PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #64 : Februar 2001 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Četić  

HP OfficeJet G85

OfficeJet G85 je beskompromisna Hewlett-Packard-ova multifunkcionalna mašina: objedinjuje faks, ink-jet štampač u boji, kolor fletbed skener sa ADF-om i kolor kopir mašinu. Kako sve to funkcioniše?

Kada se radi o multifunkcionalnim mašinama, proizvođači su još uvek u fazi traženja koncepcije koju bi kupci najbolje prihvatili: MF mašine se bitno razlikuju i po mogućnostima i po ugrađenim funkcijama. Najnoviji HP-ov OfficeJet G85 predstavlja beskompromisno rešenje – objedinjuje faks-mašinu (koja radi i kao PC faks), ink-jet štampač u boji, kolor fletbed skener sa ADF-om i kolor kopir mašinu.

Osnovu čini štampač koji je preuzeo mehaniku od HP DeskJet-a 970C, što obezbeđuje maksimalnu brzinu štampe od 12 strana u minuti za crno-belu i 10 s/m za kolor štampu. Uz Photo Ret III tehnologiju dobija se vrlo visok kvalitet fotorealističnosti i odlična kolor štampa na standardnom papiru, uz maksimalnu rezoluciju od 2400×1200 dpi (na foto-papiru). Iznad štampača postavljen je A4 fletbed skener, u čijem se poklopcu nalazi ADF u koji staje do 30 listova papira. Tako se G85 može koristiti i kao klasična faks mašina i kao pravi fletbed skener, a moguće je korišćenje ADF-a i prilikom skeniranja. Optička rezolucija skenera je 600 dpi, što se interpolacijom podiže do 9600 tačaka po inču. „Dubina“ skeniranja je 36 bita (12 po boji) pa je slika odličnog kvaliteta, mada ne prevazilazi potrebe poslovnih primena. Ovo se posebno uočava kod kopiranja, kada se dobija visok kvalitet na običnom papiru, dok se na bilo kom ink-jet papiru postižu fantastični rezultati.

Brzina kopiranja je 12 strana u minuti za crno-belo i devet za kolor. Ovo važi za rad sa običnim papirom u Econo modu. Kada se radi u Normal kvalitetu, realno je očekivati da se postigne 5-6 s/m, uz obaveznu zadršku kod prve kopije. Papir se u ADF stavlja u Landscape formatu, pa on mora da skenira čitav list kako bi štampa počela. Kada krene skeniranje, ono se za sve ostale listove u ADF-u vrši paralelno sa štampom, pa zadrška nestaje.

OfficeJet G85 je opravdao HP-ovu nameru da napravi beskompromisnu MF mašinu. Sve radi glatko i kvalitetno, a jedini problemi su neprijatno visoka cena i impozantni gabariti. Kako G85 može da zadovolji potrebe manje kancelarije, ima smisla odvojiti za njega posebno mesto, van nečijeg radnog stola.

Cena: 1300 DEM

Za: odličan kvalitet štampe, velika brzina, robusna konstrukcija

Protiv: velike dimenzije, malo bučniji u radu

Korisne adrese:

Elektrodata
tel: 011/3472-197