PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #183 : Decembar 2011

 Naslovna  Sadržaj 
Đorđe Grujić  

Četvrti zeleni dijamant

Abvent nas je konačno obradovao ArtLantis-om 4, koji je još brži i bolji nego do sada. Zeleni dijamant ne posustaje, pogotovo na 64-bitnim platformama!

Jesmo čekali, ali smo i dočekali. Iako se ništa ne vidi dok ne zaronite u menije, novi ArtLantis ima čime da se pohvali. Poboljšani su kvalitet, produktivnost i performanse, a kao jagodu na šlagu dobili smo iVisit. Javna 64‑bitna beta verzija je raspoloživa još od prošle godine, a u međuvremenu je izašlo nekoliko osveženja. Na korisničkim forumima se otvoreno raspravljalo šta bi nova verzija trebalo da ima, a beta testiranje je počelo u proleće. I, konačno, u novembru dobismo i novi ArtLantis.

Marketinški gledano, najvažnija novost je svakako iVision. Danas je iNešto praktično obavezno, pa je eto i Abvent ugradio iVision, zasnovan na Flash‑u, koji radi na iJabukama i Web browser‑ima. Ko duže prati ArtLantis, ili je dinosaurus kao ja, obradovaće se. Isto to – povezane cilindrične ili sferične panorame – imali smo još ranih devedesetih, samo što se onda to zvalo QTVR ili RealSpace. Kako su i QTVR i RealSpace pokojne tehnologije, bili smo uskraćeni za ovu mogućnost prezentacije sve do sada. Stvar je dobra, lepo radi i dobro prodaje vaš projektantski proizvod, pa da ne gledamo poklonu u zube.

Uz ArtLantis dobijate alate za prevođenje iVision panorama u iPhone i iPad formate, kao i za objavljivanje na vašem ili ArtLantis sajtu. Pogledajte i sami kako to radi: www.ivisit3d.com i youtu.be/pxGB0n_PBQ4 . Ostale novosti su poboljšanje kvaliteta, produktivnosti i performansi. Idemo redom.

Kvalitet i produktivnost

(kliknite za veću sliku)

ArtLantis je poznat po idealnom odnosu brzine i lakoće rada s jedne i kvalitetu proizvedene animacije ili slike s druge strane. Taj odnos je novom verzijom još bolji. Radiosity mašina je nova i obećava bolje i realnije boje. Postojećem moćnom paketu postproces opcija dodato je podešavanje tona, gde možete rasvetliti tamne ili zatamniti svetle delove slike. To vam štedi vreme u nekom programu za obradu slika i podiže kvalitet finalnog proizvoda.

Nova je i simulacija neba, koje izgleda shodno geografskim koordinatama projekta, godišnjem dobu i dobu dana, sa podesivim oblacima. Teksture su oštrije i dodat je novi Fresnel shader za metalne površine. To će obradovati one koji mnogo rade sa automobilima, ali i modernom arhitekturom, gde je metal kao završna obrada vrlo popularan. Da biste videli ove novosti, posetite adresu youtu.be/43l35zlJLTs .

(kliknite za veću sliku)

ArtLantis je poznat po lakoći upotrebe i brzini kojom se stiže do željenog rezultata, sa stalnim, „živim“ pogledom na model koji se osvežava kako šta promenimo. Naravno, korisnici su imali primedbe i ideje kako bi moglo bolje, a dosta ih je u ovoj verziji i primenjeno. U radu s materijalima, pošto ArtLantis nije modeler, često se desi da neki materijal ostane pogrešno dodeljen, ili da u toku vizuelizacije projektant promeni odluku, pa treba promeniti materijal, ili dodeliti različite materijale delovima nečega što je u modeleru jedan objekat. Zbog toga novi ArtLantis ima novo horizontalno mapiranje tekstura, pogotovo potrebno kada se projektuju kosi krovovi na objektima, pa sada tekstura automatski prati liniju donje ivice krova. Složene objekte je moguće razbiti u pojedinačne mreže, tj. modele (Explode by mesh), kojima se onda dodeljuju različiti materijali. To obično nije neophodno kod arhitektonskih modelera kao što je ArchiCAD, ali je često kod opštih modelera kao što je SketchUp.

Konačno možemo da izaberemo više objekata i da na tom skupu izvršimo neku operaciju, na primer pomeranje, ili promenu veličine. Kad se postavljaju, objekti ne prepoznaju automatski samo nivoe modela na koje ih postavljamo, već i druge objekte, tako da sada nije problem postaviti stonu lampu na sto ili drveće na teren. Detalje i primere pogledajte na youtu.be/SMI70DaApEA .

Performanse

(kliknite za veću sliku)

Ukratko – nova verzija znači ubrzanje ionako brzog ArtLantis‑a; u klasičnom radu, ubrzanje ide i do dva puta. Ako se koristi zloglasni Neon za osvetljenje scene – a kod nekih enterijera drugog izbora nema – ubrzanje može da bude i sedam puta. To ne znači da ćete scene sa neonom dobiti onako brzo kao scene bez neona, već da će vam za prosečnu scenu biti potrebno oko sat i po umesto osam do devet. I dalje važi stari trik da se neon ne dodeljuje zakrivljenim površinama, jer svaki trougao postaje po jedan svetlosni izvor. Pogledajte youtu.be/ARJF2cg-2hQ .

Zahtevi za mašinom na kojoj će ArtLantis lepo i brzo raditi nisu se znatno promenili. I dalje su podržani MacOS i Windows, naravno 32 ali i 64‑bitni, s najmanje četiri jezgra i najmanje 4 GB RAM‑a – što sigurno imate ako se bavite ovim poslom, a sami znate da je 8 GB RAM prava mera. Verovatno će 32‑bitna podrška uskoro nestati, jer u ovom kontekstu ona više nema smisla.

ArtLantis ne koristi specijalne grafičke procesore niti rendering procedure koje se odvijaju na grafičkoj kartici, već se drži staromodnog pristupa – procesor i memorija su za računanje, a grafika za prikaz. Detalji su na www.artlantis.com/index.php?page=products/studio/config .

Na 39 diskova

(kliknite za veću sliku)

Spisak novosti se još nije završio. Uz novu verziju, Abvent je izdao i nove ArtLantis Media CD‑ove s modelima automobila. Uz postojeće CD‑ove tekstura i objekata (ljudi, zelenilo, automobili, nameštaj...) kolekcija sada broji 39 CD‑ova. Pogledajte detalje na www.artlantis.com/index.php?page=products/medias/index .

Za kraj, smatramo da je novi ArtLantis očekivano dobar. Dugo smo ga čekali, i zbog toga su očekivanja verovatno nadmašila dobijeno. Klasične vrednosti ArtLantis‑a – brzina, lakoća, kvalitet – poboljšane su. ArtLantis je ostao samosvojan i jedinstven, prepoznatljiv i simpatičan. Svim ljubiteljima preporuka – a ako se još niste upoznali sa ArtLantis‑om, bilo bi vreme!

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs