PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #67 : Maj 2001

 Naslovna  Sadržaj 
Dragan Grbić  

Dve hiljade dve reči

Seriju članaka o programima Office-a XP započinjemo pričom o Word-u 2002. Šta ima novo i koliko će ti noviteti olakšati pisanje, prelom i sve brojnije operacije koje se u današnje vreme poveravaju tekst procesoru?

Microsoft Word je institucija među tekst procesorima pa ima poseban tretman unutar Office-a: znajući da većina korisnika svih profila ponekad obrađuje tekst, u Word se uvek ugrađivalo najviše novosti. Bogatstvo mogućnosti ovog programa je zaista veliko, a ono što napredni korisnici mogu njime da učine ponekad prevazilazi osnovnu namenu programa - Word se umešao čak i u DTP; sam Microsoft sve svoje knjige priprema u Word-u.

(kliknite za veću sliku)

Najveća softverska firma sveta ne krije da sasvim svesno koristi Word kao medijum za uticaj na korisnike Windows programa, što ima itekakvog smisla: najviše vremena u tekst procesoru se provodi u kucanju teksta, procesor je tada slabo angažovan, što daje prostora za rad mnogih interaktivnih alata koji služe kao pomoć u radu, od provere spelovanja i gramatike, preko olakšica pri formatiranju, sve do heurističkih podsistema koji ubrzavaju proces uređenja dokumenata. Krajnji cilj je da se korisnik odvrati od razmišljanja o funkcionisanju programa, a da se što više koncentriše na svrhu svog rada. Poslednjih godina smo videli mnogo takvih elemenata, ponekad razmišljajući da "verovatno ne može bolje". A onda bi se pojavila nova verzija programa u kojoj bi se pojavilo još nekoliko novosti, pa bi granica mogućeg bila pomerena... Granica se i ovoga puta značajno pomerila: pogledajmo šta će Word 2002 doneti kada tokom ove godine počne da se širi svetom.

Ako ste korisnik neke od poslednjih verzija Word-a, pre upoznavanja možete sebi postaviti nekoliko kontrolnih pitanja. "Da li sam zadovoljan stabilnošću programa? Da li bih želeo da neki alat radi drugačije nego sad? Da li mi nedostaje neki alat u programu? Da li mi nešto smeta?" Verujem da među čitaocima ima mnogo korisnika Word-a 2000 čiji odgovori će sugerisati nedostatak bilo kakve potrebe za promenom verzije programa. Takođe, verujem da će se baš oni najviše iznenaditi promenama koje smo otkrili.

Za detaljan opis novog Word-a pogledajte majski broj časopisa "PC".