PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #197 : Mart 2013

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Prestigio i GPS

Iz jeftinijih tableta sve češće se izostavlja GPS funkcionalnost. Prestigio je odlučio da popuni prazninu tabletom GeoVision 7777 koji je napravljen baš za navigaciju... i još ponešto.

Prestigio GeoVision 7777. Procesor: Telechips TTC8923, Cortex A5 single-core, 1,2 GHz, Mali-400 GPU • Ekran: 7“, TFT panel, 800×400 • Memorija: 1 GB RAM, 8 GB storage, do 32 GB microSD • Komunikacija: WiFi 802.11b/g/n • Konektori: microUSB, OTG USB, miniHDMI, slušalice • Kamera: 2 Mp, foto 1600×1200, video 480p i 720p @ 30fps • Ekstra: iGO navigacioni softver + mape Evrope. Cena: 19.990 dinara
(kliknite za veću sliku)

To „ponešto“ je zapravo sve što se inače očekuje od modernog tableta. Baziran je na Android‑u 4.0.3, pa možete da koristite sve aplikacije za popularni Ice Cream Sandwich. GeoVision 7777 je gotovo uobičajeni 7“ tablet, tanak i vrlo simpatičnog dizajna, a bonus su prvoklasni ugrađeni GPS i iGO navigacioni softver.

S obzirom na namenu, opremljen je i odgovarajućom količinom memorije. Dobar GPS softver (kao što je iGO) radi malo traljavo kad nema dovoljno memorije, pa je ugrađen gigabajt RAM‑a, a zbog priloženih mapa koje zauzimaju oko 2,5 GB, skladišna memorija je 8 GB, tako da korisnik ipak ima prostora za svoje aplikacije. Tu je i microSD ležište, pa na karticu do 32 GB možete da smestite dosta muzike i videa za put.

Tablet pokreće Telechips TTC8923, jednojezgarni Cortex‑A5 procesor. Cortex‑A5 spada u najmanje ARM procesore nove generacije. Zahvaljujući tome što je najmanji, troši i najmanje struje, a zahvaljujući tome što je nov, koristi ARM v7 arhitekturu uz dodatak NEON proširenja za multimediju. Podrška mu je danas gotovo uobičajeni Mali‑400 GPU koji se sasvim dobro snalazi na rezoluciji 800×400 piksela. U Prestigio duhu, ekran je dobar, mada ne onako dobar kao kod PrestigioMultiPhone smartfona.

Zahvaljujući činjenici da je procesor mali potrošač, a rezolucija nije preterana, baterija kapaciteta samo 2.900 mAh obezbeđuje prilično dobru anatomiju. Prednost je i što se ne radi o standardnoj Li‑Ion, već o izdržljivijoj Li‑Polymer tehnologiji. Istini za volju, ako koristite navigaciju, nikada ne možete preterano računati na bateriju, pa je u pakovanju komplet za napajanje u automobilu i odličan vakuum držač za vetrobransko staklo.

GeoVision 7777 ima samo glavnu kameru koja snima fotografije rezolucije 1600×1200 i video u 480p ili 720p formatima, što je takođe retkost među tabletima ovog cenovnog ranga. Materijal se snima u dosta štedljivom 3gp formatu, pa dok putujete možete i da snimate roadtrip‑video. Da se radi o standardno dobroj multimedijalnoj spravici, svedoči i mini HDMI konektor. HDMI kabl nije standardni deo opreme, ali ostalih dodataka ne nedostaje. Pomenuli smo punjač i držač za auto, a tu su i standardni USB, te OTG USB na koji možete da priključujete sve – do tri uređaja, uključujući USB stick, USB HDD, tastaturu, miša ili čak 3G USB modem, ako vam nije jednostavnije da tablet priključite na WiFi mobilnog tetering telefona.

Svakako treba dodati reč‑dve o priloženoj navigaciji. Iako na sajtu piše da se GeoVision 7777 isporučuje sa Navitel 5.5 programom ruske proizvodnje, na našem modelu bio je instaliran svež iGO softver i vrlo sveže sve mape Evrope. U garantnim uslovima za uređaj piše da u dvogodišnju garanciju spada i besplatan update mapa tokom ovog perioda, pa bismo voleli da to važi i za iGO softver. Srećni kupci ovog uređaja će ipak morati da provere na adresi prestigio.naviextras.com, a nas je obradovalo što smo videli ažurne mape.

Prema statistikama, prosečan korisnik (koji nije špediter po zanimanju) ažurira mape jednom godišnje, obično pred letovanje. Od mog prošlog ažuriranja ulica u kojoj živim promenila je naziv, ulica u kojoj radim promenila je smer, a i Most na Adi funkcioniše već neko vreme iako moje mape u telefonu ne znaju za njega. Naravno, sve možete da sredite ako potrošite neko vreme, ali je mnogo jednostavnije pritisnuti prstom na polje „ažuriraj mape“.

Sve u svemu, pristojan tablet, dobra dodatna oprema i odlična navigacija – Prestigio procenjuje da bi od korisnika mogao da dobije 19.990 dinara, a mi se slažemo da je u pitanju dobra razmena.

Korisne adrese:

Prestigio
http://www.prestigio.rs