PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #69 : Jul/Avgust 2001

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Nikitović  

TFT plima

Konačno smo svedoci dugo očekivanog pada cena TFT monitora, pa je interesovanje značajno poraslo. Detaljno smo testirali dvadesetak modela koji se nude na našem tržištu.

Došlo je vreme za prvi opsežni test TFT monitora u našem časopisu, pa ćemo početi od samog početka. Svi znamo da su ovi uređaji značajno različiti od svojih "predaka" zasnovanih na katodnoj cevi, pri čemu i jedni i drugi imaju prednosti i nedostatke. O prednostima u dimenzijama ne treba mnogo pričati, ali se ipak plaća i neka cena: korisnik TFT monitora praktično ne može menjati rezoluciju, jer svaka različita od "prirodne" daje lošu sliku. Raniji problem ugla vidljivosti slike ke "izlečen" - svi proizvođači navode vidljivost od 160 stepeni horizontalno i vertikalno, što je po našim testovima uglavnom tačno i sasvim dovoljno za udoban rad.

Hansol 520F

Uobičajeno je da TFT monitori dijagonale 15" prikazuju 1024*768 tačaka u 24-bitnoj paleti, što je vrlo ugodno za poslovne primene. Monitori veće dijagonale, dakle 17" i 18", rade u režimu 1280*1024, što naravno povećava komfor, ali nažalost i cenu uređaja. Frekvencija osvežavanja slike nema isti značaj kao na CRT-u - pošto je slika mnogo mirnija, 60-75 Hz je sasvim dovoljno, a to podržavaju svi testiranu uređaji.

Iako skoro svi testirani monitori prikazuju 24-bitnu paletu (neki je interno konvertuju na 16 bita) i imaju vrlo svetlu sliku, prijatnu za rad, oni još uvek nisu pogodni za DTP jer boje nisu dovoljno ravnomerne po čitavoj površini ekrana. To je posledica osvetljenja - uz neku od ivica nalazi se lampa slična "neonki" čija se svetlost prenosi i reflektuje i od ostalih ivica. Izuzetak mogu predstavljati monitori posebnih namena, kao što su oni za primarnu dijagnostiku u medicini, za koje ne smemo ni da pomislimo koliko koštaju.

Pored ravnomernosti boja, pri posmatranju ovih uređaja treba obratiti pažnja na konstrast i osvetljaj (brightness) - malo koji primerak može da prikaže skalu sive ravnomerno, od prave bele do prave crne, mada to i nije preterano bitno za ciljnu grupu - poslovne i kućne korisnike kojima težište nije na grafici. Svi monitori pate od dodatnog posvetljenja svetlih boja uz ivice ekrana - opet problem pozadinskog osvetljenja. Za obradu fotografija problem su boje, za CAD često nedovoljna rezolucija prema dijagonali, pa CRT monitori neće potpuno nestati sa tržišta još bar nekoliko godina.

Vredna funkcija svih

TFT monitora je automatsko podešavanje slike što vas lišava, za amatere vrlo nezgodnog, variranja parametara kao što je fazni pomeraj. Većina testiranih uređaja omogućava izbor neke vrste umekšavanja oštrih ivica slike kroz menije, mada su efekti te opcije neprimetni ako radite u prirodnoj rezoluciji ekrana.

Digitalni standardi

Zahvaljujući potpuno izolovanim pikselima koji se posebno kontrolišu, geometrija i oštrina slike su bukvalno savršeni. Realno gledano, nema nikakvog razloga da sliku kvarite tako što je iz digitalnog oblika (kakva je ona interno prikazana u računaru) pretvarate u analogni (kakav putuje preko klasičnog kabla u monitor) i u monitoru opet u digitalni da bi bila prikazana TFT ekranu. Zato smo pri testiranju koristili ATI Radeon Pro grafičku karticu sa digitalnim i analognim izlazom, kako bismo poredili kvalitet slike prenešen na ova dva načina. Samo nekoliko testiranih monitora podržava oba standarda. Bili smo iznenađeni činjenicom da praktično nema razlike - godine razvoja su dovele do kvaliteta slike koji je isti bez obzira na konverzije.

Samsung 770

Postoji više digitalnih standarda, koje su podržavali i monitori na našem testu. DVI-I interfejs (I označava integraciju digitalnog i analognog) odobren je od Digital Display Working Group i omogućava prolazak digitalnih i analognih signala kroz jedan konektor. DVI-D je podskup digitalnih signala po DVI specifikaciji; podrška za analogne signale nije omogućena kroz ovaj port, iako je on istog oblika kao i za DVI-I. Pošto je u pitanju čisto digitalna komunikacija, dovoljan je jednostavan adapter za pretvaranje u DFP i P&D standarde i konektore.

DFP je skraćenica od Digital Flat Panel - to je potpuno digitalni interfejs za TFT i slične monitore, kompatibilan sa DVI-jem; karakterše ga manji konektor. P&D znači Plug and Display - to je VESA standard za interfejse za TFT i slične monitore. Robusniji je od DFP-a, jer dozvoljava propuštanje raznih signala kroz isti konektor, recimo USB ili IEEE 1394. VESA prepoznaje DFP kao podskup P&D-a.

Pre nego što pređemo na rezultate testova, pomenimo da pri kupovini treba obratiti pažnju i na dodatke, kao što su rotacija u portrait mod, USB hab i dizajn - ovi monitori su još uvek u klasi ezoterije, pa se često nabavljaju i radi ostavljanja utiska.

Za detaljan prikaz monitora pogledajte letnji broj časopisa "PC".

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs

Pakom
http://www.pakom.com

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

Necline
Vlajkovićeva 19, Beograd
tel: 011/3030-110

Cores
Makenzijeva 31, Beograd
tel: 011/4443-331

SW G&M
Vojislava Ilića 22, Beograd
tel: 437-437