PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #22 : Mart 1997 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Za ostatak sveta

Kao komercijalni sistem, SezamPro je najveći deo ponude usmerio prema svojim pretplatnicima. Dejan Ristanović primećuje da se pojavljuje sve više sadržaja dostupnih i onima koji samo lutaju Mrežom.

Osnovni medij za promociju SezamaPro pred Internet publikom je Web strana, www.sezampro.yu. Uz informacije o samom sistemu, njegovim mogućnostima i cenama, Web strana pruža i brojne informativne sadržaje koji su dostupni svim zainteresovanim posetiocima. Verovatno je baš zbog tih informativnih sadržaja Sezamov Web do sredine februara posetilo preko 100,000 ljudi!

Sa Web strane

Klik na link Vesti vodi vas do strane na koju svakodnevno stiže FoNet-ov specijalni servis, prilika da na jednom mestu pročitate šta se danas desilo u zemlji i svetu. Tu je, naravno, i izveštaj o vremenu, kao i vremenska prognoza. Posebna draž Web-a je što čuva čitavu "istoriju": klikom na ikonu Arhiva imate priliku da pregledate vesti koje su stizale tokom prethodnih dana, nedelja i meseci. U razvoju je sistem koji će omogućiti jednostavno pretraživanje ove baze podataka.

Sezamov Web nudi i rekreativne sadržaje: svakoga dana se na glavnoj strani pojavljuje link na neku zanimljivu prezentaciju iz sveta, a klikom na ikonu Surfujte danas dobijate spisak "linkova dana" za prethodne mesece; linkovi su grupisani po oblastima. Ako u nekom trenutku ne znate kuda biste pošli na Mreži i gde ima šta zanimljivo, počnite od Sezama - provešćete prijatne sate "lutajući" probranim Internet prezentacijama.

Ovaj deo komunikacije je dvosmeran, pošto Sezam bazu linkova formira pre svega prema predlozima svojih korisnika i drugih posetilaca. Ukoliko naiđete na neko zanimljivo mesto na Internetu i poželite da prijatan utisak podelite sa drugima, popunite formular na Sezamovoj Surfujte danas strani. Aleksandar Vacić (alecksezampro.yu), Sezamov Web administrator, će pregledati link, napisati kratku priču o njemu i sve to publikovati na osnovnoj strani... naravno, uz pominjanje vašeg imena.

TV program

Od 1. novembra prošle godine radi Sezamov TV servis, za sada potpuno besplatna lista koja omogućava da se informišete o TV programu. Ovu listu, u saradnji sa "Politikom Ekspres", održava Srđan Simić (.simasezampro.yu), a SezamPro se pojavljuje kao komunikacioni medij. Za sada su "pokrivene" sve TV stanice koje se vide u Beogradu, Novom Sadu i Prištini, a vremenom će u program biti uključene i lokalne stanice u drugim gradovima.

TV program se šalje svakog dana (za sledeći dan), elektronskom poštom, i to u dve verzije: pun spisak svih programa, sa opisima filmova, i kratak spisak, u kome su samo filmovi, serije, sport i neke (po Srđanovoj oceni) zanimljive emisije. Pretplatnik liste bira da li će primati obe varijante, samo dugu ili samo kratku: pun spisak zauzima 12 KB, a kratki oko 4. Može da se izabere i verzija sa, odnosno bez YU slova.

Da biste primali informacije o TV programu, pošaljite poruku na adresu tvinfosezampro.yu. Istu adresu možete da koristite i da biste se odjavili, ili najavili da želite da primate samo neku od lista.

Besplatno na Mrežu

Sve je veće interesovanje firmi za prisustvo na World Wide Web-u, odnosno registraciju domena i postavljanje prezentacije na virtuelni Web server. O ponudi SezamaPro firmama detaljno smo pisali u januarskom broju našeg časopisa, a u međuvremenu je ponuda postala još povoljnija.

Čim se odlučite da "izađete na Mrežu", Sezam će vam besplatno registrovati domen (u obliku domen.co.yu ili domen.org.yu) i postaviti vašu prezentaciju. Troškovi postavljanja prezentacije iznose svega 200 dinara, a njen hosting na sistemu je u toku prva tri meseca potpuno besplatan! To vreme će svakako biti dovoljno da uočite koliko prisustvo na Internetu pomaže u poslovanju i da eventualno odlučite da svoj nastup na Mreži dalje usavršite.

Za mnoge firme najveći problem je izrada prezentacije, pošto ona zahteva angažovanje stručnjaka za Web dizajn i pripremu opsežnih materijala. SezamPro može da vam pomogne i u ovom domenu: ako u startu ne želite da ulažete u složenu prezentaciju, za vas ćemo, potpuno besplatno, pripremiti jednostavnu tipsku Web prezentaciju, koja će svakako biti dobar početak. Vremenom ćete je dalje razvijati.

Da biste videli kako sve to funkcioniše, posetite neke od prezentacija koje se već nalaze na Sezamovom Web serveru, recimo www.auto.co.yu, www.intersoft.co.yu, www.spanija.org.yu, www.tmcomp.co.yu, www.yu.co.yu... Naravno, i elektronsko izdanje časopisa "PC", www.pcpress.co.yu, je na Sezamovom Web serveru.

Za kraj, mali trik za sve Web surfere: ako ste radoznali i želite da znate na čijem se Web serveru nalazi neka konkretna prezentacija, otvorite DOS prozor i otkucajte tracert ime, gde je ime puna adresa Web strane (npr. tracert www.pcpress.co.yu). Moraćete malo da sačekate, ali ćete videti tačan put kojim TCP/IP paketi stižu do imenovanog servera; na osnovu par poslednjih redova, lako ćete zaključiti o kom se sistemu radi.

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3222-592, otkucajte new i prepustite se Sezamovom korisničkom interfejsu. Možete se i glasom obratiti na telefon 011/3227-231 ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i u prijatnom ambijentu SezamCafe-a započeti druženje sa sistemom.