PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #197 : Mart 2013 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Asus VivoBook S200

Asus eksperimentiše s raznim konceptima, pa ćete tu često naći uređaje koji zgodno popunjavaju rupe u globalnoj ponudi. Jedan od takvih je VivoBook S200.

Asus VivoBook S200. Procesor: Intel Core™ i3 3217U • RAM: 4 GB • Storage: 500 GB HDD • Grafika: Intel HD4000 • Ekran: 11,6” LED, multitouch • Rezolucija: 1366×768 • Zvučnici: SonicMaster, Stereo 1,6 W • Kamere: 2 Mp, 8 Mp flash • Interfejsi: WiFi 802.11 abgn, Bluetooth 4.0, 2×USB 2.0 + USB 3.0, microHDMI, 3,5 mm audio • Softver: Windows 8 (64-bit) • Dimenzije: 303×200×21,7 mm, 1,4 kg Cena: 60.000 dinara
(kliknite za veću sliku)

Računar koji smo dobili organizovan je na Intel čipsetu HM76 Express i opremljen procesorom Core i3 3217U, ekonomičnim čipom izrađenim u 22 nm litografiji. Napomenimo da isti računar može da se nađe i u jeftinijim varijantama koje su bazirane na HM70 Express čipsetu i opremljene ULV Pentium 987 ili ULV Celeron 847 procesorima, ali vam toplo preporučujemo da izaberete i3, koji živahnije radi, a i ima multithreading, pa se javlja kao četvorojezgarni procesor. Ni bolja grafika nije na odmet, pogotovo ako volite i da se poigrate. Na raspolaganju su i varijante sa dva ili četiri gigabajta RAM‑a, pa naša preporuka za komotniji rad opet ide u prilog skupljoj verziji: dva gigabajta je na samoj granici upotrebljivosti za Windows 8 i savremenije aplikacije, pogotovo ako se deo te memorije prepusti (a u ovom slučaju mora) grafičkom adapteru HD4000.

Premda nije namenjen za takmičenje u ultrabook klasi, S200 nije plastična igračka – kućište od brušenog aluminijuma uliva poverenje i izgleda zaista lepo. Sa strane su tri USB utičnice (jedna po 3.0 standardu), kombinovana utičnica za mikrofon i slušalice (ili headset), D‑SUB (VGA) konektor za monitor, Ethernet priključak, te HDMI standardne veličine. Pored Ethernet‑a, za komunikaciju su na raspolaganju Bluetooth 4.0 i WiFi po a/b/g/n standardima. Hardver je kompletiran impozantnim hard‑diskom od 500 GB. Istina, S400 nudi i konfiguracije s hibridnim drajvom kod koga manji SSD disk kešira veliki hard disk, ali je zarad pristupačnosti ova mogućnost izostavljena kod S200.

Računar se standardno isporučuje sa Windows 8 Pro 64‑bitnim sistemom, a veliki touchpad savršeno odgovara na upravljanje pokretima u Metro interfejsu. Najveće iznenađenje čeka nas kod displeja: radi se o vrlo dobrom 11,6“ ekranu s LED pozadinskim osvetljenjem koji – reaguje na dodir. Baš kako što je predviđeno, upravljanje Windows 8 sistemom je moguće i preko multitouch ekrana, pa je pravo zadovoljstvo videti to i u klasi pristupačnih računara kojoj pripada VivoBook S200.

Koliko smisla ima prelazak na Windows 8 ako nemate touchscreen? Usudili bismo se da savetujemo da ne žurite, jer bez ekrana na dodir upravljanje Windows 8 interfejsom može da bude neprijatno. Bez obzira na sve primenjene optimizacije sistema (koje jesu značajne), bez ekrana osetljivog na dodir Windows 8 pruža veoma malo prednosti u odnosu na Windows 7. Ovako, uz touchscreen možete da probate sve Metro aplikacije i osetite kako one zaista treba da se ponašaju. Iako je ovaj interfejs namenjen prvenstveno tabletima, upravljanje prstima na vertikalnom ekranu uopšte nije loše iskustvo. Malo veća masa računara od 1,4 kg čak će sprečiti prevrtanje ako malo žustrije igrate Ninja Fruit.

Kome je namenjen ovakav računar? Sve vreme rada nismo mogli da se otmemo utisku da je reč o netbook računaru sledeće generacije. Asus je zapravo izmislio, pokrenuo, a onda i ugasio netbook koncept, pa ne možemo da zaboravimo lep trogodišnji period proveden u društvu s Asus netbook‑om. Na modernom telefonu ili tabletu možete da vidite mnogo toga, ali kad nešto treba da se uradi, čak i mali netbook postaje neuporedivo korisniji.

Prednosti VivoBook‑a S200 su očigledne jer donosi odgovarajuću rezoluciju od 1366×768, moderan upravljački interfejs i neuporedivo više snage od netbook generacije. Da ne bude sve savršeno, dvoćelijska polimer baterija (od čak 5.136 mAh) jedva prebacuje tri sata intenzivnog rada, ali za preporučenu cenu od 60.000 dinara S200 pruža zaista mnogo.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs