PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Pcbiz Pcbiz
PC #197 : Mart 2013

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Jablotron: bezbednost i kontrola

Jablotron 100 je mnogo više od alarmnog sistema - to je skalabilan modularni sistem namenjen domu ili poslovnom okruženju i služi za tehničko obezbeđenje, kontrolu pristupa, video nadzor i pametno upravljanje električnom energijom. Što je najvažnije, njime se lako rukuje.

(kliknite za veću sliku)

Opšta bezbednosna slika društva u kome živimo nije sjajna. Daleko je to, srećom, od vremena koje još pamtimo, ali kriza čini svoje pa je bezbednost, kako pojedinca, tako i privrednih subjekata, često ozbiljno ugrožena. Sa druge strane, informacione tehnologije su učinile da svako može da razmenjuje velike količine podataka i da su ti podaci dostupni na svakom mestu i u svako vreme, što je stvorilo obilje ideja na polju bezbednosti, posebno kada je reč o sistemima tehničkog obezbeđenja.

I dok su velike kompanije oduvek imale načina da se pobrinu za svoju sigurnost, manje firme nisu imale dovoljno resursa za održavanje ozbiljnih bezbednosnih sistema, dok su pojedinci pribegavali primitivnim rešenjima ili, još češće, ostavljali svoj dom potpuno nezaštićen. Kvalitativan skok na polju bezbednosti dogodio se kada su Internet i mreže mobilne telefonije otvorile mogućnost jeftinih i efektnih bezbednosnih sistema koji se lako instaliraju i još lakše održavaju, pa su pristupačni svakome od nas.

Šta može Jablotron

Jablotron 100 je kompletno rešenje za zaštitu objekata kako od provalnika i vandala, tako i od nesreća – požara, poplava, curenja gasa itd. Uređaj integriše i funkcije pametne kuće i video-nadzor unutar jedinstvenog jezgra. Sistem je fleksibilan, prilagodljiv širokom dijapazonu bezbednosnih potreba korisnika, zbog čega je pogodan kako za velike firme, tako i za domaćinstva, a uz to je jednostavan za korišćenje.

Arhitektura je modularna, što znači da se sistem nakon instalacije po potrebi može proširivati, dograđivati, mogu se dodavati nove funkcije ili ukidati stare koje više nisu neophodne ili se promeniti način na koji se određena funkcija realizuje. Sve to se radi jednostavnim dodavanjem, oduzimanjem ili zamenom postojećih modula. Centralni modul je alarmna centrala, u kojoj je „pamet“ sistema i na koju se povezuju ostali moduli koji služe kao ulazi i izlazi. Centrala omogućuje podešavanje i uključivanje alarma, a željena podešavanja i alarmi se programiraju pomoću F‑Link softvera.

Centrala je opremljena komunikatorom koji omogućuje razmenu podataka sa spoljnim svetom i slanje informacija ka udaljenom korisniku ili kontrolno‑operativnom centru (KOC). Na raspolaganju su različiti modeli centrala sa mogućnostima za mobilnu GSM/GPRS komunikaciju, LAN konekcijom za vezu sa Internetom, pa čak i klasičnu fiksnu telefonsku vezu (PSTN).

Alarmni sistem omogućuje povezivanje adresibilnih žičanih i bežičnih sistemskih uređaja: žičani moduli vezu sa centralom ostvaruju posredstvom 4‑žične magistrale, dok bežični komuniciraju po posebnom Jablotron 100 dvosmernom dinamičkom prenosnom protokolu, na frekvenciji 868 MHz, sa višestrukom zaštitom bezbednosti i integriteta podataka. Centrala podržava do 120 bežičnih ili žičanih zona za dodelu raznih detektora, tastatura i kontrola, sirena i drugih uređaja. Sistem je podeljen na 15 celina (particija), a na raspolaganju su 32 programabilna izlaza spremna za upotrebu.

Moduli sistema

Sistem može da koristi širok spektar ulazno/izlaznih modula koji se po potrebi kombinuju u skladu sa zahtevima pojedinačnog korisnika. Na raspolaganju su pasivni infracrveni (PIR) senzori koji detektuju prisustvo osobe u čuvanom prostoru i koji postoje u različitim verzijama: samostalni, kombinovani sa akustičkim detektorima loma stakla ili mikrotalasnim detektorima pokreta, kao i minijaturni plafonski PIR senzori koji su pogodni čak i za obezbeđivanje automobila koji se nalazi u bežičnom dometu Jablotron sistema (na primer automobil parkiran ispred kuće ili u obližnjoj garaži).

Posebno je interesantan senzor sa ugrađenom kamerom, koji dodaje funkciju video-nadzora – kamera se aktivira kada senzor detektuje upad, a snimci se smeštaju na internu memorijsku karticu, ali i šalju ka centrali i dostupni su kroz cloud servise za daljinski nadzor. Zaštita prozora i vrata se obezbeđuje minijaturnim magnetnim detektorima i posebnim nevidljivim magnetom za skrivenu ugradnju u plastične okvire prozora i vrata, dok se zaštita spoljašnjosti zgrade rešava pomoću eksternih detektora pokreta i bežičnih infracrvenih barijera. Za protivpožarnu bezbednost su zaduženi dualni detektori dima i toplote, kao i detektor curenja eksplozivnih gasova, a na raspolaganju su i detektori vode koji, recimo, upozoravaju ako dođe do poplave u kupatilu. Ne treba zaboraviti unutrašnje i spoljne sirene kao i relejne izlaze koji omogućuju daljinsko i programirano upravljanje električnim uređajima – grejanjem, osvetljenjem, klimatizacijom, električnim bravama, kapijama i slično, čime se reguliše kontrola pristupa i racionalno upravlja potrošnjom električne energije, čime Jablotron 100 dobija i epitet home automation sistema.

Pristupni moduli služe za upravljanje sistemom, postoje u nekoliko varijanti i sve ih odlikuje moderan dizajn – to je ipak deo sistema koji je izložen oku posmatrača. Svi pristupni moduli su opremljeni RFID čitačem, neki imaju i tastaturu ili tastaturu i LCD displej, a svi su zasnovani na jednostavnoj „semafor“ logici sa crvenim, žutim i zelenim signalnim lampicama, koja je intuitivno jasna korisnicima. Na raspolaganju je i nekoliko opcija za daljinsko upravljanje sistemom – Web aplikacija MojJablotron, te aplikacije za iPhone i Android koje omogućavaju pravu mobilnu kontrolu.

Domaća kompanija Lunatronik, zastupnik Jablotron‑a, drži i obuke korisnicima, a za ovaj sistem je karakteristično da je povezan sa cloud secure serverima koji su na raspolaganju korisnicima za udaljeni pristup, slanje obaveštenja ili skladištenje snimaka video‑nadzora. Posebno je važno napomenuti da su poruke o radu sistema, koje cloud servisi šalju ka korisnicima u vidu SMS poruka ili e‑mail‑a, gledano sa korisničke strane, potpuno besplatne.

Korisne adrese:

Lunatronik
http://www.klt.rs