PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #64 : Februar 2001

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Četić  

Kuda sa digitalnim slikama?

Pre nekoliko meseci pisali smo o beogradskoj foto-radnji koja pretvara digitalne fotografije u papirne. Interesovanje je sve veće, pa je i "Foto Demi" ponudio sličnu uslugu.

Original

Kupili ste kvalitetan digitalni aparat i sada se pitate šta dalje. Gledanje snimljenih fotografija na monitoru vašeg kompjutera je zabavno, ali vremenom dosadi – navikli smo na papirne fotografije. Ink-jet štampač nije prevelika investicija, ali u tako dobijene fotografije moraju dodatno da se zaštite (lakiranjem ili plastifikacijom) da bi odolele pogubnom uticaju UV zraka. Zato vredi pokušati za klasičnim fotografskim procesorima, nalik na one kojima nastaju klasične fotografije. Da bi ovo bilo moguće, mašini u foto-radnji treba dodati uređaj za izradu digitalnih fotografija. Jedno od rešenja nudi japanska firma Noritsu, poznata po fotografskim procesorima vrhunskog kvaliteta.

Od ekrana do papira

Noritsu HRCRT

Sistem se bazira na mašinama (procesorima) sa oznakama 2301 ili QSS V50 (mada mogu da se koriste i neki raniji Noritsu procesori), na koju je stavljen HRCRT dodatak, koji obezbeđuje da se digitalne fotografije projektuju na foto papir. Kao što se iz naziva može zaključiti, radi se o CRT ekranu visoke rezolucije, sa kog se slika direktno projektuje na papir. Sam CRT (laički rečeno, monitor) ima izuzetno visoku rezoluciju koja se kreće od 300 do 500 tačaka po inču, što omogućava izuzetno visok kvalitet fotografija. Potrebno je samo da pripremite fajl zadovoljavajuće veličine.

Pomenuti CRT je čudo tehnike, s obzirom na izuzetno visoku rezoluciju koju poseduje. Naravno, radi se o monohromatskom ekranu, pa se slika osvetljuje iz tri puta, tako što se između CRT-a i foto papira nalazi segmentni rotirajući filter. Na ovaj način mogu da se izrađuju fotografije od 82.5×89 pa sve do 305×457 milimetara.

EPSON Stylus Color 980

U okviru sistema se nalazi i Linotype-Hell Saphir Ultra II skener, te personalni kompjuter, pa on može da skenira i reprodukuje praktično bilo koju vrstu materijala. A sa priloženim softverom pod nazivom Ezmall digitalno pripremljene fotografije mogu se dodatno „konfekcionirati“ – prave se vizit-karte, kalendari, pozivnice i sličan marketinško-propagandni materijal.

Što se kvaliteta ovako dobijenih fotografija tiče, one su u rangu najkvalitetnijih foto ink-jet štampa, mada ipak postoji razlika. Ink-jet je u prednosti po pitanju oštrine slike, a kada su u pitanju neki drugi parametri kao što je gamut (kolorni prostor ili broj boja koje mogu da se prikažu), rezultati su primetno bolji, što je logična posledica korišćenja fotografskog papira koji ima bolje reproduktivne sposobnosti od ink-jet tehnologije. Detalji u senkama se mnogo bolje reprodukuju, a kontrast je generalno uzevši niži nego kod ink-jet otisaka, što govori o većem broju boja koje mogu da se prikažu. Naravno, ostavljena je kompletna mogućnost kontrole svih parametara slike iz Photoshop-a, koji je sastavni deo softvera na personalnom kompjuteru koji je prateći deo Noritsu HRCRT sistema.

Polje primene

Za prosečnog korisnika izrada digitalnih fotografija klasičnim fotografskim postupkom predstavlja dobro rešenje. U radnji „Foto Demi“, koja poseduje Noritsu procesor i HRCRT dodatak, cena izrade fotografije formata 10×15 cm iz fajla (možete ga doneti na CD-ROM-u, ZIP drajvu ili disketi, ali i na CompactFlash ili Smart memorijskim karticama koje se koriste u digitalnim foto-aparatima) iznosi 26 dinara.

HP DeskJet 990

Za ovako dobijenu fotografiju važi isto što i za bilo koju drugu fotografiju dobijenu klasičnim postupkom. Boje su otporne na delovanje UV zračenja, pa slike ne blede lako, čak i kada su izložene direktnom sunčevom svetlu, a ako ih držite u foto-albumu ili uramljene na zidu, potrajaće dvadesetak godina. Fotografije su otporne na manipulaciju vlažnim rukama, ali ih ipak ne treba kvasiti. Sve u svemu, klasični fotografski postupak još nije spreman „za penziju“ – uređaji kao što je Noritsu HRCRT će mu produžiti vek, utičući i na širenje tržišta digitalnih foto-aparata. Štaviše, uz veći broj foto-radnji koje „razvijaju digitalne filmove“, praveći klaične fotografije, foto-aparati sa CCD elementima i memorijskim karticama postaju interesantni čak i za ljude koji nemaju računar.

Korisne adrese:

Foto Demi
tel: 011/672-356