PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #197 : Mart 2013 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Jedan od Titana

Predstavljen na CES-u, Samsung 770Z5E-PS6 notebook pokazuje svu snagu koju je moguće ugraditi u računar težak svega 2,35 kilograma.

(kliknite za veću sliku)

Već prvi susret s ovom mašinom pokazuje nam kolika je šteta što domaći prodavci dovode Samsung u poziciju da se na tržištu bori rešenjima iz ekonomske klase, koja ne odslikavaju veštinu ove kompanije da ostvari vrhunske rezultate na gotovo svim poljima. S druge strane, teško je uopšte govoriti o proizvodu koji je „jedini te vrste“ – skup hardvera koji je toliko svež da još nije u listama dijagnostičkih i test programa. Ali krenimo redom.

Hronos je jedan od dvanaest Titana, čiji su roditelji bog neba Uran i boginja zemlje Gea... Možda ipak ne tako daleko, jer Series 7 je već poznata Samsung‑ova serija notebook računara. Chronos nasleđuje seriju 7 Ultra, po svemu vrhunske računare. Iako Samsung nudi ultrabook modele, on ima drugačije viđenje vrhunskih performansi, pa Series 7 preuzima dobre strane ultrabook koncepta uz odustajanje od suviše tvrdih zahteva Intel‑a koji bi zasmetali normalnom funkcionisanju računara. Primera radi, notebook ne mora da bude baš toliko tanak ako će neki milimetar više značajno poboljšati hlađenje celokupnog uređaja i dugoročno obezbediti pouzdaniji rad. Po cenu da izgubi pravo na naziv ultrabook, Samsung seriju 7 gradi „po svome“ – i to, čini se, vrlo uspešno.

Hardware: Unknown

Što se tiče opšteg izgleda računara, Samsung ipak ne odstupa od trendova: Series 7 Chronos je vrlo tanak računar smešten u kućište od brušenog aluminijuma. „Ostrvska“ tastatura je iste boje, a tasteri i oznake su vidljivi zahvaljujući belom pozadinskom osvetljenju koje ne zamara. Prednji deo zauzima impozantan touchpad koji odlično funkcioniše u Windows 8 okruženju i koji je u celini „klikabilan“ – pritisak se jasno oseti preko čitave površine i odgovara kliku na levi taster miša, osim ako se nalazite u donjem desnom uglu. Vrlo brzo ćete se navići na ovu konvenciju.

Ekran dijagonale 15,6“ prikazuje sliku u Full HD rezoluciji. Tradicionalno za Samsung, slika je veoma oštra, boje su zasićene, a koliko god smo se trudili, nismo videli razliku na pogled iz raznih uglova.

(kliknite za veću sliku)

Računar ima bogat set priključaka. Levo su Ethernet, D‑SUB, HDMI i dva USB 3.0 porta, a desno dve USB 2.0 utičnice i ležište za SD karticu. U donjem delu smeštena su i dva JBL zvučnika snag 4 W koji su se prilično dobro pokazali. Uz hard disk Seagate od 750 GB, to je gotovo jedini hardver koji možete da identifikujete iz poznatih „računarskih priča“.

Ploča jeste bazirana na Intel HM76 čipsetu, ali procesor je novi i neviđeni Core i7‑3635QM. Ponešto ipak može da se sazna, pa je jasno da se radi o namenskom mobilnom procesoru sa četiri jezgra i multithreading‑om, koji se sistemu prijavljuje kao osmojezgarni procesor. Generacija je Ivy Bridge, s 22 nm proizvodnim procesom, ali zbunjuje termalni profil (TDP) od samo 45 W. Neočekivana je i činjenica da se radni takt od 2,4 GHz u Turbo Boost režimu, kada su jezgra dodatno opterećena, penje čak do 3,4 GHz, a da se pritom jedva registruje blago povećanje temperature kućišta.

Sledeću zagonetku donosi grafika: pored standardnog integrisanog Intel HD 4000 adaptera koji je deo Ivy Bridge arhitekture, u računaru je Radeon grafika koja se prijavljuje kao Radeon HD 8800M Series. Kao i procesor, za sada je nepoznata svetu hardverskih radoznalaca, ali neki izvori identifikuju ovaj GPU kao AMD Radeon HD 8870M grafički procesor opremljen sa 2 GB GDDR5 memorije. Catalyst Control Center ipak uspeva da kontroliše kada je koja grafika aktivna u zavisnosti od zahteva aplikacije.

Job: Done

(kliknite za veću sliku)

Prolaskom kroz razne dijagnostičke programe ustanovićete da u kućištu ima i manje neobičnog hardvera, kao što je WiDi (WiFi Display) ili ili WiUSB (Intel‑ov bežični USB Hub), mada se opet radi o hardveru o kome smo više slušali i čitali nego što smo imali prilke da ga vidimo na delu.

Samsung 770 Z5E‑PS6 u radu daleko premašuje sve što smo imali prilike da probamo, a to uključuje i dosta surove desktop primene kao što su rendering, video‑obrada i igre. Jedina tačka u kojoj je primat poljuljan su performanse diska, pošto je ugrađen klasični hard disk a ne SSD. Ni to nije baš potpuno tačno, jer će varijeteti konfiguracija sigurno ponuditi i Chronos sa SSD‑om, a verovatno i sa hibridnim sistemom kod koga ni operacije s hard‑diskom neće biti „usko grlo“. Uostalom, tehnike za keširanje i ubrzavanje operacija s RAM‑om već odvajaju Chronos od konurencije. Indikativno je i da programi za testiranje autonomije rada redovno pokazuju između 10 i 11 sati, što je pravo čudo s obzirom na snagu računara.

Kakva će biti raznolikost ponude Chronos-a ostaje da se vidi, ali su raznim testerima pod ruke došli različiti primerci, neki i sa touchscreen ekranom. Jedno je sigurno – cene ne mogu da budu niske jer se radi o računaru za najzahtevnije korisnike.

Korisne adrese:

Samsung
http://www.samsung.rs