PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #56 : Maj 2000 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Uvodnik


Poučeni iskustvima iz prošlosti, mnogi korisnici kažu da ne treba prelaziti na novu verziju Microsoft-ovog softvera dok ne izađe prvi Service Pack za nju, ali i da posle izlaska tog Service Pack-a treba sačekati nedelju-dve, dok ne izađu sve potrebne „zakrpe za zakrpu“. Čak i po tim strogim kriterijumima, Microsoft Office 2000 je ovih dana dostigao punoletstvo – videćete da je Service Pack 1 pripremljen sasvim u skladu sa „dobrim“ običajima (sedam dana posle njega izašao je dodatak od vitalnog značaja za korisnike Windows-a 2000), ali i da je potvrdio kvalitete već godinu dana starog Office-a. Dobro je instalirati ga i tako ispraviti nekih 600 problema, ali verujem da će SR1 primeniti pre svega oni koji ga dobiju na CD-ROM-u, recimo u okviru naše 3CD4PC kolekcije koja upravo ovih dana kreće u prodaju. Korisnici „osuđeni“ na download verovatno će tri puta razmisliti pre no što počnu da prenose 50 megabajta sa officeupdate.microsoft.com ili sa SezamaPro: ispravljene greške odnose se na situacije u kojima se nećete naći. Nema više fatalnih aritmetičkih bagova u Excel-u ili tajanstvenih padova Word-a – Office 2000 je veoma stabilan proizvod, čije je obimno testiranje pravovremeno otklonilo sve bitnije probleme. Dugotrajna „beta faza“ nekog operativnog sistema ili važnog programa često ljuti korisnike, jer se rokovi publikovanja finalne verzije više puta pomeraju, ali je to očito jedini način da se dobije upotrebljiv softver.

Office 2000 je samo jedna od komponenti savremenog poslovnog okruženja. Osnova tog okruženja je Windows 2000, koji je na tržištu svega dva meseca (još nije izašao prvi Service Pack), ali se već pokazao veoma stabilnim – ako prebrodite njegovu instalaciju, odnosno nabavite drajvere za sve nestandardne uređaje, pred vama su potencijali koje ćete dugo otkrivati. Verujem da će tekstovi koje objavljujemo ovog meseca biti od pomoći svima koji planiraju hardversku ili softversku ekspanziju mreže, gde je Windows 2000 nezamenljiv.

Tako je generacija softvera sa sufiksom 2000 zaokružena, pa se postavlja uobičajeno pitanje: šta dalje? Verzije 2002 Windows-a i Office-a su duboko u Microsoft-ovim laboratorijama. Još nema zvaničnih naznaka puta kojim će se ići sledećih godina, ali neke beta verzije, kao što je Netscape 6 ili Internet Explorer 5.5, omogućavaju da „zavirimo iza zavese“ i naslutimo kakav će se softver vrteti na gigahercnim procesorima bliske budućnosti. Više o svemu tome u narednim brojevima „PC“-ja – vidimo se 5. juna!