluminatori Elenek.

Dnevno‑noćne kamere za video‑nadzor koriste mogućnost foto‑senzora da reaguju ne samo na vidljivu svetlost, već i na talasne dužine koje su ljudskom oku nevidljive. To se, pre svega, odnosi na infracrvenu svetlost, koje u određenoj meri uvek ima u našem svakodnevnom okruženju, mada je naša čula ne registruju. U to možete i sami da se uverite: uzmite daljinski upravljač od televizora, usmerite ga u objektiv digitalnog foto‑aparata i pritisnite neku komandu – na ekranu će biti prikazana svetlost koju ne vidite kada posmatrate upravljač golim okom.

Dnevni i noćni objektiv

Da bi slika bila verna našem doživljaju sveta, danju se koriste IC filteri koji sprečavaju prolaz infracrvene svetlosti (filter nije idealan, pa nešto ipak uspe da prođe, kao što pokazuje primer daljinskog upravljača). Neki modeli kamera kao što je Mobotix M12 imaju dva objektiva: jedan za dnevno, a drugi, bez filtera, za noćno snimanje. Kod drugih kamera se filter automatski uklanja – u oba slučaja cilj je uhvatiti svaki tračak svetla, što vidljivog, što nevidljivog, a slika je crno‑bela, jer boje u takvim uslovima nemaju smisla. Nekada ni sve to nije dovoljno, pa scenografija mora da se obasja dodatnim svetlom, koje ne mora da bude vidljivo – infracrveno svetlo je diskretno i ne skreće pažnju da je neka oblast pod video‑nadzorom.

Bez Elenek infracrvenog svetla.
(kliknite za veću sliku)

Firma Tirex proizvodi IC iluminatore Elenek koji rade na talasnim dužinama 870 nm i zasnovani su na infracrvenim LED diodama, zbog čega su veoma efikasni i pouzdani. Ti uređaji su opremljeni foto‑senzorom koji automatski uključuje svetlost kada padne mrak, ali i automatskom zaštitom od pregrevanja koja će, ako se uređaj ostavi uključen na suncu, isključiti napajanje da bi se osetljiva elektronika ohladila.

U zavisnosti od broja i vrste LED dioda, iluminatori Elenek se izrađuju u tri verzije. Za mali i srednji domet koriste se nizovi od više posebnih LED dioda sa sferičnim sočivom, koje donekle podsećaju na obične LED diode, ali imaju nešto drugačiju konstrukciju, bez električnih kontakata na delu poluprovodnika s koga se emituje svetlost, zbog čega su efikasnije. Osvetljivači velikog dometa se oslanjaju na samo jednu snažnu LED diodu izrađenu u tehnologiji duplog sočiva, dok se za posebne primene i ultravelike domete koriste diode s paraboličnim sočivom koje po performansama dosežu sam vrh mogućnosti moderne optike, dobacujući čak do 300 metara.

Iluminatori

Sa Elenek infracrvenim svetlom.
(kliknite za veću sliku)

Za uobičajene sisteme video‑nadzora ovako nešto je najčešće suvišno, pa se po pravilu koriste iluminatori malog ili srednjeg dometa kakav je Elenek IR 21, opremljen nosačem za montažu na Mobotix‑ove kamere M24 i M12. Taj model daje relativno uzak snop IC svetla širine 30 stepeni i u stanju je da osvetli prostor dovoljno dobro da kamera sa osetljivošću od 0,08 luksa može da vidi na rastojanju od dvadeset metara, a za još osetljiviju kameru (0,003 luksa) ovo rastojanje iznosi čitavih 45 metara. Sličan njemu je Elenek IR 22, koji uz iste dimenzije i istu snagu daje nešto drugačije rezultate: manji domet, ali i znatno širi ugao pokrivanja od 80 stepeni.

Pored nekoliko iluminatora s različitim uglom pokrivanja i još većim dometom, za primenu u video‑nadzoru je interesantan Elenek IR 51 koji ima toliko širok ugao da pokriva gotovo čitavu polusferu u prostoru. To znači da, ako se montira na zid ili tavanicu, osvetljava čitavu prostoriju, zbog čega je pogodan za korišćenje sa hemisfernom kamerom Mobotix Q24. Rezultate rada ovog tandema možete da vidite na slikama – obe su snimljene istom kamerom Q24 u mrklom mraku, ali je u drugom slučaju scena bila osvetljena iluminatorom Elenek IR 51.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs