PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #67 : Maj 2001 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Nikitović  

Hyundai za mase

Na našem stolu se našlo pet modela Hyundai monitora: DeluxScan V560, V570, V770, B790+ i ImageFlat F790D.

Monitori firme Hyundai su popularni među kupcima pre svega zato što donose povoljan odnos cene i mogućnosti. Usmerenje prema najširem krugu korisnika diktirao je i izbor modela, kao i njihovu opremu: 15“ monitori, po mišljenju ove firme, još nisu zreli za penziju...

DeluxScan V560

Model V560 predstavlja „donji kraj“ ponude, što se lako prepoznaje po zakrivljenoj katodnoj cevi, ali i ceni od 315 DEM. Sprava je interesantnog dizajna, a odmah pada u oči skup LED-ova koji govore o izabranoj funkciji za podešavanje slike, jer nije implementiran OSD. Vidljiva dijagonala iznosi 13.78 inča, a veličina tačke je 0.28 mm. Zanimljivo je da se uz monitor ne dobija uputstvo u obliku knjižice, već samo na CD-u, zajedno sa drajverima.

Monitor je namenjen korisnicima umerenih prohteva, pa su mu takve i karakteristike – maksimalna rezolucija je 1024×768 tačaka sa osvežavanjem od 60 Hz, mada se ona ne preporučuje za dugotrajan rad. Za normalnu upotrebu preporučeno je 800×600 tačaka sa osvežavanjem na 85 Hz. Slika je, kada uzmemo u obzir ciljnu grupu koju predstavljaju „lakši“ kućni i poslovni korisnici, sasvim zadovoljavajuća, mada bi bilo lepo da postoji komanda za njenu rotaciju, radi preciznijeg podešavanja. Konvergencija i oštrina su odlični.

DeluxScan V570

Model V570 donosi primetno poboljšanje u 15“ value liniji monitora, uz minimalno povećanje cene na 335 DEM. Pre svega, implementiran je OSD sa mnogo bogatijim komandama koje omogućavaju precizno podešavanje slike. Tu se nalaze i komande za rotaciju slike, kao i za horizontalnu i vertikalnu korekciju moare-a. Vidljiva dijagonala je 13.7“, a veličina tačke 0.28 mm.

Unapređene su i tehničke karakteristike, od kojih je najznačajnije povećanje propusnog opsega na 70kHz, što u rezoluciji 800×600 obezbeđuje osvežavanje od 100 Hz. Slika je tada vrlo oštra i potpuno mirna. Maksimalna rezolucija je 1280×1024, što je pre svega podatak za katalog; preporučen je rad u 1024×768 režimu pri 85 Hz, što ovaj model preporučuje korisnicima koji ispred ekrana provode dosta vremena. Oštrina slike je u sredini ekrana vrlo dobra, a u uglovima malo padne. Konvergencija i čitljivost su odlični, a ova sprava i tako nije namenjena CAD-u već standardnim poslovnim programima. Boje su sasvim zadovoljavajuće za ovakav spektar primena.

DeluxScan V770

Trendovi govore da je dijagonala ekrana od 17“ optimalna za rad u najvećem dijapazonu primena, pa je sa padom cena još odavno postala redovno prisutna i u value linijama svih proizvođača. Hyundai V770 košta svega 430 DEM, pa se svakako mora uzeti u obzir kao moguća zamena za bilo kakav 15“ model. Dizajn je isti kao i na „manjem bratu“, sa četiri tastera za podešavanje slike koji kontrolišu iste obogaćene menije kao na modelu V570. Vidljiva dijagonala doduše nije prevelika – 15.7“, veličina tačke je za ovu kategoriju uobičajenih 0.27 mm, a ekran je (kao i na manjim modelima) premazan antirefleksnom antistatičkom materijom.

Preporučena rezolucija za rad je 1024×768 tačaka pri 85 Hz, što je zadovoljavajuće za većinu kućnih i poslovnih namena. Oštrina slike je u sredini vrlo dobra, a u uglovima je pad minimalan. Konvergencija je takođe vrlo dobra, a čitljivost i geometrija slike su odlični. Boje su vrlo ravnomerne po čitavoj površini, sa blagim posvetljenjem uz same vertikalne ivice.

Ko želi, može isprobati i „međurezoluciju“ 1152×864 i osvežavanje od 75 Hz, gde se takođe dobijaju solidni rezultati. Maksimalna rezolucija iznosi 1280×1024 tačke pri kojoj je slika zadovoljavajuće oštrine, s obzirom na kategoriju uređaja. Međutim, zbog njenog osvežavanja sa samo 60 Hz i vidljivog treperanja, ne preporučujemo je za dugotrajan rad.

DeluxScan B790+

Dođosmo i do pripadnika poslovne klase, koji ćemo ispitati detaljnije nego prethodne modele – iako je cena od 485 DEM veoma povoljna, zahtevi u ovoj klasi su znatno strožiji. Spolja, ovaj monitor izgleda kao i ostali – dijagonala od 17“ (vidljivo je 15.7“), četiri tastera za kontrolu... Međutim, katodna cev ima mnogo manju tačku (0.26 mm, 0.2 horizontalno), čime je omogućena veća oštrina. Iako je u specifikacijama naveden kao FST (Flat Square Tube), ekran je blago zakrivljen. Meniji su na ovom modelu obogaćeni komandama za nezavisno podešavanje gornjih i donjih uglova slike, kao i nezavisnu korekciju horizontalne i vertikalne linearnosti, što će ceniti svako ko se bavi grafikom.

U rezoluciji 1024×768 tačaka sa osvežavanjem od 85 Hz (maksimalno 100 Hz), geometrija slike (posle malo podešavanja) je odlična, kao i konvergencija. Oštrina, jedan od najbitnijih parametara svakog monitora, je u sredini odlična, dok u uglovima postoji blag pad. Čitljivost je odlična po čitavoj površini. Boje su ravnomerne, mada bela ima zeleni ton uz vertikalne ivice ekrana. Pada u oči i izuzetno mala deregulacija.

Hyundai za rad preporučuje mod 1280×1024 tačke koji se može osvežavati sa 85 Hz. Oštrina u ovom modu je zaista na zavidnoj visini, kako u sredini tako i u uglovima ekrana. Boje su solidne, sa posvetljenjem uz ivice ekrana, i belom koja i dalje pomalo „vuče“ na zeleni ton. Maksimalna rezolucija je 1600×1200 ali je tada slika nije pogodna za dugotrajan rad.

ImageFlat F790D

Već iz imena se vidi da ovaj monitor ima potpuno ravnu katodnu cev. Dizajn je vrlo jednostavan, sa već poznata četiri tastera za kontrolu menija koji, za monitor koji pretenduje na profi klasu, ipak nisu dovoljna za ugodno podešavanje. Zanimljivo je da ni uz ovaj model nema pisane dokumentacije (sve je na CD-u) ali uvek treba pogledati i cenu – svega 590 DEM. Ekran ima vidljivu dijagonalu od punih 16 inča i veličinu tačke od samo 0.2 mm horizontalno.

Mod 1024×768 tačaka daje vrlo mirnu sliku odlične geometrije i konvergencije. Oštrina je u sredini ekrana odlična, dok u samim uglovima postaje „vrlo dobra“. Čitljivost je odlična, boje su ravnomerne, ali bela dobija crveni ton uz vertikale i uz donju ivicu ekrana.

Podizanje rezolucije na 1280×1024 pri 85 Hz donosi blagi pad oštrine, koji je naravno najupadljiviji u uglovima. Geometrija zadržava svoje dobre osobine, kao i čitljivost koja je i dalje odlična, pa je za poslovne primene mod sasvim odgovarajući. Nažalost, i bela boja ima isti problem crvenog tona. U svakom slučaju, ovo je režim preporučljiv za normalan rad, dok se u ekstremnim uslovima može koristiti i režim 1600×1200.

Sve u svemu, Hyundai je u potpunosti ispunio naša očekivanja – cene svih testiranih modela su veoma prihvatljive, tržište je odlično profilisano i svakome je ponuđen model koji odgovara njegovim potrebama. Verujemo da će zato ovi monitori biti isporučivani uz sve veći broj PC konfiguracija.

Korisne adrese:

Computer Dream
http://www.computerdream.rs