PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 67 :

Maj 2001

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Krajem maja na policama softverskih prodavnica pojaviće se Office XP, nova verzija najpopularnijeg poslovnog paketa današnjice. Testiranje je proteklo u tišini, na zahtev Microsoft-a koji nije želeo smenjivanje prikaza raznih beta verzija i priče o problemima sa njima. Umesto da u trenutku izlaska novog Office-a kupci imaju utisak da je sve već rečeno, biće zainteresovani da čitaju o novitetima koji su do juče bili pod velom tajne. A noviteta, kao što ćete videti u ovom broju "PC"-ja, nije malo...

Iako Office XP ostaje poslovni paket orijentisan prema grupnom radu i pristupu mreži, Internet i intranet ovoga puta nisu na spisku glavnih novina - očito je (gotovo) sve što se na ovom planu moglo uraditi već ugrađeno u verziju 2000. Microsoft se okrenuo unapređenjima radnog okruženja, dakle komfornijem i produktivnijem korišćenju. IntelliSense tehnologija je prešla dug put, od nečega što ste odmah isključivali da vam ne bi smetalo, do dragocenog pomoćnika koji olakšava unos teksta i formula, pronalazi greške i sugeriše rešenja. Evoluirao je i Office Assistant, gromoglasno najavljen u Office-u 97, a kasnije proglašen za "levo smetalo" koje više dosađuje nego što pomaže; sada prerasta u diskretniji i korisniji smart tags mehanizam. Kao da je potrebno nekoliko generacija Office-a da bi se neka ideja dovela do savršenstva...

Prethodnu tezu ćemo naročito pamtiti dok budemo isprobavali dve suštinski nove tehnologije koje je Office XP doneo: prepoznavanje glasa i OCR. Na tržištu je mnogo programa koji obezbeđuju ovakve usluge, ali tek njihovom integracijom u Office okruženje možemo da očekujemo stvarno povećanje produktivnosti. Realizacija oba koncepta je korektna, ali računar kome ćemo diktirati tekst ili mu bez razmišljanja "pokazati" stranu iz časopisa koju će on prevesti u elektronski tekst i dalje spada u domen SF-a. Naročito kada se radi o našem jeziku: svojevremeno je Office 97 delimično lokalizovan, ali se kasnije ništa nije dešavalo, što zbog sankcija, što zbog nesređenosti softverskog tržišta. Sankcije su, srećom, stvar prošlosti ali nas sređivanje tržišta tek očekuje: teško je nadati se da će bilo ko uložiti novac u lokalizaciju softvera dok se piratovani diskovi javno prodaju na svakom ćošku. Iako se o tome u javnosti mnogo ne priča, razgovori državnih organa sa velikim softverskim kućama su u toku, pa ostaje samo da se nadamo da ćemo već sledećih meseci moći da vas obavestimo o suštinskom napretku. Vidimo se 5. juna!

 • Veliki test matičnih ploča
 • Analiza performansi DDR memorija
 • Nove generacije HP laserskih štampača
 • Hyundai i ViewSonic monitori
 • Canon skeneri
 • HP-ova Business porodica ink-jet štampača
 • 16X DVD čitači
 • Hansol: konačno jeftin TFT
 • ISDN USB adapteri
 • Word 2002 detaljno
 • Adobe Acrobat 5
 • Microsoft SQL Server 2000
 • DreamWeaver UltraDev 4
 • Alati za DivX kompresiju filmova
 • Age of Kings i Age of Conquerors
 • Korišenje telefonske infrastrukture za umrežavanje računara
 • Napravite svoj e-commerce sajt
 • Specijalni dodatak: CorelDRAW 10 za početnike
 • Uz svaki primerak "PC"-ja dobijate CD-ROM koji poklanjaju Samsung i ERC Commerce Computers

Centralne teme hardverskog bloka su matične ploče i memorije - testirali smo čitavu gamu ploča najnovije generacije za Intel i AMD procesore i analizirali dobitke koje možete očekivati ako se opredelite za novu DDR memoriju. Opširno se bavimo i trendovima na tržištu laserskih štampača, prikazujemo konfiguracije domaćih firmi, Hyundai i ViewSonic monitore, Canon skenere, 16X DVD čitače, ISDN USB terminal adaptere, prvog bežično-optičkog miša, profesionalne Epson uređaje za skeniranje dokumentacije, Hewlett-Packard-ovu porodicu business ink-jet štampača, Hansol TFT monitor veoma pristupačne cene i mnoge druge uređaje.

U softverskom bloku počinjemo seriju detaljnih prikaza komponenti novog Office-a XP - najpre smo analizirali Microsoft Word 2002 i novitete koje on donosi. Sledi prikaz Acrobat-a 5 i novih tehnologija koje Adobe ugrađuje u PDF, a onda i analiza verzije 2000 Microsoft SQL Server-a, koja je donela značajan napredak, pored ostalog i u domenu rada sa YU slovima. Objavljujemo prve utiske o Visual FoxPro-u 7, prikaz paketa DreamWeaver UltraDev 4 i HtmlHelp, pregled programa koji olakšavaju kreiranje DivX filmova i analizu bezbednosnog sistema Windows-a 2000. Čitaoci zainteresovani za rekreativne primene računara će, uz uobičajeni koktel multimedije, čitati i o igrama Age of Kings i Age of Conquerors.

Blok posvećen komunikacijama započinjemo diskusijom o umrežavanju korišćenjem postojeće telefonske infrastrukture - uz relativno jeftine kartice, može se uspostaviti mreža solidnih karakteristika bez razvlačenja novih kablova, a telefonske žice i dalje mogu da se koriste za standardne razgovore glasom. Sledi zanimljiv izlet u svet e-commerce-a: kako napraviti sopstvenu prodavnicu suvenira u kojoj će posetioci moći da kupuju korišćenjem kreditne kartice? Prikazujemo sajtove koji se bave poštanskim saobraćajem kao i lokacije za ljubitelje ekologije, dok će programeri čitati o UML-u, univerzalnom jeziku za modeliranje sistema.

Specijalni dodatak nosi naslov "Corel 10 - uputstvo za početnike" - prateći niz popularno pisanih lekcija, čitaoci će naučiti da koriste osnove ovog moćnog programa za crtanje i dizajn.

Uz svaki primerak "PC"-ja dobijate CD-ROM koji poklanjaju Samsung i ERC Commerce Computers.

"PC #67" se od subote, 5. maja prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.