PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Prvi pogled Prvi pogled
PC #208 : Mart 2014 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Miloš Stamenković  

Pouzdani saputnik

ASUS Essential PU301 spada u modele namenjene poslovnim ljudima. Zato je akcenat stavljen na male dimenzije, robusnost i snažnu bateriju.

(kliknite za veću sliku)

Svakom poslovnom korisniku bitne su dimenzije, masa i robustnost laptopa. Essential PU301 spada u 13“ kategoriju, što garantuje lako nošenje, uz masu od samo 1,75 kg. ASUS je kod svih PRO modela dodatnu pažnju posvetio kvalitetu izrade, pa tako svi prolaze kroz dodatne stres testove. Kućište notebook-a je izrađeno od specijalne plastike (sa finalnom mat obradom, tako da iz daljine izgleda kao metal) koje je, zahvaljujući metalnim ojačanjima u uglovima, u stanju da izdrži nešto veće udare i padove s nešto većih visina od standardnh kućišta. Izdržljivost kućišta se dodatno testira na pritisak, pa tako Essential PU301 kućište može da izdrži do 20 odsto više od standardnih kućišta. Essential PU301 ima poseban senzor koji može da detektuje kada je notebook „u slobodnom padu“ i da u tom momentu „sklopi“ glave za čitanje i upis podataka u hard-disku i na taj način sačuva podatke. Upravo su fizička oštećenja ploča u hard-disku glavni uzrok gubitka podataka u slučajevima pada, pa je pomenuta bezbednosna funkcija veoma značajna. Ne morate ovo proveravati u praksi, ali kućište modela Essential PU301 stvarno izgleda robusno i kvalitetno, ne krivi se i uliva sigurnost.

Karakteristike
(kliknite za veću sliku)

Detalji koji se mogu lakše proveriti takođe se odnose na kvalitet izrade. Primetno su kvalitetnije šarke za podizanje ekrana – jače su i mogu bez problema da drže ekran u svim položajima koji će korisniku zatrebati. Tu je i solidna tastatura, koja je prijatna za kucanje. Ona je otpornija na incidente „prosipanja“ od standardnih, što znači da tečnost ne može da prođe kroz tastaturu u kućište i da ne može blokirati rad tastera. Potrebno je samo sve lepo obrisati i nema problema.

Ispod tastature i jakog kućišta nalazi se snažan hardver. Na testu smo imali uzorak sa „samo“ 2 GB memorije, ali smo bili zadovoljni brzinom rada koju nudi Core i5 4200U procesor. Naravno, ovde podrazumevamo poslovne primene, dakle baratanje Excel tabelama, kucanje teksta, pregled više PDF fajlova, otvoreno više stranica Web browser-a itd. Pri obradi fotografija se osetio nedostatak memorije, ali pošto se Essential PU301 u regularnoj prodaji nalazi u verziji sa 4 GB memorije, ni ovde neće biti problema.

(kliknite za veću sliku)

Pri radu, veoma su korisne dodatne touchpad mogućnosti (zumiranje, skrolovanje ekrana itd.) koje direktno kopiraju način upotrebe s mobilnih telefona, pa je period navikavanja na ove dodatne mogućnosti minimalan. Intel WiDi podrška koju ima Essential PU301 je korisna, jer bez kabla se može prikazati slika preko integrisanog HD4400 GPU-a na televizor (podrazumeva se da on ima WiFi opciju), pa je držanje eventualnih prezentacija dodatno olakšano.

Finalni adut svakog notebook računara je autonomija, odnosno trajanje baterije. Essential PU301 se tu izuzetno dobro pokazao, jer njegova troćelijska baterija od 4.000 mAh omogućava preko pet sati rada. Na raspolaganju su standardni ASUS režimi za štednju energije koji pomažu, ali je sam Essential PU301 notebook tako hardverski konfigurisan da ne troši mnogo struje. Na primer, kada se notebook koristi za gledanje video-materijala, za dva sata je nivo baterije od 100 pao na samo 75 odsto. S veoma solidnim performansama koje ima (bez 3D domena), uz sve ostale pomenute kvalitete, Essential PU301 zaslužuje preporuku kao odlično rešenje svima koji trže pravi poslovni notebook.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs