PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #65 : Mart 2001 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Jugodata Vision 866

U nizu prikaza računara koji nose ime domaćih proizvođača, susrećemo se sa jednim od reprezentativnih modela iz Vision serije firme Jugodata.

Jugodata Vision 866 je vrhunska multimedijalna orijentisana konfiguracija usmerena ka kupcima koji svoju tradicionalnu vernost Intel procesorima i matičnim pločama nisu radi da napuste zarad nešto viših performansi i niže cene konkurentskih AMD modela. Oprema Vision 866 računara zaista ne pati od kompromisa, počev od Asus matične ploče i grafičke kartice, preko jednog od bržih Intel Pentium III procesora, originalne Microsoft tastature i miša, hardverskog US Robotics modema, pa sve do najnovijih modela diska, DVD čitača i CDRW uređaja potpisanih od strane firmi Western Digital i Samsung. Šta, dakle, kupac Vision 866 dobija?

Komponente

Računar je spakovan u midi ATX kućište HC-121 opremljeno napajanjem od 250 W; kućište odlikuju meke linije, logičan raspored komponenti i dobre mogućnosti cirkulacije vazduha. Ugrađeni ventilator ubacuje vazduh sa prednje strane.

Bolji izbor od Asus matične ploče teško da je mogao biti učinjen. Ovoga puta radi se o modelu CUSL2-C, modifikovanoj verziji CUSL2 ploče koju smo svojevremeno proglasili za najbolji motherboard baziran na Intel 815 setu čipova. Razlika je u odsustvu integrisane grafike na ploči, što bismo, za konfiguraciju ovakvih ambicija, ocenili pre kao prednost nego kao hendikep. Pentium III procesor na taktu od 866 MHz radi na sistemskoj magistrali od 133 MHz, što obezbeđuje brz protok podataka između podsistema i optimalno korišćenje procesorske snage. U računar je ugrađena renomirana Kingston PC-133 memorija, koja se pokazala izuzetno stabilnom, a 256 MB je količina dovoljna da ni u najzahtevnijim primenama ne osetite nedostatak RAM-a. Računar je radio glatko, bez ikakvih usporenja kakva izazivaju situacije kada se disk mora koristiti u svojstvu „dopunske“, virtuelne memorije.

Vision 866

Asus V7100/T je jedna od najkvalitetnijih grafičkih kartica baziranih na GeForce 2 MX akceleratoru, koja je odlično prilagođena potrebama većine korisnika – od kristalno jasnog 2D prikaza čak i u visokim rezolucijama, do izvanrednih 3D performansi, bilo u poslovnoj ili zabavnoj primeni. Model V7100/T opremljen je i video izlazima u kompozitnoj i S-video varijanti, koji multimedijalni karakter ove konfiguracije šire mogućnošću reprodukcije DVD naslova na velikom (TV) ekranu. Zvučna kartica Creative Live! Value danas predstavlja standard za kvalitetan 3D zvuk i odgovaraće ne samo ljubiteljima surround zvuka koji nude DVD filmovi i igračima, već predstavlja i dobru osnovu za amatersko bavljenje muzikom. US Robotics modemi su već čitavu deceniju poznati po kvalitetu, a ovde se radi o hardverskom modemu u PCI varijanti sa voice mogućnostima. Brzina je danas standardnih 56 kbps.

Hard disk od 40 GB iz najnovije Western Digital BB serije proizveden je po ATA100 standardu i „vrti“ se 7200 puta u minuti, pa će zadovoljiti najviše zahteve, kako kapacitetom, tako i brzinom odnosno pouzdanošću. Da bi se maksimizovale mogućnosti, u ovom računaru po prvi put kao standardni deo ponude srećemo još dva uređaja: osim 12/40X DVD-ROM čitača, tu je i Samsung 8x CDRW pisač, izvanredna dopuna kućnom multimedijalnom sistemu. Uz njega ćete lakše praviti privatne MP3 CD kolekcije ili ćete prebacivati DVD naslove u DivX format.

Uz Vision 866 isporučuje se i Hansol 710P monitor od 17“, koji u svojoj kategoriji cena predstavlja ponudu bez premca – slika je kristalno čista, a frekvencija osvežavanja od 85 herca raspoloživa je čak i u rezoluciji od 1280×1024 tačaka. Microsoft Internet Keyboard, osim veoma kvalitetnih tastera, obezbeđuje i obilje dodatnih multimedijalnih i Web prečica. Najzad, Microsoft Trekker Wheel Mouse jedan je od kvalitetnijih miševa opremljenih scroll točkićem.

Od softvera do cene

Na konfiguraciji smo zatekli pedantno instaliran i konfigurisan Windows 98, lokalizovan za naš jezik, a softver koji stiže uz računar uključuje i najnoviji Adaptec CD Creator 4.0.

Suma od 3199 DEM (u dinarskoj protivvrednosti) deluje nedostižno, ali je cifra primerena visokom kvalitetu ugrađenih komponenti i bogatstvu opreme. Vision računare prati i garancija od čitave dve godine, isporuka na kućnu adresu je besplatna, baš kao i jedna reinstalacija operativnog sistema. Uz računar se dobija i jednomesečna Basic pretplata na SezamPro On-Line sistemu, sa 10 besplatnih world Internet sati. Kada saberemo utiske, ovaj računar može da se uvrsti u red vrhunske domaće ponude.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com