PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Prvi pogled Prvi pogled
PC #208 : Mart 2014

 Naslovna  Sadržaj 
Bojan Milosavljević  

NEC projektori za škole

Iz NEC-a nam stiže nova serija short-throw projektora M2 namenjenih pre svega školama. Uz nisku cenu upotrebe i poboljšane performanse kod sva tri modela, na raspolaganju je i posebno elektronsko pero koje će predavanje učiniti interaktivnim.

(kliknite za veću sliku)

Vreme table i krede je odavno iza nas, savremene učionice se oslanjaju na moderna tehnička pomagala kako bi predavanja bila zanimljivija, a proces prenošenja znanja efikasniji. Jedno od osnovnih tehničkih sredstava za takvu nastavu svakako je projektor koji bi trebalo da ima svoje mesto u svakoj učionici. Velika je razlika između obične pravolinijske prezentacije u kojoj komunikacija teče samo u jednom smeru – od predavača ka učenicima – i aktivnog učešća svih koji sede u učionici, a za ovo drugo je poželjno da „običnom“ projektoru bude pridodata određena interaktivnost. Renomirani NEC je svoju široku ponudu nedavno dopunio novim projektorima iz serije M2 namenjene pre svega edukaciji i školskom okruženju.

M2 seriju čine tri modela, koji se međusobno razlikuju po rezoluciji, formatu slike i osvetljaju, dok im je većina ostalih relevantnih osobina ista. Spoljašnjim izgledom sva tri modela dominira karakteristična velika prozirna kupola koja pokriva short throw sočivo. Zahvaljujući ovakvoj konstrukciji, rastojanje između projektora i površine na kojoj se slika prikazuje je vrlo malo, pa se projektori postavljaju ili na sto ispod ili na nosač iznad projekcione površine. Druga varijanta je bolja, jer u tom slučaju predavač može slobodno da se kreće ispred slike, ne zaklanjajući zrak projektora.

Karakteristike
(kliknite za veću sliku)

Pored minimizacije senke i odsjaja, ove projektore odlikuju izuzetno niski troškovi korišćenja, što je posebno interesantno školama koje često nemaju budžet za potrošni materijal, kao i gotovo potpuno odsustvo potrebe za održavanjem. Za to je zaslužan poseban dizajn u kome su pokretni delovi zapečaćeni (tzv. Sealed Light Engine) unutar kućišta koje ih u potpunosti štiti od prašine, kao i inovativne eko‑funkcionalnosti koje štede električnu energiju i produžavaju radni vek lampe. Pored već poznatih „zelenih“ odlika karakterističnih za NEC projektore, modeli iz serije M2 opremljeni su i senzorom svetla koji omogućava automatsko usklađivanje osvetljaja sa ambijentom i vrstom sadržaja koji se prikazuje. Budući da je slabljenje osvetljaja prirodan proces koji se javlja tokom normalnog radnog veka lampe, snaga se tokom perioda eksploatacije postepeno povećava, čime se kompenzuje starenje lampe i čuva ujednačen kvalitet slike.

Za razliku od starijih modela, M2 projektori daju svetliju sliku, bolji kontrast, veću efikasnost i rezoluciju, kao i stabilnu reprodukciju boja, a krasi ih i zvučnik snage 20 W. Zanimljivo je i da su sva tri modela 3D-ready uz podršku za sve bitnije formate ulaznog 3D signala uključujući i Blu-ray 3D format, a na raspolaganju su i odgovarajuće 3D naočari koje se kupuju zasebno.

(kliknite za veću sliku)

Za primenu u školskom okruženju posebno je važna činjenica da se ovi projektori mogu učiniti interaktivnim uz dodatak opcionog elektronskog pera. NEC Multi-Pen N503Wi je komplet koji se sastoji od modula kamere, adaptera za montažu ovog modula na projektore (pored M2 projektora, modul je kompatibilan i s projektorima UM serije) i dva elektronska pera. Pero NP02Pi je dimenzija običnog markera za bele table, ima samo 30 grama, a za punjenje integrisane baterije potrebno je svega tri minuta nakon čega radi četiri sata neprekidno, tako da je izuzetno praktično za upotrebu. Pokrete pera po projekcionoj površini prati kamera, pa sve to zajedno s projektorom funkcioniše kao interaktivna tabla ili veliki touchscreen, a postoji i mogućnost integrisanja slike s više projektora u zajednički, ogroman ekran.

Prednosti ovakvog sistema su veoma niska cena, jednostavnost instalacije i mogućnost za nadogradnju postojećih instalacija, što je od velikog značaja za obrazovne ustanove.

Korisne adrese:

DEKADAS
http://www.dekadas.rs