PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #188 : Maj 2012

 Naslovna  Sadržaj 
Novak Jovanović  

Kompaktni Lenovo

Male dimenzije i niska cena novog IdeaCentre H420 računara lako će privući kupce, kako one koji traže rešenje za kancelariju, tako i kućne korisnike multimedije.

Lenovo IdeaCentre H420. Procesor: Intel Celeron G530 • Memorija: 2 GB • Grafika: Intel HD • HDD: 500 GB • Napajanje: 280 W • Cena: 29.990 din.

Istorija personalnih računara čvrsto je povezana s kompanijom IBM. Zbog toga je prodaja ogranka koji se bavi njihovom proizvodnjom kineskoj kompaniji Lenovo 2005. godine bio šok za većinu korisnika. Danas sa zadovoljstvom možemo reći da je Lenovo opravdao IBM‑ovu reputaciju. Porodica računara IdeaCentre namenjena je kućnim korisnicima okrenutim multimediji. Brojne serije ponudile su raznovrsna rešenja, a mi smo testirali model IdeaCentre H420 čiji su glavni aduti povoljna cena i svedene dimenzije.

Smešten u mini tower kućište, H420 je idealnih dimenzija za omanje računarske stolove i kancelarije u kojima prostora često nedostaje. Otmenim dizajnom lako će se uklopiti u radni ambijent, dok ga uglačana plastika na prednjoj masci čini i atraktivnim za kućne korisnike. Već na prvi pogled uočili smo veliku prednost ovog računara u odnosu na konkurenciju slične cene – prednja jedinica ima čitač memorijskih kartica, što olakšava prebacivanje fotografija sa foto‑aparata.

Osnovu sistema čini microATX ploča zasnovana na Intel-ovom čipu H61 i dvojezgarni Celeron G530, izdanak platforme Sandy Bridge. Ovaj procesor se može pohvaliti i integrisanim grafičkim jezgrom koje radi na 850 MHz, a pomoću Turbo tehnologije se može ubrzati na 1 GHz. Turbo Boost tehnologija nije podržana, pa je radna frekvencija ograničena na 2,4 GHz. Sistem raspolaže jednim RAM modulom kapaciteta 2 GB, što je zgodno ako se planira dalja nadogradnja dodavanjem još jednog modula. Sistemska memorija kapaciteta 2 GB je dovoljna za neometan rad s multimedijalnim sadržajem, ali i kancelarijskim aplikacijama. Za skladištenje podataka namenjen je hard‑disk kapaciteta 500 GB, a izbor operativnog sistema ostavljen je korisniku, pa se IdeaCentre H420 isporučuje sa FreeDOS‑om. Prijatno su nas iznenadili i periferni uređaji koje smo pronašli u propratnom paketu, a našu pažnju privukla je tastatura nalik chiclet dizajnima koje srećemo na prenosivim računarima ovog proizvođača.

IdeaCentre H420 je računar prilagođen pre svega mogućnostima domaćih kupaca i lako će odgovoriti na sve zahteve prosečnih kućnih, ali i poslovnih korisnika. Nedostatak operativnog sistema omogućio je još nižu cenu, a kvalitet izrade i dugovečnost garantuje dobra reputacija proizvođača.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs