PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #22 : Mart 1997 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Compaq-ova Armada

Pentium procesor i multimedijalna oprema sada su već standard za prenosive računare, a kako je sve to uklopljeno u Compaq-ovom notebook računaru Armada 4120, piše Aleksandar Veljković.

Armada predstavlja srednju klasu Compaq-ovih notebook-a. Osnovna karakteristika čitave serije je izuzetna fleksibilnost u hardverskom konfigurisanju, maksimalna prilagodljivost trenutnim potrebama korisnika, uz eliminisanje elemenata koji bi nepotrebno povećavali masu konfiguracije. Uz nekoliko originalnih tehnoloških rešenja, Armada je prvi nama poznati notebook koji se direktno priključuje i na kompozitni ulaz TV-a, što povećava njegovu upotrebnu vrednost za prikazivanje prezentacija, a može dobro doći i u nekoj hotelskoj sobi.

Modifikovani Windows

Sledeća specifičnost Armade je posebno prilagođen softver: Compaq je naručio modifikovani Windows 95, koji uključuje razna podešavanja, opcije testiranja i sigurnosti specijalno prilagođene ovom modelu. Uz to stiže i najobilatija štampana podrška koju smo do sada dobili uz notebook: pored neizbežnih reklama za pomoćnu opremu (od kojih neka može biti izuzetno korisna, recimo sigurnosna brava protiv onih kojima se vaš Compaq "dopadne" koliko i vama), stiže nekoliko knjižica sa uputstvima za upotrebu, kao i sertifikat o autentičnosti vaše Windows-a 95, sa serijskim brojem i hologramom.

U osnovnoj varijanti, Armada je veoma lak, tanak i elegantan računar, čija je upotrebljiva površina nešto povećana kako bi se dobilo na komforu pri upotrebi tastature. Nema karakteristične suženosti ivičnih tastera (koja na nekim drugim modelima zahteva tanane prste), kursori su diskretno izdvojeni, kao i šest tastera za navigaciju, koji se na klasičnim tastaturama nalaze neposredno iznad njih. Ispred tastature je desetak centimetara slobodnog prostora, u koji su ugrađeni zvučnici nevelike snage sa lepo dizajniranom metalnom maskom, a u sredini je glide point kontroler, koji se po želji može zameniti trackball-om, ako vam ta vrsta "inverznog miša" više odgovara.

Ekran i oko njega

U poklopcu se nalazi TFT ekran standardnih dimenzija, nešto lošijeg kvaliteta slike od ekrana ugrađenih u Compaq-ovu LTE seriju, ali sve ima svoju cenu. U tankom telu Armade bilo je mesta i za standardne priključke, PC card slot (tip III, koji se može koristiti za 2 PC kartice tipa I), IR senzor za infra-crvenu kontrolu spoljnih uređaja (sa uspehom proban na redakcijskom štampaču), ulaze za slušalice, mikrofon i spoljni izvor zvuka, kao i jedna banka za dodatne uređaje, recimo flopi drajv ili drugu bateriju.

CD-ROM se priključuje kroz docking station, montiran na dno Armade. To će vam dodati nekih 2.5 cm debljine i manje od kilograma težine, a nimalo neće narušiti kompaktnost računara - čak i sa montiranim docking station-om, još uvek ga možete spakovati u kožnu torbicu specijalno dizajniranu za ovaj model. Osim CD-ROM-a, ovaj dodatak donosi i zvučnike većih dimenzija (mada snagom nismo bili impresionirani), game port za priključenje džojstika i još jedno ležište za bateriju. Možete priključiti i spoljni CD-ROM, za koji je predviđen konektor.

Lako ga je poneti

Dizajnerima Compaq-a odajemo priznanje za inventivnost: na Armadi su primenili jedno originalno i (multi) funkcionalno rešenje. Reč je o ručici, koja se montira sa zadnje strane i ima barem tri funkcije. Pošto je šuplja, dužine jednake širini računara, u nju može da se montira glavna baterija (specifičnog, šipkastog oblika), oslobađajući time ležište u samom računaru za flopi disk. Naravno, ručica služi i da ponesete računar, a može se i saviti na drugu stranu i podmetnuti, omogućujući time promenu ugla pod kojim vaša Armada stoji. Ovo poslednje, doduše, funkcioniše samo ako nije priključen docking station.

Možda ste iz dosadašnjeg teksta naslutili da je Armada jedan od najkonfigurabilnijih notebook računara, barem što se napajanje tiče. Postoje čak tri ležišta za baterije: u samom računaru, u docking station-u i u ručici. Znači da ovaj portabl može zadovoljiti čak i one kojima je put do drugog utikača izrazito dug. Po proizvođačkoj specifikaciji, tri baterije su dovoljne da pokriju desetak sati rada bez dodatnog napajanja, što znači da bi bilo koja od njih bila dovoljna za nešto preko 3 sata. Iz našeg iskustva, reklo bi se da je ovo maksimalna cifra, a da se u realnom radu izdržljivost baterija pokazuje ipak nešto manjom. U obilju dodataka koje Compaq nudi za Armadu, možete dobiti i eksterni punjač, koji odjednom može da primi dve baterije i po obliku je prilagođen bilo kom od dva raspoloživa tipa.

Na 120 MHz

Kada zavirimo u unutrašnjost, naći ćemo Intel Pentium na 120 MHz, 16 MB memorije i disk od 1 GB. Za grafiku je zadužen poznati notebook adapter Cirrus Logic 7548, a za zvuk nezaobilazni ESS Audiodrive 1788. Memorija se dalje može širiti sa dva modula maksimalne veličine od 16 MB, što ukupan RAM podiže na 48 MB. Ekran, maksimalne rezolucije 800*600 sa do 256 boja, kao što rekosmo, baš i nije na nivou notebook-a koje smo u poslednje vreme viđali: osvetljenje je dovoljno, ali je kontrast nešto slabiji, tako da se tamne površine nikako ne bi mogle okarakterisati takvim imenom. Po ivicama ekrana ima isijavanja, a svaka svetlija površina ostavlja "duh" ili ivične štrafte na okolnim tamnijim oblastima. Mala je tolerancija na promenu perspektive, tako da morate nagib ekrana namestiti pod uglom od 90 stepeni kako biste videli realne boje. Ipak, daleko od toga da je ekran nepodnošljiv, samo nije na nivou najnovijih dostignuća u LCD tehnologiji kakve smo već videli.

Ugrađeni hard disk je spor za naše pojmove, otprilike duplo sporiji u odnosu na ono što smo navikli da viđamo na desktop konfiguracijama. Da nismo imali prilike da vidimo da su vrhunske performanse diska moguće i na notebook računarima, verovatno bismo bili zadovoljni. Doduše, Compaq nudi nadogradnju diskovima kapaciteta do 1.44 GB, tako da još uvek postoje izgledi da su u ponudi i nešto brži modeli.

Kao što je to već postalo pravilo kada su velika imena u industriji hardvera u pitanju, ukupni utisak koji smo stekli u radu popravlja mišljenje dobijeno parcijalnim "seciranjem" hardvera: ovaj komplet može kvalitetno odgovoriti svim zahtevima koji se postavljaju pred jedan prenosivi računar. Softverska oprema, način na koji je "Compaq-ov Windows" podešen, pokazuje izuzetnu brigu o krajnjem korisniku i želju da mu se, naročito ako je u pitanju laik, stvari maksimalno olakšaju. U takve mere spadaju, naprimer, REM-ovane linije u Config.sys-u koje detaljno objašnjavaju postupak instalacije DOS drajvera za CD-ROM, zatim automatsko pravljenje sigurnosnih disketa pri svakom petom butovanju sistema itd.

Compaq-ov BIOS je pun dijagnostičkih opcija, koncipiran tako da i krajnje tehnički needukovan korisnik može brzo da reši eventualni problem. Izuzetna tehnička podrška koju Compaq nudi kupcima vidljiva je na svakom koraku, uvek vam se stavlja do znanja da posle kupovine njihovog računara niste prepušteni sopstvenom neiskustvu. Katalog proizvoda koji vam se nudi za nadogradnju takođe postoji u softverskom obliku, kao i dodatna uputstva vezana za specifičnosti vaše konfiguracije, koja ne postoje u osnovnom help-u Windows-a. Sve to ipak čini Armadu dobrom kupovinom.

Korisna adresa

MICROSYS, Bulevar crvene armije 40, Beograd, tel: 444 97 30, 444 90 99