PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 64 :

Februar 2001

TehnoGuru

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Januarske dane nisu obeležili samo praznici i jak vetar koji je zamenio sneg - u Beograd su stigli Pentium 4 i Whistler, dva proizvoda koja će odrediti sledeći period razvoja IT industrije. Videćete da su utisci o novom procesoru podeljeni i da je on u nekim domenima veoma jak, a u drugim inferioran u odnosu na AMD Athlon. Naročito je zanimljiv aritmetički podsistem: u 3D Studio Max-u, gde se mnogo računa (ali bez SSE 2 instrukcija), Pentium 4 je katastrofalno spor, ali kada smo rešavali ogromne sisteme linearnih jednačina, rezultati su bili spektakularni. U toj oblasti dominira velika brzina komunikacije sa memorijom, a Rambus očito nije bio samo marketinška priča. Veliki problem Rambus-a i samog Pentium-a 4 ostaje cena, koja bi tokom godine morala pasti, ali za koliko? Intel je sredinom januara objavio (ne baš ohrabrujuće) rezultate poslovanja u prethodnom kvartalu i finansijske planove u kojima se javlja ogromna stavka "capital spending". Neki analitičari smatraju da će tokom 2001. Intel žestoko oboriti cene Pentium-a 4, napraviti više milijardi dolara gubitka ali i "oduvati" AMD (koji nema dovoljno kapitala) sa tržišta. Videćemo...

Sa softverske strane, uvek je zanimljivo pogledati prvu beta verziju sledećeg Windows-a. Whistler donosi redizajnirani radni ekran, inteligentni Start meni, lakše upravljanje sistemom kroz "dvospratni" Control Panel, čitav niz novih mrežnih funkcija i sitnice poput vinjeta ili fotografija korisnika na uvodnom ekranu. Najvažnije je što će on objediniti Windows 9x i Windows NT - neće više biti "paralelnog" 16-bitnog i 32-bitnog Windows-a, nećete razmišljati o različitim programima i drajverima, ali ćete ipak morati da se odreknete dela starog softvera. Hoće li DOS otići u istoriju pre nego što, 12. avgusta ove godine, proslavi 20. rođendan? Microsoft-ovo (ne)poštovanje rokova je uvek teško prognozirati, ali sudeći po beta verziji koju smo ovog meseca isprobali, Whistler bi, kažu pod imenom Microsoft XP (šta god to značilo), mogao biti u prodaji sredinom godine. Beta verzija je stabilna, dobro se "snalazi" sa hardverom, a značajnije bagove nismo primetili, ako se izuzme logotip na samom naslovnom ekranu gde piše Whitler umesto Whistler - nije lako izboriti se sa "štamparskim" greškama.

Uz novi procesor i novi operativni sistem, nedostaje nam samo novi Office pa da na kraju 2001. godine računari izgledaju sasvim drugačije. I na tom planu ima noviteta, o kojima ćemo govoriti u sledećim brojevima "PC"-ja.

Vidimo se 5. marta!

 • Pentium 4 u Beogradu
 • Aritmetički testovi novog procesora
 • CD i DVD uređaji uporedno
 • Notebook računari
 • Ravni monitori
 • HP Color LaserJet 4550
 • Agfa i Plustek skeneri
 • Overklokovani GeForce
 • Whistler - beta verzija novog Windows-a
 • Adobe baterija DTP alata, konačno sa YU slovima
 • Komercijalni YU fontovi
 • Microsoft digital dashboard
 • Windows 2000 i Windows NT u istoj mreži
 • MPEG-4 i DivX: čitav film na jednom CD-ROM-u
 • YU search sajtovi
 • Iskustva satelitskog Interneta
 • DCOM i .NET tehnologija
 • Specijalni dodatak: "Matlab 6 - uputstvo za upotrebu"

U centru pažnje hardverskog bloka i dalje je Pentium 4 procesor, koji je ekspresno stigao u Beograd - detaljno smo ga testirali i uporedili sa najbržim AMD Athlon-om. Posebno su zanimljivi rezultati aritmetičkih testova (rešavanje ogromnih sistema jednačina) gde su Pentium 4 i Rambus memorija zablistali. Čitaćete i testove tri nova notebook računara, ravnih monitora, FIC ploča, CD i DVD uređaja, CD pisača, USB modema... Opširan blok koji se bavi periferijskom opremom donosi prikaze novog Hewlett-Packard-ovog kolor laserskog štampača LaserJet 4550, nove generacije Epson Stylus-a, Agfa i Plustek skenera, digitalnih foto-aparata i mnogih drugih uređaja.

Softverski blok počinje prikazom prve beta verzije sledećeg Windows-a koja je, pod imenom Whistler, uzburkala računarski svet - pokazalo se da Whistler donosi značajne novosti u odnosu na Windows 2000, ali da će pravi kvantni skok sačekati .NET tehnologiju. Detaljno prikazujemo Adobe-ovu familiju DTP programa koja je konačno stigla i u CE verziji, prilagođena našim pismima. Tu su i prikazi nove verzije browser-a Opera, Digital Dashboard-a i komercijalno raspoloživih fontova sa YU slovima. Korisnici Windows-a NT i Windows-a 2000 čitaće o saradnji ta dva operativna sistema u istoj mreži kao i o kopiranju podataka sa starog sistemskog diska na novi. Zainteresovaće vas i analiza šifrovanog file sistema Windows-a 2000 kao i MPEG4 algoritma koji omogućava smeštanje čitavog filma na jedan CD-ROM, uz veoma visok (mada ne DVD) kvalitet snimka.

U bloku posvećenom komunikacijama uporedili smo YU pretraživače odnosno sajtove koji se bave pretraživanjem domaćeg segmenta Internet mreže - koji od njih omogućava najlakše pronalaženje željene informacije? Objavljujemo i opširan prilog o iskustvima korišćenja jednosmerne satelitske antene (Astralink) za brz pristup Internetu, kao i uobičajeni Internet blok u kome se bavimo zimskim sportovima i sajtovima koji opisuju (male i velike) pronalaske. Programeri će čitati o DCOM modelu, ovoga puta iz vizure buduće .NET tehnologije.

Specijalni dodatak je uputstvo za upotrebu paketa Matlab 6 - upoznajte i primenite njegove izuzetne potencijale za rešavanje jednačina i rad sa matricama.

"PC #64" se od ponedeljka, 5. februara prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 130 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 150 dinara.